Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Ξεπουλάμε εδάφη για να πληρώσουμε το χρέος!

Ξεπουλάμε την ακίνητη περιουσία μας,για να ξεπληρώσουμε τα δάνεια! Μήπως για αυτό οδηγήθηκε το χρέος σε τέτοια δυσθεώρητα ύψη;Ειναι σύμπτωση που το ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας  είναι περίπου οσο είναι και το χρέος της χώρας ;

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

Η προ ημερών συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου άφησε μια ανοιχτή χαραμάδα για την εκμετάλλευση ή την πώληση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Ο υπουργός αναφέρθηκε σε ακίνητα που έχει το Δημόσιο και τα οποία θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα.
Ποια είναι, όμως, αυτή η ακίνητη περιουσία και ποιος τη διαχειρίζεται; Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου κοστίζει περί τα 300 δισ. ευρώ, όσο το χρέος της χώρας, και τη διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου, η λεγόμενη ΚΕΔ.
Η συζήτηση για την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας έχει ήδη προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον σε ξένους developers ή εταιρείες real estate, που θέλουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις, κυρίως τουριστικού χαρακτήρα. Στο «χορό» του ενδιαφέροντος μπήκαν και ελληνικές επενδυτικές εταιρείες ακίνητης περιουσίας.
Το ύψος της αξίας των ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο εκτιμάται περίπου στα 300 δισ, ευρώ. Τα 270 δισεκατομμύρια τα διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου αλλά αξιοποιεί μόνο ένα 10%-15% της συνολικής περιουσίας. Υπάρχουν, επίσης, καταπατημένα ακίνητα, αλλά και χιλιάδες στρέμματα αγνώστου ιδιοκτήτη.
Με τη διαχείριση του κράτους εισπράττονται μόλις 30 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από ενοίκια.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προ ημερών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α.τ.Κ.», αναφέρθηκε σε εκτάσεις και ακίνητα τα οποία θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα. Και δεν είναι λίγα.
Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έχει αναλάβει τη διαχείριση περίπου 75.000 ακινήτων όλων των ειδών, συνολικής επιφάνειας 3,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων.
Και μπορεί η εμπορική τους αξία να μην έχει υπολογιστεί αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι δυνατή ακόμη και η καταγραφή τους. Κι αυτό γιατί διεκδικούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδιώτες και από την Εκκλησία.
Περίπου 34.000 ακίνητα είναι σήμερα καταπατημένα, ενώ περισσότερα από το 80% των ακινήτων είναι αδύνατον να αξιοποιηθούν για διάφορους λόγους. Το 24% των ακινήτων έχει παραχωρηθεί τα τελευταία χρόνια σε δήμους, κοινότητες, άλλους φορείς, ενώ 22% θεωρούνται «άγνωστα», δηλαδή δεν έχουν εντοπιστεί και δεν έχουν καταγραφεί.
Από τα 3,5 εκατομμύρια στρέμματα τα 3 εκατομμύρια είναι γη και τα υπόλοιπα γη με κτίσματα.
Οι μεγάλες εκτάσεις του Δημοσίου βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Υπάρχουν παραλιακά οικόπεδα στη Ναύπακτο, την Αμαλιάδα, στους δήμους Μηχανιώνας, Μίκρας και Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, στο Πρασονήσι της Ρόδου. Υπάρχουν, όμως, και εκτάσεις στο Λαύριο, το Μαρούσι και τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης.
Εκατοντάδες στρέμματα αναξιοποίητα υπάρχουν, επίσης, στη Βάση Γουρνών στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Ρίο-Αντίρριο, στο Καϊμακτσαλάν, στα όρια των νομών Πέλλας και Φλώρινας, στην Αφάντου Ρόδου, στην Ξάνθη αλλά και στην Ανάβυσσο.
πηγή : Εφημερίδα “Απογευματινή της Κυριακής”, 9/5/2010
Το άρθρο αναδημοσιεύτηκε απο

http://pr-ota-si.blogspot.com/2010/05/300.html

Related Posts
0 Comments

No Comment.