Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Το «εβραϊκό» Star Trek

 

Το Star Trek είναι η γνωστή σειρά επιστημονικής φαντασίας που ξεκίνησε να παίζεται στις τηλεοράσεις το 1966. Η ιστορία διαδραματίζεται στο μέλλον, όπου η Γη συμμετέχει στην φανταστική ‘Ηνωμένη Ομοσπονδία Πλανητών’ (United Federation of Planets). Εμπνευστής και δημιουργός της σειράς ήταν ο συγγραφέας Gene Roddenberry (1921-1991).
Το Σταρ Τρεκ έχει σημαντικό αριθμό φανατικών οπαδών, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται trekkies και έχουν δημιουργήσει οργανώσεις σε διάφορες χώρες. Κάποιοι από τους τρέκις μιλάνε ή γνωρίζουν λέξεις από τη γλώσσα των Κλίνγκον, των παραδοσιακών εχθρών της Συνομοσπονδίας στην οποία ανήκει το πλήρωμα του Εντρερπράιζ (οι πρωταγωνιστές του Σταρ Τρεκ).
Στην σειρά υπάρχουν φανερά ή συγκαλυμμένα αρκετά εβραϊκά θέματα. Αν και ο Roddenberry δεν είναι εβραϊκής καταγωγής (αν και κυκλοφορούν φήμες για το αντίθετο), η εβραϊκότητα στη σειρά οφείλεται στους διάφορους συγγραφείς, παραγωγούς και σκηνοθέτες της σειράς, πολλοί από τους οποίους ήταν / είναι Εβραίοι. Ο Harve Bennett, για παράδειγμα, γεννήθηκε ως Chaim Fishman. Οι ηθοποιοί Nimoy και Shatner είναι Εβραίοι, όπως είναι και οι Walter Koenig, Brent Spiner, Bob Justman, Rick Berman, Herb Solow, Ira Steven Behr, JJ Abrams, κλπ.


Ο Rick Berman είναι αυτός που πήρε έλεγχο του franchise του Star Trek μετά τον θάνατο του Roddenberry στις 24 Οκτ 1991.

Σημερινός επικεφαλής είναι ο παραγωγός J. J. Abrams ο οποίος γύρισε και την ταινία Star Trek’ το 2009.
Σε συνέντευξή του στην Jewish Journal είπε «Το όνομά μου είναι Jeffrey Jacob Abrams. Η οικογένειά μου δεν ήταν πολύ θρησκευόμενη, αλλά είμαι πολύ περήφανος για την κληρονομιά μου. Η σύζυγός μου είναι καθολική και Ιρλανδέζικης καταγωγής και είναι συναρπαστικό να είσαι παντρεμένος με κάποιον που είναι από μια διαφορετική θρησκεία. Θεωρώ τον εαυτό μου Εβραίο και πηγαίνω τα παιδιά μου σε (ιουδαϊκές) λειτουργίες στις γιορτές, γιατί αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για μένα.


Την αφθονία εβραϊκών θεμάτων στο Star Trek αναλύει καλύτερα από όλους ο ραβίνος καμπαλιστής από τις ΗΠΑ, Yonassan Gershom στο βιβλίο του Jewish Themes in Star Trek (2009). Ο ίδιος διατηρεί και ανάλογη ιστοσελίδα.

Στην Jewish Journal διαβάζουμε: Εκτός από τους Εβραίους συγγραφείς (David Gerrold, Harlan Ellison για να αναφέρουμε μερικούς) και πολλά εβραϊκά αστέρια (William Shatner, Leonard Nimoy, Walter Koenig, Brent Spiner, Armin Shimerman) υπάρχουν και εβραϊκά θέματα και αναφορές σε Εβραίους ως ανθρώπους, που παρουσιάζονται όμως φευγαλέα ή καλυπτόμενα.

Κάποιες τέτοιες κορυφαίες στιγμές είναι οι παρακάτω:

Σε αυτή την σκηνή από το επεισόδιο “Far Beyond the Stars” του “Star Trek: Deep Space Nine” φαίνεται ένα ζευγάρι ορθόδοξων Εβραίων να περνάνε μπροστά από μια εφημερίδα.

Στο επεισόδιο “Patterns of Force”, ο Leonard Nimoy και ο William Shatner είναι ντυμένοι σαν Ναζί για να διεισδύσουν στον πλανήτη Ekos, οι κάτοικοι του οποίου έχουν  υιοθετήσει τον εθνικοσοσιαλισμό ως ένα τρόπο για να φέρουν την τάξη στην κοινωνία τους. Το πλήρωμα διαπιστώνει ότι οι Ekosians έχουν θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για την «Τελική Λύση» για να απαλλαγούν από τους γειτονικούς Zeons (…Zion?)

