Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Κενά στο πόρισμα για τις υποκλοπές που συνέταξε η ΕΥΠ

 


Του Γιώργου Σ. Μπουρδάρα
Σε τροχιά αναζήτησης των ενόχων του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών, αποφάσισε να θέσει εαυτόν ο πολιτικός κόσμος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η νέα προσπάθεια αυτή τη φορά θα οδηγήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας και την τιμωρία των υπευθύνων.
Το μήνυμα αυτό επιχείρησε να στείλει χθες η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, τα μέλη της οποίας πραγματοποίησαν μια πρώτη συζήτηση επί του 15σέλιδου απόρρητου πορίσματος της ΕΥΠ, όπως είχε συνταχθεί από την προηγούμενη διοίκηση Κοραντή. Η επίκληση του απορρήτου, αποτελούσε μέχρι τώρα και την αιτιολόγηση της άρνησης της προηγούμενης διοίκησης να το γνωστοποιήσει στη Βουλή. Η νέα, ωστόσο, υπό τον κ. Κ. Μπίκα, παρέσχε χθες πληροφόρηση τόσο επί του περιεχομένου της Εκθέσεως, όσο και για σειρά πολλών άλλων ζητημάτων σχετικών με τη δομή και τη λειτουργία της Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Το ενδιαφέρον κατ’ αρχήν συμπέρασμα από την ανάγνωση του εν λόγω κειμένου, όπως τουλάχιστον σχολίαζαν κατ’ ιδίαν οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής, είναι πως διακρίνεται από σοβαρά κενά και ελλείψεις. Επί παραδείγματι, αναφέρονται ονόματα και τηλεφωνικοί αριθμοί «τηλεφώνων – σκιών», εκείνων δηλαδή που χρησιμοποιήθηκαν ως ενδιάμεσοι για την παρακολούθηση, όχι όμως και στοιχεία εκείνων των οποίων οι επικοινωνίες ήταν υπό παρακολούθηση. Πιο σοβαρό απ’ όλα; Οπως χαρακτηριστικά ελέχθη, είναι ότι ενώ ο τότε πρόεδρος της Vodafone κ. Κορωνιάς φέρεται να ενημέρωσε την κυβέρνηση Καραμανλή για τις υποκλοπές και την «πρωτοβουλία του» να κλείσει τον μηχανισμό -πράξη η οποία προκάλεσε και απώλεια στοιχείων- στις 8 Μαρτίου του 2005, το πόρισμα της ΕΥΠ φέρεται να σημειώνει ότι ο περίφημος «διακόπτης» έκλεισε μία εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 15/03/05.

Οι επόμενες κινήσεις
Ετσι, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες κινήσεις, μέσω των οποίων φιλοδοξείται να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία, προκειμένου να εκτιμηθούν στο σύνολό τους: πρώτον, να σταλούν στη Βουλή όλοι οι φάκελοι της ΕΥΠ, βάσει των οποίων συντάχθηκε το επίμαχο πόρισμα. Δεύτερον, όλο το υλικό ν’ αποσταλεί στην ΑΔΑΕ, προκειμένου και εκείνη να το αξιολογήσει. Τρίτον, να υπάρξει έγγραφο αίτημα προς τον αρμόδιο εισαγγελέα, να στείλει στο Κοινοβούλιο όλα τα στοιχεία της δικαστικής έρευνας η οποία, όπως είναι γνωστό, ετέθη στο αρχείο.
Πρέπει να συλλέξουμε όλο αυτό το υλικό και να το μελετήσουμε, προκειμένου στη συνέχεια να αποφασίσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής. «Εχουμε να κάνουμε με υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος της χώρας ή παρακολούθησης πολιτών με ευθύνη της τότε κυβέρνησης; Είναι πολύ σοβαρό το θέμα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαϊωάννου.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_9045.html#ixzz0fG90QoHm

Related Posts
0 Comments

No Comment.