Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΣΥΓΧΥΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

 

 

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΣΥΓΧΥΣΗ

Απόσπασμα από ομιλία του σε εκπαιδευτική ημερίδα (1995)

(Βλέπε και βιβλίο του Αντιμετώπιση των αιρέσεων, σελ. 111-117).

π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου

Όλες οι ομάδες, που εντάσσονται στη λεγό­μενη Νέα Εποχή, κηρύττουν την ενοποίηση των θρησκειών, γιατί, όπως υποστηρίζουν, όλες οι θρησκείες οδηγούν στον ίδιο σκοπό και αποτελούν μόνο διαφορετικούς δρόμους.

Σε σχέδιο αποκρυφιστικής ομάδας, που αποτελείται από τρεις ομόκεντρους κύκλους, παρατηρούμε:

Στο κέντρο τοποθετείται το Πνεύμα. Στο αμέσως επόμενο μέρος του κύκλου, που χωρίζε­ται σε οκτώ διαφορετικά κομμάτια, αναγράφεται: Ταό, Αχούρα, Νιρβάνα, Μπράχμαν, Αλλάχ, Ιεχωβάς, Θεός και Λόγος. Στον καθένα αντιστοιχεί: Ο Δρόμος της αρμονίας του Κομφουκί­ου, ο δρόμος της ευθύτητας του Ζωροάστρη, ο δρόμος της απελευθέρωσης του Βούδα, ο δρόμος της ταύτισης του Παντατζάλι, ο δρόμος της υποταγής του Μωάμεθ, ο δρόμος του νόμου του Μωυσή, ο δρόμος της αγάπης του Ιησού και ο δρόμος της λογικής του Πλάτωνα.

Μ αυτό τον τρόπο οι ομάδες αυτές φέρουν αβεβαιότητα και σύγχυση σε αστήρικτες συνειδήσεις και διευκολύνουν την ένταξη σ αυτές με τη σκέψη πως μπαίνοντας κανείς σ αυτό το χώρο, δεν αλλάζει σκοπό, αλλά ακολουθεί απλώς άλλο δρόμο, που δεν είναι ασυμβίβαστος με οποιονδήποτε άλλο. Γι αυτό μπορεί κανείς να είναι ταυτόχρονα και χριστιανός, και βουδιστής, και ινδουιστής κ.ο.κ.

Το σχέδιο αυτό γκουρουϊστικής ομάδας αποδεικνύει τη θρησκευτική σύγχυση στην οποία οδηγούνται τα ανύποπτα θύματα.

Στη χώρα μας υπάρχουν πολλές τέτοιες αποκρυφιστικές οργανώσεις, που οι αρχηγοί τους υποστηρίζουν με κάθε σοβαρότητα, ότι είναι χριστιανοί ή και Ορθόδοξοι χριστιανοί. Ένας από αυτούς, ο Ρόμπερτ Νάτζεμυ, άλλοτε Δάσκαλος της Ένωσης Γιόγκα Ηλίανθος και σήμερα πνευματικός ηγέτης της Αρμονικής Ζωής, μου έγραψε:

Σας γραφούμε σήμερα γιατί αληθινά μείνα­με κατάπληκτοι βλέποντας στον καθημερινό και περιοδικό Τύπο, όπου το κέντρο μας παρουσιάζεται μαζί με διάφορα άλλα κέντρα, ως επικίνδυνη οργάνωση. Ένα τέτοιο συμπέρασμα δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα κακής πληροφόρησης και κακής αντίληψης σχετικά με το είδος της υπηρεσίας που προσπαθούμε να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας… Είμαστε χριστιανοί. Δεν ανήκουμε σε καμία άλλη θρησκεία. Πιστεύουμε βαθιά στη θεία Φύση του Ιησού Χριστού και ενθαρρύνουμε τα μέλη μας να προσεύχονται στον Χριστό και με τη βοήθειά Του να βρουν την εσωτερική επαφή με το Άγιο Πνεύμα, που θα τους οδηγήσει στην αιώνια ζωή.

Παρόμοιες επιστολές απεστάλησαν πρόσφατα και σε διάφορους εκκλησιαστικούς παράγοντες από τους υπευθύνους της Αρμονικής Ζωής και από επί μέρους στελέχη.