 
Γράφει ο ΕβραιοΑμερικάνος Matthue Roth στο άρθρο Star Trek: Jewish Thought and Social Revolution:

Προσωπικά, με είχε συνεπάρει ο διαρκώς ήρεμος, στοχαστικός ραβίνος, ο οποίος ήταν (φυσικά) ο κ. Σποκ, πρώτος αξιωματικός στο διαστημόπλοιό του. Καταγόταν από το πλανήτη Vulcan, και προερχόταν από μια φυλή ανθρώπων των οποίων η φιλοσοφία, ο τρόπος ζωής, και η ουσία της ύπαρξης απαιτούσε λογική. Αυτό, για μένα, έμοιαζε με την ουσία της εβραϊκής σκέψης και σκέφτηκα ότι αυτή η λογική ήταν η ραχοκοκαλιά του σύμπαντος, μια καθαρή οργανωμένη ιεραρχία, μέσω της οποίας τα προβλήματα θα λυθούν, οι διαφορές επιδιορθωθούν και η αρμονία θα επιτευχθεί.

Η φιλοσοφία του Star Trek
 


Ο δημιουργός του Star Trek, Gene Roddenberry, δεν ήταν Εβραίος – αν και οι δύο αρχικοί συν-συγγραφείς του, ο Bob Justman και ο Herb Solow, ήταν. Πολλά επεισόδια είχαν επηρεαστεί από το φάσμα του Ολοκαυτώματος, το οποίο, στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ήταν ακόμη σχετικά πρόσφατο: Στο επεισόδιο “The City on the Edge of Forever,” ο Kirk, ο Spock, και ο Δρ McCoy ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο, στις πρώτες ημέρες του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Το επεισόδιο “The Conscience of the King” μπορεί εύκολα να διαβαστεί σαν μια αλληγορία για το κυνήγι των Ναζί: σε έναν μακρινό πλανήτη, ένας πρώην τύραννος που σχεδίασε προσωπικά την εκτέλεση χιλιάδων αθώων φαίνεται να έχουν ξεφύγει και παρουσιάζεται εκ νέου ως ένας σαιξπηρικός ηθοποιός.

Γεννημένος σε οικογένεια Νότιων Βαπτιστών στο Τέξας, ο Roddenberry έγινε άθεος και από νωρίς συμμετείχε στην κοινότητα ‘Secular Humanist’ (των Κοσμικών Ουμανιστών). Πολλές πτυχές αυτής της φιλοσοφίας φαίνονται στο Trek, που  αποτυπώνονται οι απόψεις του δημιουργού σχετικά με τη κοινότητα και τη θρησκεία (η Ενωμένη Πλανητική Ομοσπονδία είναι το ανώτατο όργανο διοίκησης του οργανωμένου γαλαξία, ενώ η θρησκεία, ως φαινόμενο, φαίνεται να έχει πεθάνει από την Γη, η οποία άλλωστε ουδέποτε είχε την πρώτη θέση σε ανώτερους πολιτισμούς όπως ήταν οι Vulcan) με απεικονίσεις του “Θεού” σε διάφορα επεισόδια ως ισχυρής – αλλά και με πολλά λάθη – εξωγήινης μορφής ζωής.

Η διαμόρφωση του μέλλοντος

Το Star Trek και ο Roddenberry ήρθαν στο προσκήνιο στα μέσα της δεκαετίας του 1960, μια δεκαετία όπου οι κανόνες – κοινωνικοί, φιλοσοφικοί και θρησκευτικοί – ξαναγράφονταν. Όταν ξεκίνησε το Star Trek, χαρακτηρίστηκε ευρέως ως σειρά φαντασίας, και γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα είδος σέκτας.

Ο Leonard Nimoy, ο ηθοποιός που έπαιξε τον Σποκ, καταγόταν από μια θρησκευτική εβραϊκή οικογένεια. Οι γονείς του, πρώτης γενιάς Εβραίοι μετανάστες από την Ουκρανία, μετακόμισαν στη Βοστώνη όπου συνέχισαν να ζουν σύμφωνα με τις  ορθόδοξες ιουδαϊκές παραδόσεις τους. Διάφορες πτυχές του χαρακτήρα του Σποκ, ο Nimoy τις βάσισε στην εβραϊκή ανατροφή του. Πιο συγκεκριμένα είναι ο χαιρετισμός με τα δάκτυλα των Vulcan, που Nimoy εμπνεύστηκε από την ευλογία των Ιουδαίων Αρχιερέων ή kohanim. Στο δεύτερο τόμο των απομνημονευμάτων του, με τον τίτλο I Am Spock, ο Nimoy θυμάται όταν ανακάλυψε για πρώτη φορά το χειρονομία:

