Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Υπνοπαιδεία:Mέσο εκπαίδευσης ή μέσο ελέγχου

H υπνοπαιδεία ,είναι ενας τρόπος μάθησης μέσω του ύπνου.Ουσιαστικά γίνεται μετάδοση πληροφοριών στο πρόσωπο που κοιμάται ,μεσω ενος μαγνητοφώνου που παίζει κατα την διάρκεια του ύπνου.

Η τεχνική αυτή υποτίθεται οτι χρησιμοποιήθηκε για να μπορούν τα άτομα να αποστηθίζουν κείμενα λέξη -λέξη.

Πειράματα που έγιναν ,απέδειξαν οτι για να υπάρχει όντως μάθηση μέσω του ύπνου ,πρεπεί την ίδια στιγμή να υπάρχει και δραστηριότητα κυμάτων αλφα.

Για να δούμε τα κύματα άλφα

Είναι ταλαντώμενες ηλεκτρικές τάσεις στον εγκέφαλο που συνδέονται καλύτερα με τον υποσυνείδητο νου. Βρίσκονται στη ζώνη από 8 ως 12 κύκλους ανά δευτερόλεπτο και δημιουργούνται σε καταστάσεις χαλάρωσης,οπως διαλογισμός και ύπνωση,υποδηλώνουν την έλλειψη οπτικής διεργασίας και την έλλειψη συγκέντρωσης.

Ο Croft,υποστηρίζει ότι τα κύματα άλφα ρυθμίζουν πράγματι την μετατόπιση της προσοχής μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών εισροών. Τα κύματα άλφα ενισχύονται όταν ένα άτομο αλλάζει, την συνείδηση απο εξωτερικές σκέψεις σε εσωτερικές σκέψεις.

Αρα σιγα σιγα σταματάει να χρησιμοποιείται το αριστερό ημισφαίριο της λογικής και να ενιχύεται το δεξί ημισφαίριο της φαντασίας.

Όταν βρισκόμαστε σε αυτή την εγκεφαλική συχνότητα, είναι η καλύτερη κατάσταση για να παίρνουμε νέες πληροφορίες, να ασχολούμαστε με περίτεχνες δραστηριότητες, να μαθαίνουμε νέες γλώσσες, να αναλύουμε πολύπλοκες καταστάσεις.

Τώρα είναι τυχαίο που τόσο το κινητό ,οσο και η τηλεοραση μεταβάλλουν τα κύματα βήτα ,που δείχνουν άγρυπνη προσοχή σε κύματα άλφα που δείχνουν έλλειψη προσοχής ;

Μήπως είναι τυχαίο επίσης που σε μεθόδους ελέγχου του νού,όπως η μέθοδος Silva παροτρύνει την εξάσκηση του εγκεφάλου στην παραγωγή κυμάτων αλφα;

Επανέρχομαι στην υπνοπαιδεία,έρευνες έχουν δείξει οτι η χρήση της ως μέθοδος μάθησης μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στα μωρά,των οποίων ο εγκέφαλος εκείνη την στιγμή διαμορφώνεται(βέβαια και εδω είναι επικίνδυνο ,γιατι μπορεί κάποιος να μας διαμορφωσει απο μικρά με τον τρόπο που έχει επιλέξει).Η μέθοδος αυτή όμως ειναι αδύνατο να χρησιμοποιηθεί σε ενήλικους.

Στην αγορά όμως κυκλοφορούν ανάλογα gadget.

Εικόνα

Το μυστικό του μαξιλαριού κρύβεται στον πυρήνα του και συγκεκριμένα σε ένα λεπτό ηχείο το οποίο φέρει ειδική επένδυση ώστε να μην αλλοιώνεται το σχήμα ή η άνεση που παρέχει στον χρήστη του. Παράλληλα, με τη βοήθεια ενός καλωδίου, ο χρήστης μπορεί να συνδέσει σε αυτό την αγαπημένη του συσκευή mp3 ή CD player.

Στο εξωτερικό το «ξεκούραστο» γκάτζετ έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές σε μαθητές οι οποίοι το χρησιμοποιούν για… υπνοπαιδεία. Πριν από περίπου έναν χρόνο αμερικανική μελέτη είχε δείξει ότι οι εθελοντές που άκουγαν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους κάποια σημεία των κειμένων που είχαν προηγουμένως διαβάσει ήταν σε θέση να ανακαλέσουν τις συγκεκριμένες πληροφορίες με μεγαλύτερη ευκολία συγκριτικά με όσους δεν είχαν υποβληθεί στη διαδικασία αυτή.

Aλλωστε μην ξεχνάμε οτι στο “Γενναίος Νέος Κόσμος” του Αλντους Χαξλεϊ περιγράφετε ένας μελλοντικός ανελεύθερος κόσμος, όπου μέθοδοι (όπως π.χ. η υπνοπαιδεία) χρησιμοποιούνται για να ρυθμίσουν τις σκέψεις των κατοίκων καθώς και να τους επιβάλλουν την κοινωνική και εργασιακή ιεραρχία.

Related Posts
0 Comments

No Comment.