Φως σε μια από τις πιο άγνωστες πτυχές της σύγχρονης κυπριακής τραγωδίας ρίχνουν οι καταθέσεις μαρτύρων για τις ομαδικές ταφές στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης. Εκεί όπου σήμερα βρίσκονται θαμμένοι σε «ανώνυμους» ομαδικούς τάφους, αντιστασιακοί, αλλά και καταδρομείς οι οποίοι σκοτώθηκαν εκτελώντας διαταγές για την επικράτηση του πραξικοπήματος.
Οι περιγραφές από τους αυτόπτες μάρτυρες συγκλονίζουν. Η κατάσταση ήταν τόσο συγκεχυμένη, ώστε ακόμη και ο νεκροθάφτης «έχασε τη μέτρα». Οι σοροί των αντιστασιακών που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία κατά το πραξικόπημα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974, πετάχτηκαν σαν τα σκυλιά έξω από το κοιμητήριο και θάφτηκαν όπως-όπως όλοι μαζί.
Λίγα μέτρα παραπέρα, έθαψαν και τους καταδρομείς. Αλλά ούτε και για αυτούς οι «αρχές» είχαν καιρό για χάσιμο. Έκοψαν ένα κομμάτι τσιρότο, έγραψαν το όνομα και τα στοιχεία του κάθε νεκρού καταδρομέα και τους έστειλαν για ταφή. Στο κοιμητήριο, τους καταμέτρησε ο νεκροθάφτης, τους «διάβασε» ο παπάς και τους έθαψαν.
ΜΕ ΒΑΣΗτην μαρτυρία του νεκροθάφτη Πάμπου Αλκιβιάδη, η ταφή των καταδρομέων έγινε στις 16/07/1974 από τον ίδιο, κατόπιν οδηγιών αξιωματούχων του στρατού. Οι νεκροί θάφτηκαν σε μια μεγάλη τάφρο, διπλού πλάτους (σε σχέση με τις συνηθισμένες ταφές) που ανοίχτηκε με εκσκαφέα. Τοποθετήθηκαν στη σειρά ένας-ένας, αλλά δύο σε κάθε γραμμή με κάποιο κενό στη μέση. Κατά τη μεταφορά των νεκρών από το νεκροτομείο του νοσοκομείου στο κοιμητήριο, παρατηρήθηκε ότι έφεραν τσιρότο στο σώμα τους με τα στοιχεία τους γραμμένα σε αυτό. Επιπρόσθετα, ο στρατιώτης που συνόδευσε τους νεκρούς στο κοιμητήριο κρατούσε καταστάσεις ονομάτων.
Στον ομαδικό τάφο, υπήρχαν αρχικά 24 ταφόπλακες, 22 με επώνυμους νεκρούς και δύο με σήμανση «Άγνωστος Στρατιώτης ΕΦ». Σήμερα στο κοιμητήριο υπάρχουν 23 ταφόπλακες, με 21 επώνυμους νεκρούς και δύο με σήμανση «Άγνωστος». Επίσης, υπάρχουν τρεις διακριτοί χώροι χωρίς ταφόπλακες ή σταυρούς: ένας χώρος στη σειρά που βρίσκεται δίπλα από τον διάδρομο του κοιμητηρίου, όπου υπήρχε πριν ταφόπλακα για τον Κωνσταντίνου Σωτήρη και δύο χώροι στη δεύτερη σειρά, δεξιά και αριστερά της ταφόπλακας «Άγνωστος Στρατιώτης».
Η πρώτη ταφόπετρα στη δεύτερη σειρά με την επιγραφή «Άγνωστος Στρατιώτης Ε.Φ. Εφονεύθη την 15.7.74» αντικατέστησε άλλη ταφόπλακα με το όνομα «Κυριάκος Κυριάκου». Ο Κ. Κυριάκου ήταν ζωντανός και όταν πληροφορήθηκε για την ύπαρξη της ταφόπλακας, προέβη σε διαβήματα για να γίνει αλλαγή. Σύμφωνα με τον νεκροθάφτη, η παρανόηση έγινε όταν ο Κυριάκου έχασε την ταυτότητά του δίπλα σε έναν άλλο στρατιώτη που προσπάθησε να βοηθήσει. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν για εντοπισμό του συγκεκριμένου ατόμου, ώστε να ληφθεί κατάθεσή του, δεν έγινε κατορθωτό να εντοπιστεί.
Ο νεκροθάφτης άφησε να νοηθεί ότι η τοποθέτηση των ταφοπλακών μπορεί να μην είναι ακριβής, αφού μετά την ταφή ο εκσκαφέας σκέπασε με χώμα την περιοχή και την ισοπέδωσε. Παρόλα αυτά, μετά από τις τρεις εκταφές που έγιναν στον εν λόγω ομαδικό τάφο, πιστεύεται ότι ο τάφος βρίσκεται στο σημείο που σήμερα υπάρχουν οι ταφόπλακες.
Ο κ.Αλκιβιάδηςφαίνεταινααναγ νώρισεμερικούςαπότους πεσ όντες,ταονόματατωνοποίων βρίσκονταικαι σήμεραγραμμένα σε ταφόπλακες.Στονομαδικό τάφ οθάφτηκανκαιοΓεώργιοςΜάν ωρας,πουπέθανε από καρδία καθώςκαιάλλοι πολίτες, περιλ αμβανομένηςτηςεφτάχρονης ΔώραςΓιάγκου.
http://infognomonpolitics.blogspot.com