Η παραπάνω περικοπή θα μπορούσε άριστα να ερμηνευτεί χριστιανικά. Τούτο θα γινόταν αν δεν είχαμε γνώση του πράγματος και αγνοούσαμε τι εννοεί ο επιστολογράφος κάτω από τους όρους χριστιανός, Χριστός και Άγιο Πνεύμα.

Η κατανόηση των όρων αυτών εναρμονίζεται με τη διδαχή του γκουρού Σάι Μπάμπα από το Πρασάντι Νίλαγιαμ της Ινδίας. Έτσι σε έντυπο της κίνησης του Νάτζεμυ, με τίτλο Ο Θεός είναι τώρα εδώ, αναφέρεται:

Αν κάποιος σας ρωτήσει με μεγάλη σοβαρότητα που μπορεί να βρει τον Θεό, πείτε του ότι είναι εδώ, στο Πρασάντι Νίλαγιαμ. Οδηγείστε τον να έλθει α αυτό το μέρος και να μοιραστεί τη χαρά σας. Οι οπαδοί του γκουρού αυτού ψάλλουν:

Παραδοθείτε στον Κύριο Σάι!
Λατρέψτε και βάλτε στο μυαλό σας τα πό­δια του Γκουρού,
γιατί είναι δύσκολο να περάσετε,
τον ωκεανό της ζωής και του θανάτου…
Παραδοθείτε στο Σίβα, Παραδοθείτε στο Μπάμπα,
που είναι η μοναδική μορφή του ΟΜ.

Ω Γκουρού, ενσάρκωση της Αγίας Τριά­δος…
Σωτήρα των Αδυνάτων… Ω Σάι, Κύριε του σύμπαντος, είσαι ο ωκεανός της συμπόνοιας και του ελέους,
ω Σάι, Κύριε όλης της Δημιουργίας…
ω Λωτόμορφε Κύριε συ μαγεύεις το νου,
ω Σωτήρα της ανθρωπότητας, η ενσάρκω­ση της αλήθειας….

Η συνεργασία ορθοδόξων θεολόγων με τέ­τοιες ομάδες συντελεί ώστε να αυξάνεται η σύγχυση ανάμεσα ατούς απλούς χριστιανούς και ιδιαίτερα ατούς νέους. Οι αποκρυφιστικές οργανώσεις φροντίζουν να διαφημίσουν κατάλληλα τη συνεργασία αυτή. Αυτό γίνεται στη χώρα μας με τις αποκρυφιστικές και εξωχριστιανικές ομάδες: Σαηεντόλοτζυ, που με τις οργανώσεις Narconon και UMan International προσπάθησε και εν μέρει κατάφερε ατό παρελθόν να μπει σε κρατικά ιδρύματα και να λάβει πιστοποιητικά κοινωνικής προσφοράς, με τον Υπερβατικό Διαλογισμό του γκουρού Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι, που κατάφερε να διδάσκεται στο πανεπιστήμιο Κρήτης από τον υπεύθυνο της κίνησης στην Ελλάδα, με την οργάνωση Αρμονική Ζω­ή που συνεργάζεται με ιδρύματα του ΠΙΚΠΑ, και με άλλες παραθρησκευτικές οργανώσεις (Νέ­α Ακρόπολη, Πανελλήνιο Κέντρο Γνωστικών Σπουδών, Όμιλος Μελετών κ. α.).

Δημόσιοι φορείς εκπροσωπούν μερικές φορές μία πολύ επικίνδυνη θέση για να δικαιολογήσουν τη συνεργασία τους με τέτοιες ομάδες. Έτσι ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου κ. Νίκος Μαρκάτος, σε απάντηση ανακοινωθέντος της Ιεράς Συνόδου σχετικά με παρόμοια εκδήλωση που φιλοξένησε ατό πολυτεχνείο δήλωσε: Το πολυτεχνείο είναι άσυλο, η ουσιαστική έννοια του οποίου είναι η ελεύθερη διαπάλη ιδεών.

