Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Το παράπονο του Εσταυρωμένου

† Αρχιμανδρίτου Γεωργίου (Καψάνη) Γρηγοριάτου

Λαός μου, τι εποίησά σοι και τι μοι αντεπέδωκες;
αντί του μάννα χολήν, αντί του ύδατος όξος

αντί του αγαπάν με, σταυρώ με προσηλώσατε.
(Αντίφωνον ιβ΄ Μ. Παρασκευής).

Ακούμε κάθε χρόνο το παράπονο του πάσχοντος Χριστού προς τους Ιουδαίους, που η αγάπη του είχε πλούσια ευεργετήσει. Ας διερωτηθούμε μήπως το παράπονο αυτό έχει ο Χριστός και από εμάς τους σύγχρονους Χριστιανούς και μάλιστα τους Ορθοδόξους Έλληνας Χριστιανούς; Μήπως και εμείς με τις αμαρτίες μας, τις σοβαρές παραβάσεις του αγίου Νόμου Του, με την σκληροκαρδία και αμετανοησία μας, την σαρκική και εγωιστική ζωή μας, τις αδικίες μας, τον ανασταυρώνουμε; Μπορεί και σε μας να ειπή ο Κύριος: Λαός μοι τι εποίησά σοι;

Σού εμπιστεύθηκα τον ατίμητο θησαυρό της Ορθοδόξου Πίστεως. Σού παρέδωσα την Καινή μου Διαθήκη στην γλώσσα σου. Μέσα από τους κόλπους σου ανέδειξα τους μεγαλυτέρους διδασκάλους και Πατέρας της Εκκλησίας και στην γλώσσα σου παρεδόθη η ανεκτίμητη πατερική Θεολογία. Αποστολικοί πόδες διέτρεξαν την χώρα σου, σού εκήρυξαν το Ευαγγέλιο και την επότισαν με τα μαρτυρικά τους αίματα. Άγιοι, μάρτυρες και άγιοι ασκηταί και τα χαριτόβρυτα άγια λείψανά τους αγίασαν και αγιάζουν τους τόπους που κατοικείς. Το Άγιον Όρος και πλήθος Ιερών Μονών και Προσκυνημάτων και θαυματουργών ιερών εικόνων σε περιφρουρούν και ευλογούν. Σε βοήθησα να διατηρήσης την εθνική σου ελευθερία και να την ανακτήσης, όταν την έχασες. Μέχρι σήμερα δίδω πλούσια την Χάρι μου και την βοήθεια σε όσους με πίστι και ταπείνωσι την ζητούν. Εσύ όμως λαέ μου τι μου ανταποδίδεις;

– Νόμους αντιχριστιανικούς, με τους οποίους νομιμοποιείς φοβερά εγκλήματα, όπως την έκτρωσι. Τα 300.000 παιδιά που άσπλαχνα θανατώνονται κάθε χρόνο από τις ίδιες τις μητέρες τους, με την συνεργασία του κράτους, βοούν προς με. Ποιός θα σε ξεπλύνη από αυτό το αθώο αίμα των αδικοσκοτωμένων παιδιών;

– Προβάλλεις, διά των μέσων επικοινωνίας, πρότυπα ζωής ξένα και αντίθετα προς το Ευαγγέλιό μου. Προβάλλεις την διαφθορά, την διαστροφή, το έγκλημα, και αυτά εν ονόματι της ελευθερίας. Έτσι οδηγείς τους ανθρώπους στο χάος και στον μηδενισμό.

– Απομακρύνεις όλο και περισσότερο την παιδεία από την χριστιανική πίστι. Αφήνεις τους νέους πνευματικά αθωράκιστους και τους ενθαρρύνεις από τα πρώτα γυμνασιακά χρόνια σε ανεύθυνες σαρκικές σχέσεις, για να τους προφυλάξης δήθεν από το έιτζ. Τα παιδιά που τους δόθηκε μία υλιστική ανατροφή, που ξενυχτούν μέχρι πρωίας στα διάφορα νυκτερινά κέντρα και που δεν με εγνώρισαν για να νοιώσουν την αληθινή χαρά, προσπαθούν να γεμίσουν το κενό της ψυχής τους με τα ναρκωτικά.

– Η φοβερή εξάπλωσις των ναρκωτικών δεν σε ανησυχεί όσο πρέπει, ούτε ψάχνεις να βρης τα βαθύτερα πνευματικά αίτια της καταστάσεως αυτής. Καί όμως τα ναρκομανή παιδιά μου και παιδιά σου σαπίζουν και πεθαίνουν.

– Ανέχεσαι μεγάλες κοινωνικές αδικίες. Άλλοι να θησαυρίζουν και να ζούν με προκλητική σπατάλη και άλλοι να δουλεύουν εξοντωτικά και να παίρνουν μισθούς πείνας.

