Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Tσιπ στον εγκέφαλο για τον έλεγχο των υπολογιστών

Aπο computerworld

 

Μέχρι το έτος 2020, δεν θα χρειαστείτε το  πληκτρολόγιο και το ποντίκι για τον έλεγχο του υπολογιστή σας, λένε οι ερευνητές της Intel Corp. Αντ ‘αυτού, οι χρήστες θα ανοίγουν  έγγραφα και θα  πλοήγουνται  στο Web, χρησιμοποιώντας τίποτα παραπάνω απο  τα κύματα του εγκεφάλου τους.

Οι επιστήμονες στο ερευνητικό εργαστήριο της Intel στο Πίτσμπουργκ εργάζονται για να βρουν τρόπους για να διαβάζουν και να κινητοποιουν τα  εγκεφαλικά κυμάτα του ανθρώπου, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να λειτουργούν υπολογιστές, τηλεοράσεις και κινητά τηλέφωνα. Τα κύματα του εγκεφάλου θα αξιοποιηθούν με τους ανεπτυγμένους  αισθητήρες της Intel  που θα εμφυτεφθούν  στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το σχέδιο δεν είναι μια σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας

-Ο  Big Brother δεν θα εμφύτευση τσιπ στον εγκέφαλό σας ενάντια στη θέλησή σας. Οι ερευνητές προσδοκούν ότι οι καταναλωτές θα θέλουν την ελευθερία που θα κερδίσουν από τη χρήση του εμφυτεύματος.

«Νομίζω ότι τα ανθρώπινα όντα είναι αξιοσημείωτα προσαρμοστικά», δήλωσε ο Andrew Chien, αντιπρόεδρος της έρευνας και διευθυντής της μελλοντικής έρευνας σε τεχνολογίες της Intel Labs. «Εάν  λέγατε στους  άνθρωπους   πριν από 20 χρόνια ότι θα χρησιμοποιουν υπολογιστές όλη την ώρα, θα είχαν πει,« Εγω δεν θέλω αυτό. Εγώ δεν χρειάζεται αυτό. ” Τώρα δεν μπορείτε να τους κάνετε  να σταματήσουν [να  χρησιμοποιούν  συσκευές]. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν πρώτα, αλλά νομίζω οτι η εμφύτευση τσιπ στο ανθρώπινο εγκέφαλο  είναι εντός του πεδίου της δυνατότητας. ”


Ο ερευνητής της Intel   και επιστήμονας Dean Pomerleau
είπε στο  Computerworld ότι οι χρήστες σύντομα θα κουραστούν να εξαρτώνται απο το κουμπί του υπολογιστή για την χρήση του  και να βγάζουν την  συσκευή από την τσέπη ή την τσάντα τους να έχουν πρόσβαση στο σε αυτήν. Προέβλεψε επίσης ότι οι χρήστες θα κουραστούν να χρειάζεται να χειριστούν τη διασύνδεση με τα δάχτυλά τους.

Αντ ‘αυτού,  θα χειρίζονται απλώς διάφορες συσκευές τους με το μυαλό τους.

«Προσπαθούμε να αποδείξουμε οτι  μπορείς να κάνεις ενδιαφέροντα πράγματα με τα κύματα του εγκεφάλου», δήλωσε ο Pomerleau. «Τελικά, οι άνθρωποι μπορούν να είναι πρόθυμοι να είναι πιο … δεσμευμένοι απο  εμφυτεύματα στον εγκεφάλο. Φανταστείτε να σερφάρετε στο Web με τη δύναμη της σκέψης σας.”

Για να φτάσουν  στο σημείο αυτό ο Pomerleau και οι  συνεργάτες  του από την έρευνα της Intel, Carnegie Mellon University και το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, εργαζόνται αυτή την στιγμή για την αποκωδικοποίηση της δραστηριότηταα του εγκεφάλου.

