Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Χρυσός και Θράκη, βιβλίο ανοιχτό!

Οι εξελίξεις στο θέμα του χρυσού τρέχουν και πολύ σύντομα θα δούμε να επανέρχεται στην περιοχή μας το έργο χρυσού του Περάματος. Κακώς οιωνός του μαντάτου είναι το δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, που δόθηκε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα και αναδημοσιεύτηκε κυρίως από ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και φαίνεται να πέρασε στα ψιλά γράμματα της επικαιρότητας. Αφορμή για την έκδοση του εν λόγω δελτίου είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία έχει επηρεάσει τις διεθνείς αγορές πρώτων υλών και τον κλάδο το 2009, σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων του, όπως και των προϊόντων της μεταλλουργίας σε ιστορικά χαμηλά παραγωγής. Στο εν λόγω δελτίο ανάμεσα σε εκτιμήσεις για αλουμίνιο, βωξίτη, ανθρακικό ασβέστιο, δολομίτη, γύψο, λιγνίτη, μάρμαρα και άλλα, ο χρυσός έχει και αυτός τη θέση του. Εκεί η εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης» φέρεται να αναπτύσσει το έργο χρυσού του Περάματος, 1 εκατομμυρίου ουγκιών.

Ο χρυσός και τα σχέδιο ανάπτυξης καταλαμβάνουν μία ολόκληρη ενότητα στο δελτίο Τύπου του ΣΜΕ. Σε αυτήν αναφέρεται αναλυτικά, ότι, «οι εταιρείες Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. μέλη του ΣΜΕ έχουν υποβάλει προς έγκριση συγκεκριμένα σχέδια ανάπτυξης. Στα τέλη Ιουνίου του 2010 η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός σκοπεύει να υποβάλει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου το οποίο περιλαμβάνει πέραν του μεταλλείου Μαύρων Πετρών την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών και την ίδρυση μεταλλουργίας στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου. Η υλοποίηση αυτού του στόχου εκτιμάται ότι θα απαιτήσει επενδύσεις της τάξης του 1 δις ευρώ. Σε πλήρη ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου θα απασχολούνται συνολικά 1500 εργαζόμενοι επηρεάζοντας σημαντική την απασχολησιμότητα εργαζομένων της ευρύτερης περιοχής. Από αυτή τη δραστηριότητα υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν άλλες 5000 θέσεις εργασίας που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς αυτήν (εργολαβίες, μεταφορές, προμήθειες, υπηρεσίες διάφορες κλπ)».

Στο επίμαχο σημείο που αφορά τη Θράκη γίνεται λόγος για επένδυση 1 εκατομμυρίου ουγκιών στο Πέραμα από την εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης». Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «η άμεση προτεινόμενη επένδυση εκτιμάται στο ποσό των 120 εκατ. ευρώ, και σε βάθος δεκαετίας θα επενδυθούν στην περιοχή ακόμη 174 εκατ. ευρώ. Οι άμεσες θέσεις εργασίας ανέρχονται σε 200, και η έμμεση απασχόληση θα ανέλθει σ’ επιπλέον 800 θέσεις εργασίας. Το 70% των κεφαλαίων αυτών θα επενδυθεί στην περιοχή της Θράκης, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει εισροές από την άμεση φορολογία της εταιρείας ύψους πάνω από 120 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει υποβάλλει, από τον Οκτώβριο του 2009, την προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη για το συγκεκριμένο έργο στο υπουργείο Περιβάλλοντος προς αξιολόγηση και αναμένει την εξέτασή της».

Το εν λόγω δελτίο Τύπου επικαλείται ακόμα και μελέτες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αλλά και του Δημοκρίτειου Οικονομικού Πανεπιστημίου της Θράκης (σ.σ. πρωτόγνωρη ονομασία από την οποία δεν μπορούμε να κατανοήσουμε αν αναφέρεται συνολικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ή στο οικονομικό τμήμα του πανεπιστημίου), σύμφωνα με τις οποίες το έργο, «κρίθηκε ως κοινωνικά επωφελές και απολύτως θετικό για την ανάπτυξη της περιοχής και τη βελτίωση της ευημερίας της τοπικής κοινωνίας, σε πλήρη συμβατότητα με το περιβάλλον. Η μητρική εταιρεία των «Χρυσωρυχείων Θράκης» είναι η καναδική «Eldorado Gold Corporation» μία σημαντική διεθνής μεταλλευτική εταιρεία με τρία λειτουργούντα μεταλλεία χρυσού στην Κίνα, ένα στην Τουρκία και ένα μεταλλείο σιδηρομεταλλεύματος στη Βραζιλία. Η εταιρεία πιστεύει ότι το σχέδιο ανάπτυξης του χρυσού στην περιοχή της Θράκης μπορεί να αποτελέσει θεμελιώδη πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή και ουσιαστικό παράγοντα στήριξης της τοπικής κοινωνίας. Οι τεχνικές μέθοδοι που πρόκειται να εφαρμοστούν στο έργο είναι απόλυτα σύμφωνες με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία την οποία μάλιστα υπερκαλύπτουν σε προδιαγραφές ρύπων».

Το έργο του Περάματος, στα όρια Έβρου και Ροδόπης, μπορεί να είχε απορριφθεί πανηγυρικά από τα νομαρχιακά συμβούλια των δύο νομών, μπορεί να έχει προκαλέσει την κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών και οικολογικών οργανώσεων, όμως οι ενδιαφερόμενες εταιρείες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται με προσεκτικά βήματα και να περιμένουν με υπομονή την εξέταση της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής μελέτης. Όλα τα παραπάνω που αναφέρονται σε δελτίο τύπου του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων οφείλουν να προβληματίσουν και κυρίως να αποτελέσουν μοχλό αφύπνισης των τοπικών κοινωνιών, αφού ελέω οικονομικής κρίσης και ανεργίας είναι πολύ εύκολο κάποιοι να εμφανίσουν ως σωτήρια την επένδυση του χρυσού.

 

 

http://www.xronos.gr

Related Posts
0 Comments

No Comment.