Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Βιοτεχνολογία:όλη η αλήθεια Μέρος Α’

Βιοτεχνολογία χαρακτηρίζεται η τεχνολογία των βιολογικών διεργασιών με χρήση οργανισμών, των μερών ή των επεξεργασιών τους, για την κατασκευή ή παραγωγή χρήσιμών ή εμπορικών ουσιών, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών προς όφελος του ανθρώπου, (επεξεργασία αποβλήτων).

Ο όρος υποδηλώνει ένα ευρύ φάσμα διαδικασιών από τη χρήση γαιοσκωλήκων για παραγωγή πρωτεΐνης μέχρι τη παραγωγή ανθρώπινων γονιδίων, όπως η ορμόνη ανάπτυξης. Στα βιοτεχνολογικά προϊόντα περιλαμβάνονται φαρμακευτικές πρωτεΐνες, τροφές, απορρυπαντικά κ.α., ενώ στις υπηρεσίες περιλαμβάνεται ένα πλήθος εφαρμογών, από την επεξεργασία λυμάτων και αποβλήτων ως την ιατρική διάγνωση, ή τα ελπιδοφόρα επιτεύγματα της γονιδιακής θεραπείας.

Οι μεγαλύτερες πολυεθνικές που ορίζουν το τοπίο της Αγρο-βιοτεχνολογίας είναι η Syngenta (που δημιουργήθηκε από την συγχώνευση τομέων της AstraZeneca και Novartis), η Bayer (που αγόρασε την αγροβιομηχανία Aventis το 2002), η Monsanto, η Dow Agrosciences (η οποία ανήκει στην Dow Chemicals), η DuPont (περιλαμβάνοντας την Pioneer Hi-Breed) και η BASF.

(Προσέξτε τα ονόματα!!!)

Αυτοί μαζί με άλλους Αγρο-βιοτεχνολογικούς μηχανισμούς έχουν αρχίσει να επενδύουν στην ανάπτυξη και έρευνα της βιοτεχνολογίας από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Ελέγχουν το 100% της αγοράς των γενετικά τροποποιημένων (γ.τ.) σπόρων, σχεδόν το ¼ της διεθνής αγοράς σπόρων και το 80% της διεθνούς αγοράς αγροχημικών.

Πολλές από τις παραπάνω εταιρείες ξεκίνησαν να πουλάνε τους γ.τ. σπόρους τους γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Μαζί με τους γ.τ. σπόρους επήλθε και μια καινούργια εταιριακή εικόνα που ονομάστηκε Επιστήμες Ζωής (Life Sciences). Αυτή χρησιμοποιήθηκε κυρίως από βιομηχανικές κοινοπραξίες που ασχολούνταν με τη σποροπαραγωγή, τα αγροχημικά, τα φαρμακευτικά παρασκευάσματα και τα τρόφιμα και είχαν επενδύσει από χρόνια στην έρευνα και ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας.

Για πολυεθνικές όπως η Monsanto, η Novartis, η AstraZeneca και μέχρι ένα βαθμό και η Du Pont, αυτή η εικόνα χρησιμοποιήθηκε ως μέρος μια γενικότερης στρατηγικής για την προώθηση της βιοτεχνολογίας καθώς και για να ξεφύγουν από την φήμη τους ως μεγάλες “βρώμικες” εταιρείες χημικών.

Novartis

Η Novartis άρχισε να διαμορφώνει το προσωπείο των Επιστημών της Ζωής το 1996, όταν δημιουργήθηκε από την συγχώνευση 2 Ελβετικών εταιρειών χημικών/αγρο-επιχειρήσεων/ φαρμακευτικών, την Ciba Geigy και την Sandoz. Το όνομα Novartis σχηματίστηκε από λατινικές λέξεις που μεταφράζονται ως Νέες Τέχνες. Για λόγους προώθησης, ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) Daniel Vasella θέλησε αυτό το όνομα να φανεί σαν μια κίνηση απομάκρυνσης από τα να είναι γνωστή η εταιρεία ως επιχείρηση χημικών και να εκληφθεί ως μια εταιρεία των νέων επιστημών της ζωής.

