Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Το ιστορικό της εικόνας της Ζωοδόχου Πηγής

Ήταν γύρω στα 450μχ, όταν ένας βυζαντινός στρατιώτης,   Λέοντας στο όνομα,   έκοβε βόλτες σ΄ ένα δασάκι στα μέρη της βασιλεύουσας,   όταν ξάφνου βλέπει μπροστά του έναν τυφλό άνθρωπο να   του ζητάει λίγο νερό για να   σβήσει τη δίψα του. Ο Λέοντας προθυμοποιήθηκε να   του βρει και να   του φέρει νερό. Έψαξε λοιπόν,   στο δάσος για να   βρει νερό αλλά μάταια και έτσι,   επέστρεφε   λυπημένος.

       Τότε όμως,   άκουσε μια γυναικεία φωνή να   του λέει: «Ου χρεών σε,   Λέων, αγωνιάν,   το γαρ ύδωρ εγγύς», δηλαδή,   «Δεν χρειάζεται Λέων να   αγωνιάς, να άγχεσαι,   να στεναχωριέσαι, το νερό είναι δίπλα σου». Και πάλι ακούει τη   φωνή την άγνωστη να   τον   προστάζει: «Λέων βασιλιά,   πάρε απ΄ το νερό αυτό και δώσε να   πιει να ξεδιψάσει ο   τυφλός άνθρωπος και κάτι ακόμα,   άλειψε μ΄ αυτό τα   μάτια του και αμέσως θα   καταλάβεις ποια είμαι εγώ που σου μιλώ».  

        Έτσι πράγματι έπραξε ο   Λέοντας και παρευθύς ο   τυφλός ανέβλεψε. Αλλά ταυτόχρονα άνοιξαν και τα   μάτια του Λέοντα ο   οποίος τώρα, κατάλαβε πως εκείνη η   φωνή που του μιλούσε ήταν της Παναγίας που έκανε αυτό το   θαύμα και του μίλησε και πως επίσης,   σ΄ Εκείνην τη Μεγαλόχαρη,   οφείλεται και το   μεγάλο θαύμα της θεραπείας του τυφλού.

       Ακόμη, θαύμα αξιοθαύμαστο ήταν και η   εύρεση της πηγής του σωτήριου αυτού νερού. Αλλά θαύμα ήταν και η   επαλήθευση της προσφώνησης από την Παναγία, του Λέοντα , ως βασιλιά. Διότι πράγματι ο   Λέων,   το 486μ.Χ, ανέβηκε στον θρόνο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ως   Λέων ο Α΄ ο Θράξ, ο   επονομαζόμενος και Μακέλλης(457-474), και τον οποίο η   Αγία Εκκλησία μας ως   Άγιο τον τιμά στις 20   του Ιανουρίου. Αμέτρητα τα   θαυμάσια σου Παναγία μας.

       Ο Λέων,   ως αυτοκράτορας πλέον,   θα αναγείρει επί της θαυματουργής πηγής,   θαυμάσιο Ναό αφιερωμένο στην Παναγία τη   Ζωοδόχου Πηγή για να   θυμίζει τις δωρεές της Θεοτόκου προς εκείνον αλλά και όλες τις μεγάλες ευεργεσίες της προς το   γένος των ανθρώπων.  

      Στην θαυματουργή πηγή   αυτού του ιερού Ναού, βρήκε τη   γιατρειά   και ο   αυτοκράτορας   Ιουστινιανός ο Α΄, ο   Λέοντας ο ΣΤ΄ ο Σοφός, η   γυναίκα του, Αγία βασίλισσα Θεοφανώ, ο   Ρωμανός Α΄ ο Λεκαπηνός και η   γυναίκα του, ο Πατριάρχης Στέφανος (886-912), ο   Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ιωάννης(964-966), αλλά και πλήθος ακόμη, άρχοντες και απλοί άνθρωποι εκεί γιατρεύτηκαν. Μέχρι και νεκρό ανέστησε το   αγιασμένο νερό της Ζωοδόχου Πηγής.

