Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Θάβουν μία αρχαία Ελληνική πόλη στην Τουρκία

 

 

Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί στην Τουρκία η νέα έγκριση που έλαβε η υπηρεσία της Κρατικής Διαχείρισης Υδάτων της χώρας, ώστε να θάψει κάτω από τόνους άμμου την αρχαία πόλη των Αλλιανών, κοντά στην Πέργαμο, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία ενός φράγματος στην περιοχή.

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να χαθεί για πάντα από προσώπου γης ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, παρά τις αντιδράσεις που χρόνια τώρα προβάλλουν κυρίως οργανώσεις οικολογικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα.

Άλλωστε, τον Μάρτιο του 2005, οι τότε ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Μπεγλίτης και Νίκος Σηφουνάκης, είχαν κάνει επίσημη ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα την εξαφάνιση του αρχαιολογικού χώρου Αλλιανών από την κατασκευή του φράγματος Γιορτανλί (Yortanlı).

Επίσης, στις 20 Απριλίου του 2005, η αρχαία πόλη υδροθεραπείας των Αλλιανών κηρύχθηκε ως «1ου βαθμού προστατευόμενη περιοχή» με την υπ’ αριθμόν 724 απόφαση του κρατικού Συμβουλίου Προστασίας Πολιτιστικών Μνημείων Σμύρνης. Απόφαση την οποία έρχεται για ακόμα μία φορά το συμβούλιο προστασίας αρχαιοτήτων της Σμύρνης να αγνοήσει και να δώσει το «πράσινο φως» για να θαφτεί η πόλη και να προχωρήσει η κατασκευή του φράγματος.

Τι άλλαξε στις ακυρωτικές αποφάσεις του παρελθόντος

Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται το θέμα των Αλλιανών στο συμβούλιο προστασίας αρχαιοτήτων της Σμύρνης. Σύμφωνα με τον Avukat Hilal Küey, δικηγόρο της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την αρχαία πόλη Αλλιανών», υπάρχουν ήδη τέσσερις ακυρωτικές αποφάσεις και δύο εντολές για άμεση παύση των εργασιών στο φράγμα Γιορτανλί, από το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας.

Τα προηγούμενα σχέδια προέβλεπαν να θαφτεί η πόλη κάτω από πηλό και στη συνέχεια να σκεπαστεί από τόνους νερού που θα λίμναζαν εκεί εξαιτίας του φράγματος. Τώρα, το νέο σχέδιο προβλέπει η πόλη να θαφτεί κάτω από άμμο και, σύμφωνα με τον Avukat Hilal Küey, αυτό είναι που έδωσε το «άλλοθι» που χρειαζόταν το συμβούλιο προστασίας αρχαιοτήτων, για να εγκρίνει το σχέδιο.

Ποια είναι η αρχαία πόλη των Αλλιανών

Η πόλη ανακαλύφθηκε το 1998 σε μια περιοχή που μέχρι τότε ήταν χωράφι. Ο επικεφαλής των ανασκαφών εκείνων, Αχμέτ Γιαράς, είχε πει ότι «η αρχαία πόλη των Αλλιανών» είναι το μοναδικό κέντρο υδροθεραπείας που κατάφερε να διατηρηθεί ως τις ημέρες μας και κηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή, η οποία μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών». Επίσης, έκκληση για τη διάσωση των Αλλιανών είχε απευθύνει και ο πρώην δήμαρχος Περγάμου και νυν πρόεδρος του «Συλλόγου Πέργαμος», Σεφά Τασκίν: «Η αρχαία πόλη των Αλλιανών, που βρίσκεται κοντά στην Πέργαμο και είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία που σώζονται στις ημέρες μας στην Ανατολή, πρέπει να σωθεί. Ακόμη και το κάρφωμα ενός καρφιού σε μία περιοχή που βάσει των νόμων έχει χαρακτηριστεί ”1ου βαθμού προστατευόμενη περιοχή” αποτελεί αδίκημα».

Οι σωστικές ανασκαφές που συνεχίζονται στους Αλλιανούς από το 1998 έχουν φέρει στο φως πληθώρα ευρημάτων της ελληνιστικής, ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου. Όπως αναφέρουν οι αρχαιολόγοι, σε διάστημα τριών μόνο μηνών ανακαλύφθηκαν 400 ιατρικά εργαλεία, 350 γυάλινα αντικείμενα και 160 αγαλματίδια.

 

Ζούγκλα

Related Posts
0 Comments

No Comment.