Πράγματι, ο Vasella είχε κάνει καλό ξεκίνημα με τη νέο-μεταμορφωμένο πρόσωπο που της είχε προσδώσει. Το 1996 η Novartis ήταν η Νο1 εταιρεία Αγροχημικών παγκοσμίως, Νο2 στους σπόρους και Νο3 στα φαρμακευτικά, χωρίς να αναφερθεί η 9η θέση στον τομέα των προϊόντων ζωικής υγιεινής. Ωστόσο καθώς οι εταιρείες των Επιστημών της Ζωής άρχισαν να παίρνουν τα πάνω τους, κύματα αντίστασης άρχισαν επίσης να ξεπηδάνε. Ο κόσμος άρχισε να μιλά για αυτά τα θέματα και να αντιδρά.
Πολίτες διαμαρτύρονταν στα καταστήματα και απαιτούσαν να απομακρυνθούν τα γ.τ. προϊόντα από τα ράφια. Ομάδες άρχισαν να καταστρέφουν πειραματικές καλλιέργειες γ.τ. φυτών θέλοντας να εμποδίσουν γενετική επιμόλυνση και την παραπέρα ανάπτυξη αυτών των προϊόντων. Οι κτηματίες άρχισαν να ανησυχούν ότι η εμπορική αξία των γ.τ. σοδειών θα μειώνονταν. Αγρότες στον παγκόσμιο Νότο διαδήλωναν και έκαιγαν γ.τ. καλλιέργειες.

Ως συνέπεια αυτών οι επενδυτές άρχισαν σιγά-σιγά να αποσύρονται από τον βιοτεχνολογικό τομέα. Οι οικονομικοί σύμβουλοι έδίναν οδηγίες στους πελάτες τους να μην επενδύουν σε μετοχές Βιοτεχνολογίας, ιδιαίτερα αυτών που έχουν σχέση με τον αγροτικό τομέα. Τα σχέδια του Vasella για τις Επιστήμες Ζωής γρήγορα πήραν νέα μορφή.

Η αλλαγή είναι ορατή συγκρίνοντας τις ετήσιες αναφορές της εταιρείας του 1998 και 1999. Το 1998 η ετήσια αναφορά της Novartis υπο τον τίτλο Παγκόσμιες Αποδόσεις στις Επιστήμες Ζωής περιαυτολογούσε για την ηγετική της θέση στις Επιστήμες Ζωής. Μόνο ένα χρόνο αργότερα, ο όρος Επιστήμες Ζωής δεν περιλαμβάνονταν πουθενά στην προπαγάνδα της εταιρείας και η Novartis άρχισε να προωθεί ένα νέο σλόγκαν: “Υγεία, Φροντίδα και Ευ-ζην”. Αυτή η αλλαγή συνοδεύτηκε από την απομάκρυνση της εταιρείας από τον Αγρο-επιχειρησιακό της τομέα, ο οποίος τελικά συγχωνεύτηκε με τον αντίστοιχο τομέα ενός άλλου γίγαντα των Επιστημών της Ζωής, της AstraZeneca. Οι δυο τομείς σχημάτισαν τελικά μια νέα εταιρεία, την Syngenta η οποία έγινε παγκοσμίως η Νο1 εταιρεία στις Αγρο-επιχειρήσεις το 2000, με ετήσιες πωλήσεις κοντά στα 7 δις δολάρια. Οι Novartis και η AstraZeneca θεωρούνται τώρα εταιρείες “Αγνής Φροντίδας της Υγείας” η απλά φαρμακευτικές εταιρείες.

Για να διατηρήσει ένα ευπροσάρμοστο μέτωπο ο Vasella, όπως και οι περισσότεροι υποστηρικτές της βιοτεχνολογίας, αρνείται ότι οι ανασχηματισμοί της Novartis είχαν σχέση με την αντίσταση του κόσμου κατά των γ.τ. φυτών και τροφίμων. Στη ετήσια αναφορά του 1999, ο Vasella δηλώνει:
Πράγματι, η βιοτεχνολογία φυτών δημιούργησε συνεργίες μεταξύ των σπόρων και φυτοπροστασίας. Ωστόσο, καθώς η εμπειρία μας αυξάνονταν, αυξάνονταν επίσης και η συνειδητοποίηση πως οι συνεργίες μεταξύ των Αγρο-επιχειρήσεων και των άλλων δραστηριοτήτων θα παρέμεναν υποβαθμισμένες….Η απόφαση μας (να σχηματισθεί η Syngenta) πάρθηκε λόγω της
Για να διατηρήσει ένα “ευπροσάρμοστο” μέτωπο ο Vasella, όπως και οι περισσότεροι υποστηρικτές της βιοτεχνολογίας, αρνείται ότι οι ανασχηματισμοί της Novartis είχαν σχέση με την αντίσταση του κόσμου κατά των γ.τ.ο.