         Το Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, γκρέμισαν οι   Τούρκοι για να   φτιάξουν   με τα   υλικά του το   τέμενος του   Σουλτάνου Βαγιαζήτ. Οι χριστιανοί στη θέση αυτή έχτισαν ένα παρεκκλήσι και αργότερα ένα πιο μεγάλο Ναό(1835).

      Αυτού του ιερού Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ζωοδόχου Πηγής, τα   εγκαίνια εορτάζει η   Εκκλησία μας την Παρασκευή της Διακαινησίμου (Λαμπροβδομάδα).

     Ο Ναός αυτός έμεινε γνωστός στην ιστορία ως   το αγίασμα του   «Μπαλουκλί». «Μπαλούκ» στα τουρκικά σημαίνει ψάρι και η   παράδοση μας λέει πως εκεί δίπλα στο αγίασμα, στις 23   Μαΐου 1453 ένας καλόγερος τηγάνιζε ψάρια, όταν κάποιος του έφερε την είδηση πως πήραν την Πόλη οι   Τούρκοι. Ο καλόγερος απάντησε πως μόνο αν   τα ψάρια που τηγάνιζε έφευγαν απ΄ το τηγάνι και έπεφταν μέσα στο αγίασμα θα   πίστευε ότι έγινε κάτι τέτοιο. Και πραγματικά τα   ψάρια ζωντάνεψαν και έπεσαν μέσα στην   πηγή του αγιάσματος. Μέχρι σήμερα δε, μέσα στην δεξαμενή της Ζωοδόχου Πηγής διατηρούνται επτά ψάρια και μάλιστα σαν να   είναι μισοτηγανισμένα απ΄ την μια πλευρά.

      Πέρα όμως από θρύλους και παραδόσεις, η   Παναγία μητέρα του Χριστού και μητέρα πάντων των χριστιανών, παραμένει για όλους μας η   Πηγή της Ζωής, καθότι Εκείνη έφερε τη   Ζωή, το Χριστό στον κόσμο, ελπίδα και προστασία μας, «καταφυγή τε   σκέπη και αγαλλίαμα». 

Τσαγκάρη  Παναγιώτη  Θεολόγου

Απολυτίκιον   Ζωοδόχου Πηγής

   Ήχος α΄

      Ο ναός σου Θεοτόκε ανεδείχθη παράδεισος, ως   ποταμούς αειζώους αναβλύζων ιάματα ώ   προσερχόμενοι πιστώς, ως   Ζωοδόχου εκ Πηγής, ρώσιν αντλούμεν, και ζωήν την αιώνιον, πρεσβεύεις γαρ συ   τω εκ σου τεχθέντι, Σωτήρι Χριστώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Μεγαλυνάριον

      Ύδωρ το ζωήρυτον της Πηγής, μάννα το προχέον, τον αθάνατον δροσισμόν το νέκταρ το Θείον την ξένην άμβροσίαν το μέλι το εκ πέτρας, πίστει τιμήσωμεν.

 

 

Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ ΚΑΙ Ο ΟΜΩΝΥΜΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Την Παρασκευή της Διακαινησίμου, η Eκκλησία μας εορτάζει την εορτή της Zωοδόχου Πηγής. H εορτή αυτή ανήκει στις λεγόμενες κινητές εορτές του εκκλησιαστικού έτους. Kινητές λέγονται οι εορτές του Tριωδίου και του Πεντηκοσταρίου, που έχουν ως κέντρο την ημέρα του Πάσχα. Oι εορτές αυτές ονομάζονται κινητές, γιατί δεν έχουν σταθερή ημερομηνία, εν αντιθέσει με τις άλλες εορτές του εκκλησιαστικού έτους που έχουν σταθερά ημερομηνία και λέγονται ακίνητες. Των κινητών εορτών η ημερομηνία κάθε χρόνο αλλάζει.

Eξαρτάται από την ημερομηνία του Πάσχα. Όταν το Πάσχα είναι πρώιμο, έρχονται και αυτές ενωρίτερα· όταν το Πάσχα είναι όψιμο, αυτές έρχονται αργότερα. H εορτή της Zωοδόχου Πηγής εορτάζεται την Παρασκευή της Διακαινησίμου, δηλαδή την εβδομάδα που ακολουθεί αμέσως μετά το Πάσχα. Mετά την Aνάσταση είναι η πρώτη εορτή του Πεντηκοσταρίου. Eορτάζεται την ωραία εποχή της ανοίξεως μέσα στο κλίμα της πασχαλινής χαράς και αγαλλιάσεως.

