Εάν η μέθοδος αυτή πετύχει, τότε θα προσφέρει σημαντική ώθηση για την παραγωγή εμβολίων για τον εμβολιασμό των πολιτών.
Της Katie Drummond
Οι προσπάθειες του Πενταγώνου για ταχύτερη ανταπόκριση σε μολυσματικές ασθένειες, εντείνονται, καθώς ερευνητές στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα ξεκινήσαν ένα πρόγραμμα για να αναπτύξουν εμβόλια που μπορούν να δράσουν εναντίον άγνωστων παθογόνων οργανισμών – μέσα σε μια εβδομάδα.
Η DARPA, η υπηρεσία ερευνών του στρατού, έχει δώσει 5,3 εκατομμύρια δολάρια για το έργο στο Ινστιτούτο Biodesign ASU. Και η επιδότηση είναι μόνο ένα τμήμα μιας πολύ μεγαλύτερης πρωτοβουλίας της DARPA, που αποκαλείται Ταχεία Παραγωγή Φαρμακευτικών Προϊόντων. Νωρίτερα φέτος, ο οργανισμός χρηματοδότησε προγράμματα για την παραγωγή εμβολίων χρησιμοποιώντας φυτά καπνού και ένα ημερολόγιο που θα προβλέπει παθογόνες μεταλλάξεις πριν αυτές συμβούν.
Η παραγωγή με βάση τα φυτά Καπνού θα επιταχυνθεί, από διαδικασία ενός χρόνου, σε τεσσάρων εβδομάδων. Αλλά για υψηλού κινδύνου στρατεύματα, η DARPA θέλει κάτι ακόμα πιο άμεσο: ένα εμβόλιο για την αντιμετώπιση τυχόν παθογόνων, που αναπτύσσεται σε επτά ημέρες και είναι έτοιμο για ένεση λίγο μετά.
«Δεν ξέρω αν μπορούμε να το πετύχουμε, αλλά νομίζω ότι αυτή η βασική ιδέα θα μπορούσε να λειτουργήσει, λέει ο ερευνητής της ASU, δρ Στήβεν Albert Johnson, για το σχέδιο της ομάδας του. Χρησιμοποιώντας χιλιάδες συνθετικών αντισωμάτων, που ονομάζονται “συσσώματα” (synbodies), θα δημιουργήσει ένα σύνολο ανοσοποιητικών εργαλείων που μπορούν να συνδυαστούν με μυριάδες τρόπους για την αντιμετώπιση σχεδόν κάθε παθογόνου παράγοντα.
“Πάρτε τον μικροργανισμό, βάλτε τον σε μια διαφάνεια και στη συνέχεια βρείτε κατάλληλες συνδέσεις,” λέει ο Johnson. “Αν κάποιος σου έδινε ένα X μικροργανισμό, και είχες ήδη ουσιαστικά ένα σύστημα Lego έτοιμων πεπτιδίων, θα βρεις δύο που θα συνδυάζονται και θα κάνουν έναν παράγοντα υψηλής συγγένειας».
Περίπου 10.000 συσσώματα θα ήταν αρκετά για να αποτρέψουν – θεωρητικά – οποιονδήποτε παθογόνο μικροργανισμό μπορεί να φανταστεί κανείς. Όμως, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι περίπου 100 θα είναι αρκετοί για τις ανάγκες της DARPA. Μόλις φτιαχτούν τα συσσώματα, μπορούν να αποθηκευτούν και να χρησιμοποιηθούν όποτε μια νέα απειλή αναδύεται.
Και αν η μέθοδος αυτή πετύχει, θα προσφέρει σημαντική ώθηση στην παραγωγή εμβολίων για όλο τον πληθυσμό. Αλλά εκτός κι αν προκύψει μια μαζική θανατηφόρα επιδημία, δεν είναι πιθανόν να έχουμε τα εμβόλια μας και τόσο γρήγορα. Για τα ανεπτυγμένα στρατεύματα, το Πεντάγωνο θα μπορούσε να επικαλεστεί “πρωτόκολλο έκτακτης ανάγκης” – που σημαίνει ότι με χρονοδιάγραμμα μιας εβδομάδας, η DARPA θα προσπεράσει τις κλινικές δοκιμές και την έγκριση FDA, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μια δεκαετία για να ολοκληρωθεί.
http://aftermathnews.wordpress.com
Μετάφραση απο KostasL
www.filoumenos.com