Η πραγματικότητα όμως λέει άλλα.

Τον Αύγουστο του 2000 αντιδρώντας στις αποκαλύψεις της Greenpeace-Η.Π.Α. ότι σειρά παιδικών τροφών Gerber της Novartis περιείχε γ.τ. συστατικά, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν θα χρησιμοποιούσε πλέον τέτοια σε κάποιο από τα προϊόντα του τμήματος της “Υγεία του καταναλωτή”. (Ας σημειωθεί ότι παρόλο που η Novartis διαφοροποιήθηκε από τις Αγρο-επιχειρησιακές της λειτουργίες δεν παράτησε τις επιχειρήσεις τροφίμων της η οποία λειτουργεί υπό το όνομα Novartis Consumer Health)

Εντωμεταξύ, παρόλη την άρνηση του Vasella και τις προσπάθειες να κατευνάσουν την δημόσια ανησυχία με το να απομακρύνουν τα γ.τ. συστατικά, το Βόρειο-Αμερικάνικο τμήμα της Novartis Consumer Health είναι μέλος εταιρειακών lobby που προωθούν την βιοτεχνολογία. Ένα από αυτά είναι το Grocery Manufacturer’s of America (GMA) το οποίο συμπνέει με πολυεθνικές του τομέα των τροφίμων όπως η Nestle, η Coca-Cola, η Pepsi και η Unilever, καθώς και με φαρμακευτικούς γίγαντες όπως η Pharmacia, η Johnson & Johnson και η Pfizer. Επιπρόσθετα, το GMA είναι μέλος της Συμμαχίας για Καλύτερη Τροφή- άλλον ένα υπέρμαχο της βιοτεχνολογίας. Ο Gary Kushner, νομικός σύμβουλος του GMA, εξηγεί τον σκοπό της Συμμαχίας:

Δρώντας ομαδικά, εταιρείες τροφίμων, νομοθέτες, επιστήμονες, κτηματίες και ρυθμιστές πρέπει να δουλέψουν για να διασφαλίσουν ότι οι ακτιβιστές με πολιτικό πρόγραμμα δεν θα δολοφονήσουν την υπόσχεση των τροφίμων βιοτεχνολογίας. Δρώντας ομαδικά πρέπει να πραγματοποιήσουμε την υπόσχεση των τροφίμων βιοτεχνολογίας για παροχή άφθονης, υγιεινής και θρεπτικής τροφής για την Αμερική και όλον τον κόσμο

Η Συμμαχία δημιουργήθηκε από μια ομάδα βιομηχανικών γκρουπ και ιδρύθηκε το 1999, αμέσως μόλις η Novartis και η AstraZeneca δημιούργησαν την Syngenta.

Η ιστορία της Novartis είναι ένα καλό παράδειγμα του πως η συγκεκριμένη και οι υπόλοιπες εταιρείες της βιοτεχνολογίας δεν αποτάσσονται των γ.τ.ο αλλά θέλουν απλώς να απεμπλακούν από την διένεξη ώστε να δημιουργηθεί ένα λιγότερα αντιφατικό και περισσότερο φιλικό προς τους γ.τ.ο. κλίμα για να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

 

Οι Αγρο-βιοτεχνολογικοί Μηχανισμοί

Το 2002 οι συνολικές πωλήσεις σπόρων και αγροχημικών των Syngenta, Bayer, Monsanto, DuPont Dow, BASF και Dow ήταν περίπου 24 δις δολάρια (βλέπε τον σχετικό πίνακα, όπου διαχωρίζονται τα μεγέθη των εσόδων των σπόρους και αγροχημικών, καθώς και τη κατάταξη γι’ αυτές τις κατηγορίες). Η Syngenta ήταν η κορυφαία εταιρεία βιοτεχνολογίας παγκοσμίως με πωλήσεις 6.2 δις δολαρίων το 2002. Η Monsanto ήταν δεύτερη με πωλήσεις 4,7 δις, μετά η Bayer με 1,4 δις και κατόπιν οι DuPont, Dow, και BASF με συνολικές πωλήσεις κοντά στα 3 δις.

Τα έξι φάρμακα που θα έχουν τις υψηλότερες πωλήσεις παγκοσμίως το 2014 θα είναι όλα προϊόντα βιοτεχνολογίας, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε χθες η Evaluate Pharma. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη σημασία του τομέα της βιοτεχνολογίας για την παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία, αναφέρουν οι αναλυτές.

