Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα “Το Παρόν της Κυριακής” παρά το γεγονός ότι η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης έχει καταθέσει αγωγή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για έκταση 7.349,37 τ.μ, για ένα ζήτημα που ξεκινά από το μακρινό 1928, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Οικονομικών, αναγνωρίζει τις απαιτήσεις της ισραηλιτικής πλευράς και είναι πρόθυμη να καταβάλει ως αποζημίωση, το ποσό των 9.943.697 ευρώ, με δύο έντοκα ομόλογα του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι η εβραϊκή πλευρά διεκδικεί άλλα τέσσερα ακίνητα.
Τι αναφέρεται στο νομοσχέδιο
Στο φορολογικό νομοσχέδιο, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει χαρακτηριστικά στην παράγραφο VI του άρθρου 45, στη σελίδα 64:
“Ενόψει των ανωτέρω ενδείκνυται η οριστική επίλυση της διαφοράς, η οποία πέραν της αβεβαιότητας ως προς την τελική έκβασή της, δεν έχει αποκλειστικώς νομική διάσταση, αλλά συνδέεται και με τα ανθρωπιστικά ιδεώδη, διότι εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης αποκατάστασης των συνεπειών του ολοκαυτώματος, ενόψει του γεγονότος ότι συνάπτεται με την προκληθείσα κατά τρόπο βέβηλο καταστροφή, κατά διαταγή των αρχών κατοχής, σχεδόν του συνόλου της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης, καθώς και της συνδεδεμένης με το νεκροταφείο μακραίωνης ιστορικής της μνήμης.
Υπενθυμίζεται η διακήρυξη του Συνεδρίου στο Τερεζίν (της 26-30.6.2009), όπου με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας διατυπώνεται η ανάγκη διευθέτησης των ζητημάτων που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία εβραϊκών οργανισμών την περίοδο του ολοκαυτώματος.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, η αποζημίωσή της για την αξία του ενός από τα πέντε ακίνητα, που διεκδικεί, συνολικής έκτασης 7.349,37 τ.μ., ως προς το οποίο η συσταθείσα από το Δημόσιο Επιτροπή, έκρινε κατά πλειοψηφία, ότι έχει δικαίωμα κυριότητας συνολικού ποσού 9.943.697 ευρώ, όπως έκρινε η ίδια Επιτροπή, με παραίτηση της Ι.Κ.Θ. τόσο από την ασκηθείσα αγωγή, και από το δικαίωμα για άσκηση αγωγής. Η εξόφληση της οφειλής θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση δύο εντόκων ομολόγων του Δημοσίου πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας. Οι λεπτομέρειες για την έκδοση των ομολόγων θα καθοριστούν με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών”.
Είχε προϊδεάσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την “Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων”
Κατά τη συνάντησή του με το “εβραϊκό λόμπι” ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά “θα κάνω τη Θεσσαλονίκη σαν τα Ιεροσόλυμα”. Εξάλλου, έχει εκφράσει από καιρό τις προθέσεις του για επενδύσεις σε εβραϊκά ιστορικά μνημεία και μουσεία, με σκοπό να προσελκύσει Ισραηλινούς τουρίστες. Παράλληλα, θα πρέπει να αναφερθεί και το ιδιαίτερα εγκωμιαστικό άρθρο του πολιτιστικού ενθέτου “Magazine” της ισραηλινής εφημερίδας “Maariv” προς το πρόσωπο του δημάρχου με διθυραμβικά σχόλια.
Ένα ακόμη κομμάτι που ταιριάζει στο παζλ των στενών σχέσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στο Ισραήλ είναι η αναγνώριση εκ μέρους της κυβέρνησης Νετανιάχου της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), που αποτελεί συνέχεια εκείνης της Κύπρου, ως 100% ελληνικής, ζώνης που δεν είχε διεκδικηθεί από τη χώρα μας, εξαιτίας της αντιπαράθεσης με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα.
Φυσικά δεν αμφιβάλλει κανείς ότι θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός αναφορικά με το ζήτημα του Ολοκαυτώματος, των ανθρωπιστικών και ιστορικών του προεκτάσεων, όπως και της μακράς ιστορίας της εβραϊκής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη. Το ζήτημα είναι, όμως, τι πρόκειται να γίνει στην περίπτωση που το Αριστοτέλειο δικαιωθεί στη δικαστική διαμάχη. Το ελληνικό Δημόσιο θα ζητήσει πίσω τα 10 εκατομμύρια; Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να θυμηθούμε την υπόθεση Βατοπεδίου, στην οποία, η βασική κατηγορία κατά της τότε κυβέρνησης ήταν ότι δεν περίμενε τη δικαστική απόφαση για τις επίμαχες εκτάσεις, αλλά έκανε συμβιβασμό με τη Μονή. Η τότε αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυε πυρά κατά των κυβερνώντων για συμφωνίες “κάτω από το τραπέζι”. Τώρα μάλλον δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθεί ιδιαίτερα αφου οι μπίζνες με την ισραηλινή πλευρά είναι μάλλον σημαντικές.
http://www.newpost.gr