Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Την προσαγωγή του Τζορτζ Μπους ενώπιον της δικαιοσύνης για βασανιστήρια, ζητά η Διεθνής Αμνηστία


Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τον πρώην πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, ως κατηγορούμενο για βασανιστήρια, εφόσον αποδειχθεί ότι ευσταθεί ο ισχυρισμός του ότι έδωσε το πράσινο φως για να εφαρμοστεί η τακτική του εικονικού πνιγμού σε κρατούμενους, σύμφωνα με τη Διεθνής Αμνηστία.

Στα απομνημονεύματά του, ο Τζορτζ Μπους υπεραμύνθηκε της απόφασης να εγκρίνει την χρήση της τακτικής του εικονικού πνιγμού στη διάρκεια ανακρίσεων κρατουμένων, λέγοντας ότι απέφερε σημαντικές πληροφορίες για την αντικατασκοπεία, που έτσι μπόρεσε να αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις και να σωθούν ζωές.

Ωστόσο η τακτική του εικονικού πνιγμού θεωρείται από πολλούς ως βασανιστήριο, αν και ο Τζορτζ Μπους ισχυρίζεται ότι ο νομικός σύμβουλός του, τον διαβεβαίωσε ότι αυτό “δεν εμπίπτει στο νόμο για την απαγόρευση των βασανιστηρίων”.

Επιπλέον ο Μπους υποστηρίζει ότι ο εικονικός πνιγμός εφαρμόσθηκε περιορισμένα, μόλις σε τρεις κρατούμενους.

Ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας, Κλαούντιο Κορντόνε δήλωσε ότι “με βάση τη διεθνή νομοθεσία, οποιοσδήποτε ενέχεται σε βασανιστήρια πρέπει να προσάγεται ενώπιον της δικαιοσύνης και από αυτό δεν εξαιρείται ο πρώην πρόεδρος, Τζορτζ Μπους”.

“Εφόσον η παραδοχή του αποδειχθεί βάσιμη, οι ΗΠΑ έχουν την υποχρέωση να τον δικάσουν. Εφόσον δεν γίνει έρευνα στις ΗΠΑ, άλλα κράτη πρέπει να επέμβουν και να διεξάγουν μία τέτοια έρευνα”, πρόσθεσε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Πηγή – Βλέπε και ΕΔΩ

 

http://redskywarning.blogspot.com/

Related Posts
0 Comments

No Comment.