Αυτοί οι Αγρο-βιοτεχνολογικοί μηχανισμοί ελέγχουν περίπου το 70% της, σχεδόν 28 δις δολαρίων, αγορά αγροχημικών (αυτό το νούμερο περιλαμβάνει όλες τις εταιρείες αγροχημικών και όχι μόνο αυτές που αναφέρονται παραπάνω). Εντωμεταξύ, μόνο η Monsanto και η DuPont ελέγχουν το 90% της Αμερικάνικης αγοράς σπόρων καλαμποκιού και το 70% της αντίστοιχης Ασιατικής. Η Monsanto,η DuPont, η Syngenta και η Bayer ελέγχουν σχεδόν κατά 100% της αγοράς των γ.τ. σπόρων ενώ η τεχνολογία των γ.τ. σπόρων της Monsanto περιλαμβάνει το 91% της παγκόσμιας αγοράς των γ.τ. καλλιεργειών.

Παρόλο που οι εταιρείες κόπτονται για το αντίθετο, στην πραγματικότητα δεν έχουν καμιά πρόθεση να αντικαταστήσουν τα αγροχημικά τους με προϊόντα όπως Bt καλαμπόκι και βαμβάκι ανθεκτικά στα έντομα**. Αντιθέτως επιδιώκουν να αυξήσουν τις πωλήσεις αγροχημικών χρησιμοποιώντας την γ.τ. τεχνολογία καθώς επίσης να αυξήσουν και το μερίδιο τους στη παγκόσμια αγορά σπόρων. Η αντίσταση στα ζιζανιοκτόνα σημαντικών εμπορικών καλλιεργειών είναι η κυριότερη γ.τ. τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την αύξηση των πωλήσεων.

Εικόνα

Κυνηγώντας το Χρήμα: Οι επικερδείς Γ.Μ. τεχνολογίες

Οι γίγαντες της Αγρο-βιοτεχνολογίας επιθυμούν να επενδύσουν και να ρίξουν στη αγορά, εκείνα τα γ.τ. προϊόντα που θα τους φέρουν τα μεγαλύτερα κέρδη και θα τους δώσει τον μεγαλύτερο δυνατό έλεγχο πάνω στο κεφάλαιο των αγροτών. Οι σπόροι ανθεκτικοί σε ζιζάνια (οι οποίοι πωλούνται πακέτο με συγκεκριμένη φίρμα ζιζανιοκτόνου) και η Τεχνολογία Εξολοθρευτής ταιριάζει απόλυτα σε αυτήν την επιδίωξη, ιδιαίτερα όταν εφαρμόζονται σε εμπορικά σημαντικές καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι, η σόγια, τα σιτηρά, το ρύζι και το βαμβάκι. Την ίδια στιγμή διαφαίνονται στον ορίζοντα και οι βιοφαρμακευτικές καλλιέργειες-δηλαδή γ.τ. φυτά (όπως καλαμπόκι, καπνό, σόγια και ρύζι) που θα παράγουν ουσίες οι οποίες δεν υπάρχουν κανονικά σε αυτά, όπως φαρμακευτικά και βιομηχανικής χρήσης ένζυμα.

Ανθεκτικότητα στα Ζιζανιοκτόνα

Οι ποικιλίες με ανθεκτικότητα στα ζιζανιοκτόνα είναι μια τεράστια πηγή εσόδων για εταιρείες που παραδοσιακά ασχολούνταν με αγροχημικά. Δεν θα υπήρχε σίγουρα καλύτερος τρόπος να παγιδεύσεις τους αγρότες από το να τους αναγκάζεις σε πολλαπλές εισροές από μια μόνο εταιρεία. Οι ποικιλίες με ανθεκτικότητα στα ζιζανιοκτόνα είναι μακράν οι Νο1 γ.τ. ποικιλίες παγκοσμίως. Το 2000 τέτοιες καλλιέργειες όπως σόγια, καλαμπόκι και βαμβάκι αντιπροσώπευαν το 74% της παγκόσμιας αγοράς γ.τ. καλλιεργειών όταν οι γ.τ. ποικιλίες ανθεκτικές σε έντομα είχαν τον 19% της αγοράς (βλέπε τον “Κυριότερες καλλιεργούμενες ποικιλίες το 2000” πίνακα στην σελ. 12). Ποικιλίες με ανθεκτικότητα σε ζιζανιοκτόνα και έντομα είχαν ένα μερίδιο του 7%. Η Monsanto και η Bayer είναι οι εταιρείες με το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των ποικιλιών ανθεκτικών σε ζιζανιοκτόνα.