«Η ξεχωριστή στιγμή που ο Kohanim ευλογούσε την σύναξη (συναγωγή) με συγκινούσε βαθύτατα, επειδή είχε μια μεγάλη αίσθηση μαγείας και θεατρικότητας … Είχα ακούσει ότι η παρουσία αυτού του Πνεύματος του Θεού ήταν πολύ ισχυρή, πολύ όμορφη, πολύ φοβερή για κάθε θνητό να τη δει και μετά και να επιβιώσει, και γι’ αυτό κάλυπτα το πρόσωπό μου με τα χέρια μου. Μα φυσικά, κρυφοκοίταζα. “

Ο William Shatner, ο ‘Kirk’ της σειράς, ήταν επίσης παιδί Εβραίων μεταναστών από την Ανατολική Ευρώπη. Μεγάλωσε ως Συντηρητικός Εβραίος, πήγαινε σε Εβραϊκό σχολείο και συμμετείχε σε εβραϊκές θερινές κατασκηνώσεις.
Τόσο ο Shatner όσο και ο Nimoy έκαναν μια καλή καριέρα, αν και δεν μπόρεσαν να αποβάλλουν εντελώς τους ρόλους τους από το Star Trek. Αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο ο Shatner όσο και ο Nimoy μετά το Trek είχαν σημαντική συμβολή στην εβραϊκή κουλτούρα. Ο Nimoy, τώρα είναι φωτογράφος, και έκανε μια έκθεση από φωτογραφίες το 2002 που ονομάστηκε “Shekhina” (λέξη ιουδαϊκού μυστικισμού για γυναικεία εκδήλωση του Θεού), που έδειχνε γυμνές γυναίκες να φορούν ‘tefillin’ και άλλα εβραϊκά τελετουργικά αντικείμενα. Ήταν επίσης ο αφηγητής σε αρκετές εβραϊκές εκπομπές.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Shatner έχει υπάρξει ένθερμος υποστηρικτής διάφορων ιδρυμάτων στο Ισραήλ, όπως το Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο, και διακηρύσσει με υπερηφάνεια στις συνεντεύξεις ότι τηρεί το δείπνο του Σαββάτου με την οικογένειά του. Ο δε Nimoy, το 2007, ηχογράφησε μια ορχηστρική εκδοχή της ιστορίας της Εξόδου συνοδευόμενη από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Αρκάνσας.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

 

Περισσότερα για αυτόν τον συμβολισμό διαβάστε εδώ

 

Gene Roddenberry, Star Trek και New Age

 
 
 
Από άρθρο του Jason Kovar (Hollywood Unmasked) / ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

«Θέλετε να μάθετε τι συμβαίνει γύρω από μια ταινία; Είναι μια θρησκευτική εμπειρία, παραδοθείτε σε αυτή, είναι τρομερό» – Ρίτσαρντ Ντρέιφους, ηθοποιός.

Trekies στις γνωστές κάρτες Illuminati
Η αναζωπύρωση του Star Trek του Gene Roddenberry στη δεκαετία του 1980 άναψε και πάλι τη φωτιά σε εκατομμύρια αδρανείς “Trekies” σε όλη την Αμερική και έξω από αυτήν. Συνεχίζοντας σταθερά μέσα στη δεκαετία του 1990, το φαινόμενο Star Trek επεκτάθηκε σε πολλαπλές τηλεοπτικές εκπομπές αποτίοντας φόρο τιμής στην αρχική σειρά των 60′s. Γεμάτο με Νεοεποχίτικη εκονογραφία, το Star Trek ασχολήθηκε με θέματα όπως τηλεκίνηση, τηλεπάθεια, αθεϊσμός, ψυχικά φαινόμενα, channeling, mind control, μεταβίβαση μυαλού, οντότητες που συζούν στο ίδιο σώμα και άλλες αποκρυφιστικές ιδεολογίες.

Για τον δημιουργό του, τον Gene Roddenberry, γράφει ο βιογράφος του, Joel Engel:


“Λάτρης της ουμανιστικής (αθεϊστικής) φιλοσοφίας, περιφρονούσε την οργανωμένη θρησκεία, έχοντας από παλιά αποκηρύξει τις διδασκαλίες της Βαπτιστικής Εκκλησίας στην οποία πήγαινε παιδί, με την πεποίθηση ότι η θρησκευτική πίστη ήταν ένα απομεινάρι της προ-λογικής (prerational) ηλικίας. Στο σύμπαν του Roddenberry, ο άνθρωπος έκανε τους κανόνες και ο άνθρωπος μπορούσε να σπάσει τους κανόνες”.