– Δεν φροντίζεις όσο πρέπει για τους άνεργους, τους αστέγους, τους φυλακισμένους ή αποφυλακισμένους.

– Γέμισες την χώρα με καζίνο, αν και γνωρίζεις ότι τους ναούς αυτούς του Σατανά πολλοί άνθρωποι καταστρέφονται, με αποτέλεσμα οικογενειακά δράματα και παιδιά που βρίσκονται στους δρόμους απροστάτευτα. Όλα αυτά τα ναυάγια δεν είναι και εις βάρος της εθνικής οικονομίας;

– Ερωτοτροπείς με θεούς αλλοτρίους. Περιθωριοποιείς την Ορθόδοξο Εκκλησία σου, αγνοώντας ότι αυτή είναι η πνευματική σου μητέρα και τροφός, αυτή σε έσωσε κατά την μακραίωνα δουλεία και αυτή αποτελεί μέχρι σήμερα τον ισχυρότερο συνεκτικό ιστό του Γένους.

– Προβάλλεις παραθρησείες, γνωστικιστικές αιρέσεις, μαγείες, αστρολογίες και άλλες προλήψεις, στα θολά και δηλητηριώδη νερά των οποίων ματαίως προσπαθείς να ξεδιψάσης.

– Κύριο μέλημά σου είναι η είσοδός σου στην Ευρωπαική Ένωσι, που επιδιώκεις πάση θυσία ακόμη και εις βάρος της εθνικής και θρηκευτικής σου ταυτότητος. Τι θα ωφεληθής όμως, εάν κερδίσης τον κόσμο όλον και ζημιωθής την ψυχή σου; Γιατί δεν λαμβάνεις υπ’ όψιν την αγωνία πολλών πιστών μου τέκνων για θεσμούς όπως το ηλεκτρονικό φακέλλωμα, η σφράγισις με το σημείο του Αντιχρίστου κ.α., που είναι πολύ πιθανόν να σού στερήσουν την ελευθερία και να σε υποτάξουν στην εξουσία ανελευθέρων και αντιχρίστων δυνάμεων;

Αυτά τα παράπονα και άλλα ημπορεί να απευθύνη σε μας από το ύψος του Σταυρού του ο Κύριος Ιησούς. Υπάρχουν ασφαλώς φιλόθεες και φιλάνθρωπες ψυχές που αναπαύουν τον Κύριο. Χάριν αυτών, παρά τις πίκρες που οι περισσότεροι τον ποτίζουμε, δεν αποστρέφει ακόμη το προσωπό του από μας, Μας ελεεί.

Όπως υπάχουν και θεάρεστες πράξεις, που αποβλέπουν στο γενικό καλό. Όμως αυτές δεν αντισταθμίζουν πράξεις που είναι αντίθετες στον Νόμο του Θεού, δηλαδή την Αγάπη.

Ο εσταυρωμένος Κύριος αναμένει την μετάνοια όλων μας. Αρχόντων και αρχομένων, κλήρου και λαού, μοναχών και κοσμικών. Γιά να μείνη η ευλογία Του στο ελληνορθόδοξο γένος μας. Γιά να μη ακούσουμε και εμείς τον φοβερό Του λόγο: «Αρθήσεται αφ’ υμών η βασιλεία του Θεού και δοθήσεται έθνει ποιούντι τους καρπούς αυτής» (Ματθ. κα΄, 43). Ή, «ουκέτι στέγω λοιπόν (δεν σας υποφέρω πλέον)΄ καλέσω μου τα έθνη, κακείνά με δοξάσουσι συν τω Πατρί και τω Πνεύματι΄ καγώ αυτοίς δωρήσουμε ζωήν την αιώνιον» (Αντίφωνον ιβ΄ Μ. Παρασκευής).

Αδελφοί, παρά τις στενοχώριες και δυσκολίες μας, χαρήτε. Ο Χριστός Ανέστη. Ο Χριστός μας χαρίζει ζωή και ανάστασι. Γι’ αυτό μόνο σ’ Αυτόν ανήκει η ευχαριστία, η τιμή, η προσκύνησις και η δόξα εις τους αιώνας.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!

Άγιον Πάσχα 1997

(Απόσπασμα από το «Ανάστασιν Χριστού Θεασάμενοι». Μηνύματα επί τη εορτή του Πάσχα, Αρχιμανδρίτου Γεωργίου Καθηγουμένου Ι. Μονής Οσίου Γρηγορίου, Έκδοση της Ι. Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, Έτος 2005, σελίδες 63 – 67)

 

http://alopsis.gr/

Related Posts
0 Comments

No Comment.