Προφανώς για τον κ. Πρύτανη δεν έχει καμιά σημασία το αν οι οργανώσεις τις οποίες φι­λοξενεί χρησιμοποιούν στη προπαγάνδα τους για να παρασύρουν ανύποπτους νέους με το όνομα και τη φωτογραφία του καθώς και το εντυπωσιακό επιχείρημα: Συνεργαζόμαστε με την πρυτανεία του Πολυτεχνείου, το οποίο φιλοξενεί εκδηλώσεις μας και αναγνωρίζει την κοινωνική προσφορά μας!

Τι θα γινόταν αν λόγου χάρη η μαφία οργανώσει μία εντελώς αθώα και ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τη μελέτη ενός κοινωνικού προβλήμα­τος και ζητούσε το Ζάππειο Μέγαρο;

Οι ομάδες αυτές χρησιμοποιούν τη συνεργασία με προσωπικότητες και επίσημους φορείς για να αποδείξουν πως αναγνωρίζονται και μ αυτόν τον τρόπο η σύγχυση μεγαλώνει.

Μερικές οργανώσεις προσπάθησαν να μας κατηγορήσουν ως μισαλλόδοξους ή ακόμη και ρατσιστές επειδή στην Ε Διορθόδοξη Συνδιάσκεψη της Ναυπάκτου (1993) χαρακτηρίστηκαν ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη πίστη και δεν εδίστασαν να κηρύξουν εναντίον μας ανίερο και ανήθικο πόλεμο.

Οι ομάδες που δυσφημούν όσους ασκούν εναντίον τους κριτική και προβάλλουν την κριτική αυτή ως απειλή εναντίον της θρησκευτικής ελευθερίας τάσσονται με σφοδρότητα εναντίον της ελευθερίας του λόγου και της έρευνας και δεν ανέχονται καμμία συζήτηση πάνω στις δοξασίες τους, στις μεθοδεύσεις και στις τεχνικές τους.

Μερικοί ερευνητές, που συμμετείχαν στη Συνδιάσκεψη του Wisconsin για τις ολοκληρωτικές παραθρησκευτικές ομάδες (Cults) είχαν ήδη την εποχή εκείνη (1985) εμπειρίες από βάρβαρες προσωπικές επιθέσεις, που προφανώς αποσκοπούσαν ατό φίμωμά τους ή στην αποθάρρυνση από την έρευνα ή από τη διατύπωση των απόψεών τους. Τέτοιες τακτικές όχι μόνο στρέφονται κατά της ελευθερίας της έρευνας και της ελευθερίας του λόγου, αλλά προβάλλουν και την ελευθερία της θρησκείας και τον κανόνα της ισότητας.

Σε μία δημοκρατική Πολιτεία δεν υπάρχει η δυνατότητα περιορισμού της θρησκευτικής ελευθερίας πέρα από εκείνο που κατοχυρώνεται ατά επίσημα Συντάγματα των δημοκρατικών χωρών. Όμως τέτοιοι περιορισμοί υπάρχουν και αναφέρονται στην κατοχύρωση των άξιών και εννόμων αγαθών, που επίσης είναι συνταγματικά κατοχυ­ρωμένα. Τέτοια αγαθά είναι η ελευθερία του άλλου, ο γάμος, η οικογένεια, η ανθρώπινη ζω­ή, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός της προσωπικότητας του άλλου και γενικά οι άξιες, επάνω στις οποίες θεμελιώνεται ο πολιτισμός μας (χρηστά ήθη, δημόσια τάξη) και οι δημοκρατικοί θεσμοί.

Γι αυτό και η Πολιτεία έχει, όχι μόνο δικαί­ωμα, αλλά και καθήκον, να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην κοινωνία, να επισημαίνει τυχόν κινδύνους, προερχόμενους από τις ομάδες αυτές, να προειδοποιεί τους πολίτες για τους κινδύνους αυτούς και σε δεδομένη στιγμή να λαμβάνει μέτρα για να προστατεύσει τα έννομα εκείνα αγαθά που με βάση τη Συνταγματική επιταγή υποχρεούται να προστατεύσει. Αυτό, φυσικά, συμβαίνει ιδιαίτερα όταν απειλείται η προσωπικότητα νεαρών ατόμων και ανηλίκων παι­διών.

Από το περιοδικό ΔΙΑΛΟΓΟΣ τεύχος 27

 

Πηγή http://www.egolpion.com/sygxish_nepoxhs.el.aspx

Related Posts
0 Comments

No Comment.