H Zωοδόχος Πηγή είναι μία εορτή πρός τιμήν της Παναγίας. δεν έχει σχέση με τη ζωή της υπεραγίας Θεοτόκου, όπως οι άλλες γνωστές θεομητορικές εορτές, λόγου χάριν τα Eισόδια, ο  Eυαγγελισμός ή η Kοίμησις της Θεοτόκου. H εορτή αυτή έχει σχέση με τις θαυμαστές επεμβάσεις της Παναγίας πρός σωτηρίαν δυστυχών και ταλαιπώρων ανθρώπων που την επικαλέσθηκαν με πίστη.

H Zωοδόχος Πηγή μας υπενθυμίζει τα θαύματα, που έκανε η Παναγία σε ένα ορισμένο ναό της στον τόπο εκείνο που προκαλεί τη συγκίνηση κάθε Έλληνος.

Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ

Η Θεοτόκος κατέστη διά της θείας κυοφορίας Της η αγιότερη ανθρώπινη ύπαρξη. Αυτή αξιώθηκε και ευλογήθηκε να γίνει το τίμιο δοχείο στο οποίο καταδέχτηκε να ενοικήσει ο άπειρος Θεός. ᾿Αξιώθηκε να γίνει τροφός του απόλυτα ανενδεούς Θεού, για τη δική μας σωτηρία. ῾Η συμβολή Της στην υλοποίηση του θείου σχεδίου και στο έργο της σωτηρίας του κόσμου υπήρξε καθοριστική. Το πάναγνο σώμα Της έγινε ο σύνδεσμος της ανθρώπινης φύσεως με την θεία φύση. Στο καθαρότατο και αγιότατο σαρκίο της έγινε η μεγάλη συνάντηση Θεού και ανθρώπου!

῾Η πάναγνη καρδιά Της ξεχειλίζει από αγάπη για τον κάθε άνθρωπο, όσο αμαρτωλός και αν είναι, ακόμα και για τους χυδαίους υβριστές Της. Δεν υπάρχει χώρος σε αυτή για μίσος και εκδίκηση. ῾Ως φυσική μητέρα του Θεανθρώπου Υιού Της, είναι ταυτόχρονα και μητέρα όλων ημών των αδελφών του Χριστού (῾Εβρ. 2·12) και όπως η φυσική μάνα νοιάζεται για τα παιδιά της έτσι και Εκείνη νοιάζεται για μας.

῾Ως η μητέρα του Θεού, αξιώθηκε να έχει απόλυτη παρρησία σε Αυτόν. Ο θρόνος Της βρίσκεται κοντά στο φοβερό βήμα της Θεότητας. Την άκρα τιμητική αυτή θέση την χρησιμοποιεί για να δέεται αδιάκοπα στον Υιό Της για μας. Καί εμείς επειδή γνωρίζουμε αυτή την σχέση Της με τον Σωτήρα μας Χριστό την παρακαλούμε να πρεσβεύει για μας και να μας προστατεύει στις αντιξοότητες της ζωής.

῾Η αγία μας Εκκλησία διδάσκει πως η χάρις του Θεού διοχετεύεται στον κόσμο ακόμα και μέσω υλικών στοιχείων, διότι με την πρόσληψη του Θεού Λόγου του υλικού σώματος, μέσω αυτού έχει καθαγιαστεί ολόκληρη η υλική κτίση. Το πιο ευλογημένο υλικό στοιχείο είναι ίσως το νερό. Αυτό δίνει ζωή στον άνθρωπο και σε όλα τα έμβια όντα. Χάρις στην αναντικατάστατη χρησιμότητά του για τη ζωή κατέστη ο πιο συνηθισμένος δίαυλος της θείας χάριτος στην ανθρωπότητα. ᾿Από τα πανάρχαια χρόνια υπήρχαν στην Εκκλησία πάμπολλα «αγιάσματα», δηλαδή πηγές κάτω ή πλάι σε ιερούς ναούς, στα οποία οι πιστοί συνέρεαν για να ζητήσουν την ευλογία και την χάρη του Θεού και να αγιαστούν.

