Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Βόμβα” από τους Αγίους Τόπους: Επετράπη σε καθολικούς ιερείς να κοινωνούν Ορθόδοξους – Ισχύει και στην Κύπρο

Άγιοι Τόποι: Οι ρ/καθολικοί ιερείς μπορούν επίσης να διδάξουν στους πιστούς της Ορθόδοξης και της Ανατολικής Εκκλησίας τα μυστήρια της Εξομολόγησης και του Αγίου Ευχελαίου

 

“Βόμβα” στα δογματικά θεμέλια της πίστης μας από την αποκάλυψη που προβαίνει το πρακτορείο Fides…

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, οι Ρ/Καθολικοί κληρικοί των Αγίων Τόπων μπορούν να κοινωνούν Χριστιανούς της Ορθόδοξης και άλλων Ανατολικών Εκκλησιών!

Αυτή η διάταξη περιέχεται στο έγγραφο «Οικουμενικές Ποιμαντικές Οδηγίες» που εκδόθηκε στα αραβικά από τη Συνέλευση των Καθολικών Επισκόπων των Αγίων Τόπων. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι ρ/καθολικοί ιερείς μπορούν επίσης να διδάξουν στους πιστούς της Ορθόδοξης και της Ανατολικής Εκκλησίας τα μυστήρια της Εξομολόγησης και του Αγίου Ευχελαίου

Ο κανόνας ισχύει στην επικράτεια των Αγίων Τόπων (Ισραήλ, Παλαιστίνη, Ιορδανία και Κύπρος) σε καθολικές εκκλησίες λατινικών, μαρωνιτικών, μελκιτικών, χαλδαϊκών, συριακών, αρμενικών και κοπτικών τελετών, εξηγεί το πρακτορείο Fides .

Χριστιανοί διαφορετικών παραδόσεων και δικαιοδοσιών ζούσαν πάντα δίπλα-δίπλα στους Αγίους Τόπους, αλλά ιστορικά αυτή η ποικιλομορφία χρησιμοποιήθηκε ως «εργαλείο διαίρεσης» και διαχωρισμού διαφορετικών κοινοτήτων, αναφέρει το έγγραφο. Η οικουμενική πορεία που υιοθετήθηκε στη Β’ Βατικάνεια Σύνοδο και η δεινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες δεκαετίες άλλαξαν ριζικά την κατάσταση και σήμερα οι Χριστιανοί των Αγίων Τόπων αναγνωρίζουν «μια κοινή κλήση να ομολογούν την πίστη τους στον Χριστό». Οι μικτοί γάμοι Χριστιανών από διαφορετικές Εκκλησίες είναι πολύ συνηθισμένοι. Πολλοί «προσδιορίζονται ως χριστιανοί» και πιστεύουν ότι υπάρχουν ομολογιακοί διαχωρισμοί μεταξύ κληρικών, αλλά όχι απλών πιστών, αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Το έγγραφο καλεί τους Καθολικούς να σεβαστούν την οικουμενική διδασκαλία της Εκκλησίας, αλλά ταυτόχρονα να θυμούνται ότι η κοινωνία μεταξύ της Καθολικής και των άλλων Εκκλησιών δεν είναι πλήρης.

Το έγγραφο καλεί επίσης τους πιστούς να συμμετάσχουν στη λατρεία των δικών τους κοινοτήτων και παραδόσεων, η επιλογή των οποίων αναγνωρίζεται ως δικαίωμα κάθε Χριστιανού. Οι κληρικοί μπορούν να διδάξουν τα μυστήρια στους πιστούς της Ορθόδοξης και της Ανατολικής Εκκλησίας, εάν το ζητήσουν και αν είναι έτοιμοι να «σεβαστούν την πειθαρχία και τα έθιμα της διδασκαλίας των μυστηρίων στην Καθολική Εκκλησία». Οι Ορθόδοξοι και οι Ανατολικοί Χριστιανοί επιτρέπεται επίσης να είναι ένας από τους δέκτες στη βάπτιση ενός καθολικού παιδιού ή ένας από τους μάρτυρες σε καθολικό γάμο.

pentapostagma.gr

Related Posts
0 Comments

No Comment.