Οι ποικιλίες με αντίσταση στα ζιζανιοκτόνα είναι μια τεράστια πηγή εσόδων για εταιρείες που παραδοσιακά ασχολούνταν με αγροχημικά. Δεν θα υπήρχε σίγουρα καλύτερος τρόπος να παγιδεύσεις τους αγρότες από το να τους αναγκάζεις να πολλαπλές εισροές από μια μόνο εταιρεία.

Τέτοιες ποικιλίες όπως το Roundup ReadyTM της Monsanto και το Liberty LinkTM της Bayer CropSciences είναι εκείνες με την ευρύτερη κυκλοφορία στον κόσμο.

Η Bayer εμπορεύεται την Liberty Link ελαιοκράμβη και καλαμπόκι ενώ δίνει άδεια χρήσεως του αντίστοιχου γονίδιου και στη Pioneer της DuPont. Η Monsanto εμπορεύεται Roundup Ready καλαμπόκι, σόγια και βαμβάκι. Επίσης δίνει άδεια χρήσεως αυτής της τεχνολογίας σε έναν αριθμό εταιρειών που περιλαμβάνει την Pioneer Hi-Breed της DuPont,, η οποία σε αντάλλαγμα
εμπορεύεται ελαιοκράμβη και σόγια με Roundup Ready γονίδια, και τη Garst (ιδιοκτησία της Advanta) η οποία εμπορεύεται Roundup Ready καλαμπόκι και σόγια.

Λόγω των Roundup Ready σπόρων της, η Monsanto κατάφερε να κρατήσει ένα σημαντικό μερίδιο στην αγορά, του ζιζανιοκτόνου Roundup, παρόλο που τα δικαιώματα της πατέντας του έληξε το 2000. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι υπάρχουν παγκοσμίως πάνω από 50 εταιρείες που παράγουν αυτό το προϊόν, η Monsanto ελέγχει το 80% της αγοράς του Roundup

 

 

Στείροι Σπόροι

Ένας από τους ύστατους στόχους των Αγρο-βιοτεχνολογικών μηχανισμών είναι ο απόλυτος έλεγχος των πρακτικών συναλλαγής σπόρων των αγροτών. Πιο συγκεκριμένα, οι μηχανισμοί επιδιώκουν να βρουν ένα τρόπο που θα τους εξασφαλίσει το να έρχονται σε αυτούς κάθε χρόνο για να αγοράσουν σπόρο. Έτσι εξηγείται και το γιατί ανυπομονούν να ρίξουν την Τεχνολογία Εξολοθρευτής (Terminator Technology, ορολογία που αρχικά δόθηκε από την ομάδα ETC, βλέπε http://www.etcgroup.org ). Η Τεχνολογία Εξολοθρευτής κάνει τον κάθε σπόρο στείρο μετά από την πρώτη βλαστική περίοδο, καθιστώντας αδύνατο για τους αγρότες να διατηρήσουν σπόρο- βασική αρχή της γεωργίας. Μιαν άλλη τεχνολογία τύπου Εξολοθρευτή είναι αυτή που η ομάδα ΕTC ονομάζει Μολυντής (Verminator) ή Προδότης (Traitor)-στην οποία η βιομηχανία αναφέρεται ως Τεχνολογία Περιορισμού Γενετικής Χρήσης (Genetic Use Restriction Technology-GURT’s)-και αποτρέπει φυτικές διαδικασίες ανάπτυξης όπως η βλάστηση, η άνθηση, η ωρίμανση του καρπού κτλ, εκτός εάν τα φυτά ψεκαστούν με συγκεκριμένο χημικό.