Εμπνευσμένος, λες, από το «Βιβλίο του «Νόμου» του αποκρυφιστή Aleister Crowley («Δεν υπάρχει νόμος πέρα από το Κάνε ό,τι θέλεις»), ο Roddenberry τονίζει: “Δεν υπάρχει μέρος για εντολές «Ου…». Το μόνο «Ου» στο Star Trek αναφέρεται στο δικαίωμα του καθενός να είναι αυτός που είναι”.

Σκηνές από την animation “παιδική” σειρά Star Trek  και το επεισόδιο The Magicks of Megas-Tu.

Ο Roddenberry είχε μια σαφή εικόνα ότι οι τηλεοπτικές εκπομπές του θα είναι το κύμα του μέλλοντος. Το μέλλον του θα συμμορφωθεί με τις αντιχριστιανικές και ουμανιστικές αντιλήψεις της Νέα Εποχής προετοιμάζοντας την ανθρωπότητα για το αναπόφευκτο μέλλον κάτω από τον αντίχριστο. Μέσα από τις εκπομπές υπήρχε μια  έκκληση προς την ανθρώπινη φυλή να μείνει ενωμένη, μακριά από τις εντολές του Θεού. Αυτό είναι συμβατό με τη θεωρία της εξέλιξης, την οποία πολλοί νεοεποχίτες τηρούν ως μέρος της θείας ανακατασκευή μας σε «θεούς». Ο Roddenberry αναφέρει:


«Είναι ένα είδος αλληλεξάρτησης στην οποία το σύνολο είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του. Νομίζω ότι αυτό θα αποτελέσει ένα νέο είδος, την ανθρώπινη κολεκτίβα. Νομίζω ότι οδηγούμαστε προς τα εκεί. Φαίνεται να είναι ένα φυσικό επακόλουθο της εξέλιξης».
Ο Σποκ κάνει το σύμβολο των Illuminati με τα χέρια του

Απηχώντας αποκρυφιστικές νεοεποχίτικες διδασκαλίες, ο Roddenberry δείχνει ότι είμαστε όλοι «θεοί». Όταν ρωτήθηκε “Έτσι, βασικά αυτό που λέτε είναι ότι εγώ είμαι Θεός;” Μου απάντησε: “Βεβαίως Και οι δύο είμαστε”.


“Η δημιουργία του Star Trek ήταν μια πολύ πνευματική εμπειρία… Είναι πραγματικά μια ζωή πέρα ​​από αυτό. Είναι ο κόσμος μου … Ίσως είναι αυτή η θεότητα μέσα μας που εμείς ονομάζουμε Θεό.

Σε μια ταινία Star Trek υπάρχει ο ακόλουθος διάλογος:

Captain Kirk: “Κοσμικές σκέψεις κύριοι ;”

Bones McCoy: “Κάνουμε κάποιες εικασίες. Είναι ο Θεός πραγματικά εκεί έξω.;”

Captian Kirk: “Ίσως δεν είναι εκεί έξω, Bones. Ίσως είναι εδώ ακριβώς (δείχνει το στήθος του.) Η ανθρώπινη καρδιά..”.
 
Λέει ο Roddenberry : “Αυτό που συμβαίνει είναι ότι εγώ τους ανέδειξα (τους ‘ήρωες’ της σειράς) σε αυτόν τον κόσμο, τον κόσμο της ανθρωπότητας, και παίρνουν τη θέση τους μεταξύ τους. Μεταξύ μας. Αλλά δεν νομίζω ότι τους δημιούργησα. Μπορούν ήδη να υπάρχουν. Απλά, εγώ απλά, τους εισήγαγα. Από εκεί πραγματικά ήρθε όλη η ιδέα του Star Trek … εγώ είμαι απλά ένα όχημα, ένας μεταφορέας.
 

Ο Anton LaVey και ο Aleister Crowley και οι δύο μίλησαν για μια ομάδα δαιμονικών οντοτήτων με το όνομα “The Nine”. Ο Crowley έγραψε: «Υπηρετώ τον μεγάλο δάσκαλο μου τον Σατανά και το Συμβούλιο των Εννέα». Ο Roddenberry έγραψε ένα σενάριο για ένα ολόκληρο καλοκαίρι που βρίσκεται κάτω από την επίδραση ενός μέντιουμ που λέγεται “The Nine”, για μια ομάδα εξωγήινων που εισβάλουν στη γη και δημιουργούν ένα νέο βασίλειο, που μοιάζει με αυτό που περιγράφει η Βίβλος για τον αντίχριστο και το βασίλειό του.

 

ΚΟ: Κάποιοι στο διαδίκτυο ισχυρίζονται ότι ο Roddenberry υπήρξε Μασόνος 33ου βαθμού.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή
Related Posts
0 Comments

No Comment.