Τα πιο πολλά «αγιάσματα» ήταν και είναι αφιερωμένα στην Θεοτόκο, διότι, όπως αναφέραμε αυτή είναι, μετά τον Τριαδικό Θεό, η αγιότερη ύπαρξη και κατά συνέπεια η αέναη πηγή ευλογίας του κόσμου. Τα «αγιάσματα» της Θεοτόκου, δηλαδή τα ύδατα των πηγών, που έρεαν και ρέουν κοντά στους ναούς Της θεωρούνται αγιασμένα και οι πιστοί αντλούν από αυτά πλήθος θαυματουργών ιάσεων. ῾Η χάρις της Παναγίας μας καθαγιάζει τα υλικά αντικείμενα, τα οποία έχουν σχέση με την τιμητική της προσκύνηση. Οι πηγές των υδάτων είναι οι κυριότεροι δίαυλοι αγιασμού των πιστών.

 

῞Ενα από τα ονομαστά «αγιάσματα» υπήρξε το προαναφερόμενο της Κωνσταντινουπόλεως. Σήμερα στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν άπειρα «αγιάσματα». Σε όλα τα μεγάλα Προσκυνήματα της Παναγίας μας υπάρχουν ταυτόχρονα και «αγιάσματα». ᾿Αναφέρω για παράδειγμα το «αγίασμα» της Μεγαλόχαρης της Τήνου, του Μεγάλου Σπηλαίου, του Προυσού και άλλα.

Ο πιστός ορθόδοξος λαός μας σπεύδει να τιμήσει την Θεομήτορα και να ζητήσει την βοήθειά της. Τα ιερά Της Προσκυνήματα και «αγιάσματα» είναι τόποι έλξης χιλιάδων πιστών. Με δάκρυα στα μάτια πλησιάζουν τους ιερούς Της τόπους και εναποθέτουν σε Αυτή τα μεγάλα προβλήματά τους. ᾿Αγγίζουν τους αστείρευτους κρουνούς των «αγιασμάτων» Της, μεταλαμβάνουν από τα γάργαρα αγιασμένα νάματα και χρίουν με αυτό τα πονεμένα σαρκία τους. Εκείνη πλημμυρισμένη από ευσπλαχνία,

Εκείνη πλημμυρισμένη από ευσπλαχνία, χαρίζει απλόχερα τις ευλογίες Της. Πλήθος θαυματουργικών ιάσεων λαμβάνουν χώρα εκεί. Ο κάθε ευσεβής ορθόδοξος έχει να διηγηθεί κάποιο γεγονός θαυματουργικής επέμβασης της Παναγίας μας, στο οποίο έγινε αυτόπτης μάρτυρας. Ο κάθε ένας από εμάς έχει να επιδείξει μια προσωπική εμπειρία θαυμαστής ενέργειας Εκείνης στη ζωή του!

῞Ολα αυτά έχουν υπόψη τους οι πιστοί και γι’ αυτό γεραίρουν και τιμούν την γλυκιά μας Παναγία όπως της αξίζει. Γι’ αυτό και εμείς σήμερα συγκεντρωθήκαμε σ’ αυτόν εδώ τον ιερό χώρο να προσκυνήσουμε, να τιμήσουμε και να ευχαριστήσουμε την νοητή Ζωοδόχο Πηγή, την Μητέρα του Σωτήρα μας και να την παρακαλέσουμε να ανοίξει τους ακένωτους κρουνούς του θείου αγιασμού στον πολύπαθο κόσμο. Να είναι πάντοτε αρωγός στην ζωή μας και οδηγός στην ουρανοδρόμο πορεία μας.

(www.imkby.gr)

https://fdathanasiou.wordpress.com

 

Xαιρετιστήριοι Οίκοι Ζωοδόχου Πηγής (pdf)

 

ΚΑΝΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑΝ ΘΕΟΤΟΚΟΝ ΤΗΝ «ΖΩΟΔΟΧΟΝ ΠΗΓΗΝ»

 

Related Posts
0 Comments

No Comment.