 Ο Pomerleau είπε ότι η ομάδα έχει χρησιμοποιησεί Λειτουργείες μαγνητικού συντονισμού (fMRI), για να καθορίσουν  ότι οι αλλαγές της ροής του αίματος σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου εξαρτώνται  απο  ποια λέξη ή ποια εικόνα έχει κάποιος στην σκέψη του. Οι άνθρωποι τείνουν να δείχνουν τα ίδια μοτίβα εγκεφάλου για παρόμοιες σκέψεις, πρόσθεσε.

Για παράδειγμα, αν δύο άνθρωποι σκέφτονται την εικόνα μιας αρκούδας ή να ακούν την  λέξη αρκούδα  ή ακόμη ακούν  ένα γρίλισμα αρκούδας, το νευρογράφημα  θα δείξει παρόμοια δραστηριότητα του εγκεφάλου. Βασικά, υπάρχουν πρότυπα μοντέλα που εμφανίζονται στον εγκέφαλο για διαφορετικές λέξεις ή εικόνες.

Ο Pomerleau είπε οτι οι ερευνητές βρίσκονται κοντά στο να αποκτήσουν την ικανότητα για την κατασκευή τεχνολογίας ανίχνευσης του εγκεφάλου  που θα  διαχείριζεται  εναν  υπολογιστή. Το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη ενός  μικροσκοπικό, πολύ λιγότερο δυσκίνητου  αισθητήρα που θα μπορούσε να εμφυτεύθει στο εσωτερικό του εγκεφάλου.

Η εν λόγω έρευνα επιστημόνων δεν περιορίζεται στην Intel και τους συνεργάτες του πανεπιστημίου.

Σχεδόν πριν από δύο χρόνια, επιστήμονες στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι ο εγκέφαλος ενός πιθήκου  χρησιμοποιηθηκε για τον έλεγχο ενός ανθρωποειδούς ρομπότ.Ο  Miguel Nicolelis, καθηγητής νευροβιολογίας στο Duke University και ο επικεφαλής της μελέτης για το έργο, είπε ότι οι ερευνητές ήλπιζαν το έργο αυτό  θα βοηθήσει παραλύτους  άνθρωπους να περπατήσουν ξανά.

Και ένα μήνα πριν από αυτή την έρευνα , ένας επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανέφερε ότι είχε κατασκευασεί με επιτυχία ένα ρομπότ που κατευθύνεται από τον εγκέφαλο και τα μάτια ενός σκώρου.Ο  Charles Higgins, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο, προέβλεψε ότι σε 10 με 15 χρόνια οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν “υβρίδια” υπολογιστές που εκτελούν το συνδυασμό της τεχνολογίας και ζώντες  οργανικούς  ιστούς.

Σήμερα,ο Pomerleau της Intel δήλωσε διάφορες έρευνητκές εγκαταστάσεις  ανάπτυσσουν  τεχνολογίες  για να διαισθάνονται την δραστηριότητα  απο εσωτερικό του κρανίου.

“Εάν μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο όπου θα μπορούμε να εντοπίσουμε με ακρίβεια συγκεκριμένες λέξεις, θα μπορούσαμε  διανοητικά να τις τύπώσουμε “, πρόσθεσε. “Μπορούμε να συνθέσουμε  χαρακτήρες ή λέξεις σκεπτόμενοι  γράμματα που θα  αναβοσβήνουν στην οθόνη ή πληκτρολογώντας ολόκληρες λέξεις και όχι κάθε γράμμα ξεχωριστά.”

Ο Pomerleau σημείωσε επίσης ότι  όσοι περισσότεροι επιστήμονες καταλάβουν  τον εγκέφαλο, θα τους βοηθήσει να σχεδιάσουν  καλύτερους  μικροεπεξεργαστών. Είπε, “Εάν μπορούμε να δούμε πώς ο εγκέφαλος λειτουργεί ι, τότε θα μπορούσαμε να φτιάξουμε εξυπνότερους υπολογιστές.”

Related Posts
0 Comments

No Comment.