Με το να προωθούν την Τεχνολογία Εξολοθρευτής οι Αγρο-βιοτεχνολογικοί μηχανισμοί θέλουν να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τις επιλογές των αγροτών οι οποίοι ήδη εξαρτώνται κάθε χρόνο από εταιρείες σπόρων. Η μηχανισμοί το έχουν διασφαλίσει αυτό με τις πολυάριθμες πατέντες σπόρων. Επίσης η διατήρηση σπόρων από πλευράς των αγροτών έχει εδώ και καιρό περιοριστεί λόγω των σπόρων υβριδίων. Τα υβρίδια πρωτοπαρουσιάστηκαν και διαδόθηκαν στην δεκαετία του ’30. Δημιουργούνται με τη διασταύρωση ποικιλιών του ίδιου είδους (λ.χ. μιας ποικιλίας κριθαριού με φυσική ανθεκτικότητα σε ασθένειες με κάποια άλλη, υψηλών αποδόσεων). Σπόροι υβριδίων που θα διατηρηθούν δεν δίνουν απογόνους με τα ίδια επιθυμητά χαρακτηριστικά (δηλαδή, ανθεκτικότητα σε ασθένειες και υψηλή απόδοση). Έτσι γίνεται αδύνατο από τους αγρότες να διατηρήσουν σπόρους από υβρίδια και να περιμένουν παρόμοια χαρακτηριστικά και στα φυτά-απογόνους.

Η Martha L. Crouch, καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Indiana, επισημαίνει ένα από τα κίνητρα πίσω από την Τεχνολογία Εξολοθρευτής:

Θα ήταν μια τεράστια ώθηση στα κέρδη των εταιριών σπόρων αν άνθρωποι που μέχρι τώρα δεν χρησιμοποιούσαν υβρίδια, θα έπρεπε να αγοράσουν νέο σπόρο κάθε χρόνο. Αυτό ίσως είναι και το κύριο κίνητρο για την ανάπτυξη της Τεχνολογίας Εξολοθρευτής.
Η Crouch λέει επίσης ότι τα υβρίδια για τα σιτηρά, το ρύζι, τη σόγια και το βαμβάκι δεν είναι γενικότερα διαθέσιμα. Οι αγρότες διατηρούν τον σπόρο αυτών των καλλιεργειών και δεν αποτείνονται ξανά στην εταιρεία σπόρων για πολλά χρόνια-ή και καθόλου- για να αγοράσουν μια νέα ποικιλία.

Ως απάντηση στην αντίσταση των ανθρώπων, οι υποστηρικτές της βιοτεχνολογίας λένε ότι η εν λόγω Τεχνολογία δρα ως μηχανισμός Βιο-προστασίας κάνοντας τους γ.τ. σπόρους στείρους μετά από μια γενιά, άρα αυτό είναι και μια λύση για την γενετική μόλυνση που μπορεί να προκύψει. Στη πραγματικότητα ωστόσο οι καλλιέργειες Εξολοθρευτής μπορούν να μολύνουν άλλες αντίστοιχες, χωρίς αυτή την τεχνολογία. Σε περίπτωση που αγροτικά συστήματα μολυνθούν με την Τεχνολογία Εξολοθρευτής, θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένη και αμετάκλητη ζημιά, μιας και το 15 με 20% της τροφής παγκοσμίως προέρχεται από σπόρους που διατηρούνται από αγρότες και παρέχουν τροφή σε τουλάχιστο 1.4 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Λίγο μετά της κατοχύρωσης της πατέντας από το USDA και την D&PL για την Τεχνολογία Εξολοθρευτής, οι πραγματικές προθέσεις ξεκαθάρισαν-ήταν καθαρά κερδοσκοπικές. Σύμφωνα με τον Melvin Oliver, ένας από τους επιστήμονες του USDA που εφηύραν την εν λόγω Τεχνολογία, “Το σύστημα μας είναι ένας τρόπος αυτό-επιτήρησης της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης της Αμερικάνικης Τεχνολογίας… είναι το ίδιο με την προστασία copyright.”

Ο Oliver προσμένει ότι οι εταιρείες σπόρων, έχοντας υπ’ όψιν ότι θεωρούν τους σπόρους ως κέρδος και την διατήρηση σπόρων από τους αγρότες ως κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, θα καλοδεχόντουσαν αυτή την Τεχνολογία

Ενώ η Monsanto και η AstraZeneca (τώρα Syngenta) δήλωναν ότι δεν θα κάνουν εμπορική χρήση της Τεχνολογίας το 1999 (ως ανταπόκριση στην αντίθεση του κόσμου) αυτές καθώς και άλλες εταιρείες και δημόσια ιδρύματα-περιλαμβάνοντας την DuPont, την BASFμ την D&PL, τα πανεπιστήμια Purdue, Cornell, και της Iowa-συνέχισαν να αναπτύσσουν και να διατηρούδιατηρούν πατέντες πάνω στην Τεχνολογία Εξολοθρευτής.


Related Posts
0 Comments

No Comment.