Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Yπερυπολογιστες για να μας ελεγχουν?

Η IBM ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία του ισχυρότερου υπολογιστή που κατασκευάστηκε ποτέ. Το project έχει την κωδική ονομασία Sequoia και θα λειτουργεί στην εκπληκτική τιμή των 20 petaflops, καταρρίπτοντας με τεράστια διαφορά το ρεκόρ του Roadrunner που κατείχε τα σκήπτρα με 1 petaflop.

– Ο νέος υπερ-υπολογιστής θα χρησιμοποιηθεί στο Lawrence Livermore National Laboratory και συγκεκριμένα στην προσομοίωση πυρηνικών όπλων για το αμερικανικό κράτος. Θα καλύπτει έκταση 318 τετραγωνικών μέτρων και θα καταναλώνει 6MW το χρόνο, ενέργεια που αντιστοιχεί σε 500 νοικοκυριά.

Όσον αφορά το hardware, θα χρησιμοποιηθούν επεξεργαστές στα 45 νανόμετρα με maximum 16 πυρήνων ανά chip. Επίσης, θα διαθέτει 1,6 petabytes μνήμης, η οποία θα μοιράζεται στους 1.600.000 πυρήνες. Αναμένεται να λειτουργήσει κάποια στιγμή το 2012

• Εάν κάθε ένα από τα 6,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι στη γη είχε μια αριθμομηχανή χειρός και συνεργάζοταν σε ένα υπολογισμό 24 ώρες την ημέρα, 365 μέρες το χρόνο, θα χρειάζονταν 320 χρόνια για να κάνουμε ό, τι Sequoia θα κάνουν σε μία ώρα.

Τα 20 petaflops θα μπορούσαν να προσφέρουν 50x βελτίωση στην ικανότητα μας να προβλέψουμε τους σεισμούς, να επιτρέψει στους επιστήμονες να προβλέψουν τις επιπτώσεις ενός σεισμού σε ένα κτίριο

• Τα 20 petaflops μπορούσαν επίσης να παράσχουν 40x βελτίωση στην ικανότητά μας να παρακολουθούμε και την πρόγνωση του καιρού.

Το Sequoia θα τροφοδοτείται από 1,6 εκατομμύρια πυρήνες (ειδικά 45-nanometer τσιπ σε ανάπτυξη) και 1,6 petabytes της μνήμης. Θα πρέπει να στεγάζεται σε 96 ψυγεία που εκτείνονται σε περίπου 3.000 τετραγωνικά πόδια.


Related Posts
0 Comments

No Comment.