Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Τα πλοία για τη Γάζα, τα σχέδια του Ισραήλ

Γράφει  ο Πάνος Χαρίτος

Κάπου στα ξημερώματα της Παρασκεύης τοποθετείται χρονικά η άφιξη στα ανοιχτά της Γάζας των σκαφών που συμμετέχουν στο διεθνές κίνημα με στόχο την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από το ΙσραήλΣύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού τύπου η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου φέρεται αποφασισμένη να απαγορεύση την πρόσβαση στα σκάφη και σε όσους επιβαίνουν σε αυτά. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του υπουργείου των Εξωτερικών του Ισραήλ Γιγκάλ Παλμόρ το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει την προσέγγιση στα πλοία για δυο κυρίως λόγους…

“Το Ισραήλ εκτιμά ως ικανές τις ποσότητες των αγαθών που επιτρέπει να περνούν στη Γάζα ενώ – σύμφωνα με την ίδια πηγή – το κίνημα Free Gaza  ενδιαφέρεται ελάχιστα για την ανθρωπιστική βοήθεια και κυρίως αποσκοπεί να πετύχει την ικανοποίηση των σκληροπυρηνικών στόχων που έχουν από κοινού ορίσει με τη Χαμάς”.
Στην αντίπερα όχθη τα Ηνωμένα Έθνη δια στόματος Ρόμπερτ Σέρρι (ειδικός διαπραγματευής για την ειρηνευτική διαδικασία) εξέφρασαν την πεποίηθηση “ότι η εξακολούθηση του αποκλεισμού δημιουργεί απαράδεκτες καταστάσεις στον πληθυσμό, πλήττει κυρίως τις δυνάμεις εκείνες που επιδεικνύουν μετριοπάθεια και ενισχύει τους σκληροπυρηνικούς. Καλώ το Ισραήλ να σταματήσει τον αποκλεισμό” τόνισε ο κ. Σέρρι ο οποίος εκτός των άλλων είναι και εκ των στενών συνεργατών του Γ.Γ. των Η.Ε. Μπάν Κι Μούν. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει από το Ισραήλ να τους επιτρέψει να ανεφοδιάζουν οι ίδιοι μέσω θαλάσσης τη Λωρίδα της Γάζας. Μάλιστα πρότειναν τα πλοία να δένουν καταρχάς στο λιμάνι του ’σκελον ή του Ασντόντ, να ελέγχεται το φορτίο και εν συνεχεία να ξεφορτώνουν στη Γάζα. Το Ισραήλ μέχρι στιγμής δεν βλέπει θετικά μια τέτοια πρόταση.
Το Κονβόι αποτελείται από πλοία  από την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Αλγερία, τη Βρετανία, τη Μαλαισία, το Κουβέιτ και την Τουρκια. Διοργανωτής του εγχειρήματος είναι η τουρκική ΜΚΟ(IHH), Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τις Ελευθερίες και την ανθρωπιστική περίθαλψη, που ανεπίσημα στηρίζεται από το περιβάλλον του τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Η Αποστολή μεταφέρει προμήθειες αξείας 20 εκατ. Ευρώ. Σημαντικότερο ίσως φορτίο είναι τα οικοδομικά υλικά τα οποία μεταφέρονται σε κάποια από τα πλοία. Το ισραήλ από τη τελευταία ευρείας έκτασης εισβολή και στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα το Δεκέμβρη του 2008, δεν επιτρέπει τον ανεφοδιασμό της αγοράς σε οικοδομικά υλικά.
Το σχέδιο του ισραηλινού ναυτικού
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το σχέδιο που έχει εκπονήσει το ναυτικό του Ισραήλ προβλέπει το μπλοκάρισμα των σκαφών στα Διεθνή Χωρικά Ύδατα και εν συνεχεία την επιβίβαση σε αυτά ειδικών δυνάμεων του στρατού οι οποίοι με τη συνοδεία των πολεμικών σκαφών του ναυτικού θα ζητήσουν από τους κυβερνήτες να οδηγήσουν τα πλοία στο λιμάνι του Ασντόντ. Μετά από πιέσεις που έχει δεχθεί η ισραηλινή κυβέρνηση από κυβερνήσεις των χωρών προέλευσης των σκαφών, φέρεται να έχουν δοθεί εντολές στις δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση “να αποφύγουν τη χρήση βίας εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο”.
Από τη στιγμή της έναρξης της επιχείρησης και μέχρι το πέρας αυτής θα σαρωθούν δορυφορικά όλες οι επικοινωνίες. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει καμμιά δυνατότητα επικοινωνίας των σκαφών ακόμα και με δορυφορικά τηλέφωνα.
Στο λιμάνι του Ασντόντ υπάρχουν δυο σενάρια για το φορτίο και ένα για τους επιβαίνοντες.
Α) Το φορτίο κατάσχεται για έλεγχο και αφού εξεταστεί θα δοθεί η διαβεβαίωση στους διοργανωτές ότι θα παραδοθεί στη Γάζα μέσω των συνοριακών περασμάτων του Ισραήλ.
Β) Το φορτίο κατάσχεται και αφού ελεγχθεί διαχωρίζονται αυτά που επιτρέπεται να προωθηθούν και προωθούνται από το Ισραήλ, δια ξηράς.

Όσο για τους επιβάτες μέχρι και αυτή την ώρα το επικρατέστερο σενάριο είναι η σύλληψη και απέλαση αυτών με την αιτιολογία της επιχείρησης παράνομης εισόδου σε χαρακτηρισμένη εκ των προτέρων κλειστή στρατιωτική ζώνη. Επειδή το Ισραήλ εκτιμά ότι αρκετοί ή τουλάχιστον κάποιοι εκ των επιβατών θα έρθουν στην περιοχή χωρίς διαβατήρια για να δημιουργήσουν νομικό κώλυμα και να παρατείνουν τις διαδικασίες απέλασης, ενημερώθηκαν οι διπλωματικές αντιπροσωπείες για άμεση χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων �μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις φέρεται να ζητήθηκαν εκ των προτέρων ωστόσο το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε �τουλάχιστον προκαταβολικά.
http://www.panosharitos.com/articles_det.asp?ID=293

http://klassikoperiptosi.blogspot.com

 

 

 

Related Posts
0 Comments

No Comment.