Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Ζήτησαν άδεια από την Τουρκία

 

Οι δυσάρεστες εκπλήξεις στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνεχίζονται, όπως και η τακτική αμφισβήτησης της ελληνικής ΑΟΖ από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος η πλοιοκτήτρια εταιρεία του ιταλικού πλοίου Explora, είχε ζητήσει άδεια εκτός από τις ελληνικές και από τις τουρκικές αρχές για έρευνες και πόντιση καλωδίων σε περιοχές που εμπίπτουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ!

Το πλοίο Explora, εμποδίστηκε προ ημερών, ενώ έπλεε σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας κοντά στο Καστελόριζο, από Τουρκικό πλοίο με τον ισχυρισμό ότι ήταν σε τουρκικά ύδατα.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ιταλικό πλοίο που είχε σκοπό να κάνει έρευνες για να ποντίσει υποβρύχια καλώδια μεταξύ Μπάρι και Τελ Αβίβ και ζήτησε τη σχετική άδεια από τις ελληνικές αρχές για περιοχές που εμπίπτουν στην ελληνική ΑΟΖ.

Στις 12 Μαρτίου το ιταλικό πλοίο εμποδίστηκε από τουρκικό πολεμικό, που του ζήτησε να διακόψει τις έρευνες και κατόπιν αυτού έστειλε e-mail στην ελληνική πλευρά.

Το υπουργείο των Εξωτερικών, πέρα από τη φρεγάτα “Θεμιστοκλής” που έστειλε στην περιοχή, με διάβημά του προς το Ιταλικό ζητούσε να μη απευθυνθεί στην τουρκική για τη σχετική άδεια, γιατί ενέπιπτε στην ελληνική δικαιοδοσία και αρμοδιότητα.

Κατά τον πλου επιστροφής του ιταλικού πλοίου, η τουρκική πλευρά εξέδωσε και δικό της σήμα που παρέθετε διαφορετική διαδρομή από αυτήν του ελληνικού διαβήματος.

Απεδείχθη εκ των υστέρων, ότι η ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρεία είχε ζητήσει άδεια και από τις τουρκικές αρχές, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και κατόπιν αυτού οι ελληνικές αρχές ανακάλεσαν τις άδειες που είχαν δοθεί στην εταιρεία και για άλλες ελληνικές περιοχές, όπως στην Πελοπόννησο.

 

http://news247.gr

Related Posts
0 Comments

No Comment.