Η Ομορφοκκλησιά είναι ένα γραφικό χωριουδάκι νότια της Καστοριάς, κοντά στο Αργος Ορεστικό, αμφιθεατρικά χτισμένη. Πήρε τα’ όνομά της από τον πολύ όμορφο βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται περίπου στα μέσα του 12ου αιώνα και ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς με τρούλο. Εκτός από τις θαυμάσιες τοιχογραφίες – μεταξύ των οποίων και εξαιρετικά αγιογραφικά έργα των μοναχών Βαρλαάμ και Ιωασάφ – το ναό κοσμεί ένα μοναδικό ολόσωμο ξύλινο ανάγλυφο του Αγίου Γεωργίου, με ύψος κοντά στα 3 μέτρα!
Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου της Ομορφοκκλησίας, ο οποίος αποτελούσε το καθολικό μοναστηριακού συγκροτήματος, αποτελεί πόλο μεγάλης τουριστικής έλξης ένεκα της μοναδικής στο είδος της, ξύλινης, με βαθύ ανάγλυφο, γλυπτής εικόνας του Αγ. Γεωργίου που υπάρχει στο ναό.
Η υπέρθυρη κτητορική επιγραφή του αναφέρει έτος 1286/87 που οι Άρχοντες Νετζάδες «Ανδρόνικος, Νικηφόρος και Ιωάννης» ανέλαβαν τα έξοδα της ανοικοδόμησης στα χρόνια του αυτοκράτορα Ανδρόνικος Β’ Παλαιολόγου Το 1684 μαζί με τη Μονή Τσούκας Καστοριάς είχε ενταχθεί στο μοναστήρι της Μαυριώτισσας. Έχει ανακηρυχθεί, μαζί με την κοντινή μονή Παμμέγιστων Ταξιαρχών Τσούκας, ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1924.


* Εκατοντάδες πιστοί απ’ όλο το ν. Καστοριάς και ευρύτερα της Μακεδονίας, αλλά κι’ άλλα μέρη της Ελλάδας, συρρέουν κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής για να τιμήσουν τον Αϊ – Γιώργη της Ομορφοκκλησιάς και να ζητήσουν τη χάρη του. Πολλοί μάλιστα προσκυνώντας την ανάγλυφη εικόνα πιέζουν με το δάχτυλό τους ένα κέρμα στο σώμα του Αγίου κάνοντας μια ευχή, η οποία όπως λέει η παράδοση, πραγματοποιείται αν κολλήσει το κέρμα στο σώμα του Αγίου. Και του χρόνου!
Κτητορική επιγραφή βρίσκεται επάνω από το υπέρθυρο της θύρας εισόδου από τον εξωνάρθηκα στο ναό:
ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ Κ(ΑΙ) ΑΝΗΣΤΟΡΙΘΕΙ Ο ΘΕΙΟΣ Κ(ΑΙ) ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ
ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ Κ(ΑΙ) ΕΝΔΟΞΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ Κ(ΑΙ) ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΙ ΕΞΟΔΟΥ Κ(ΑΙ) ΚΟΠΟΥ ΤΩΝ ΠΑΝΕΥΓΕΝΕΣΤΑΤΩΝ ΝΕΤΖΑ-
ΛΩΝ Κ(ΑΙ) ΑΥΤΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥ ΤΕ ΚΥΡ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ Κ(ΑΙ) ΚΥΡ ΙΩ(Α)ΝΝΟΥ Κ(ΑΙ) ΚΥΡ ΑΝ-
ΔΡΟΝΙΚΟΥ ΕΠΙ ΤΟΙΣ ΒΑΣΙΛΕΙ(ΑΣ) ΤΩΝ ΘΕΟΣΤΕΠΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΒΑΣΙ-
ΛΕΩΝ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ Κ(ΑΙ) ΕΙΡΗΝΗΣ Κ(ΑΙ) ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΑΥΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ Κ(ΑΙ) ΜΑΡΙ(ΑΣ) ΤΩΝ ΠΑ-
ΛΑΙΩΛΟΓΩΝ ΕΠΙ ΕΤΟΥΣ ΑΨϞΕ (=1287).
http://vizantinaistorika.blogspot.com/2014/04/blog-post_22.html