Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Τα νέα από το «μέτωπο» της G20

Οι ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο της G20 συμφώνησαν να αποφύγουν εφεξής την «ανταγωνιστική υποτίμηση» των νομισμάτων, μετά από δυο  ημέρες δύσκολων συνομιλιών στη Σεούλ. Αποφάσισαν να χαράξουν «ενδεικτικές οδηγίες», έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν οι εμπορικές ανισορροπίες που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Η ένταση πάντως, μεταξύ των διάφορων εθνικών αποστολών ήταν έκδηλη.

Μερικοί ανησυχούν ιδιαίτερα, πως η σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, μπορεί να απειλήσει την οικονομική ανάπτυξη. Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε πως «Οι ισοτιμίες θα πρέπει να αντανακλούν την οικονομική πραγματικότητα… οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να αφήσουν τις αγορές να καθορίσουν τις συναλλαγματικές τους ισοτιμίες. Το συζήτησα με τον πρόεδρο της Κίνας, και θα το παρακολουθούμε».

Η Ουάσιγκτον θεωρεί το κινέζικο νόμισμα τεχνητά ασθενές και πως επιτρέπει στους εξαγωγείς να εκμεταλλεύονται την κατάσταση, την ίδια ώρα που το Πεκίνο συσσωρεύει τεράστια συναλλαγματικά αποθεματικά. Οι Κινέζοι ανταπαντούν πως έχουν δεσμευτεί να αναμορφώσουν τη νομισματική τους πολιτική, όμως για να το πετύχουν χρειάζεται οικονομική σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από τη πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron ανέφερε πως υπάρχει κάποια πρόοδος στο ζήτημα της εμπορικής ανισορροπίας. «Η Κίνα άρχισε να αυξάνει την εσωτερική της κατανάλωση, ισορροπώντας έτσι την οικονομία της», είπε.

Παρόλα αυτά, η συμφωνία για νέες οδηγίες που θα αποτρέπουν νομισματικούς πολέμους, δεν αρκούν για να πιάσουν το στόχο του περιορισμού των εμπορικών ελλειμμάτων και πλεονασμάτων με  όριο το 4%, που πρότειναν οι ΗΠΑ, και στο οποίο αντέδρασαν οι δυο μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες του πλανήτη: Γερμανία και Κίνα.

Οι ηγέτες της G20 στήριξαν επίσης τις μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στις αναδυόμενες οικονομίες όπως τη Κίνα, να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στο ΔΝΤ. Όπως δήλωσαν σε υπόμνημα, δημιουργούν «Ένα σύγχρονο ΔΝΤ που αντανακλά ακριβέστερα της αλλαγές στη παγκόσμια οικονομία, μέσα από τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση των δυναμικών νέων αγορών και των αναπτυσσόμενων χωρών».

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας κλήθηκαν εκτάκτως  σήμερα τα χαράματα, όταν οι συνομιλίες μεταξύ Αμερικής και Κίνας κατέρρευσαν.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Ban Ki-moon αναμένεται να απευθύνει έκκληση στους ηγέτες της G20 να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για βοήθεια προς τους φτωχούς του κόσμου, παρά τη γενική οικονομική αβεβαιότητα.

Εν τω μεταξύ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, και η Ισπανία εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν δια του οποίου επιδιώκουν τον καθησυχασμό των διεθνών χρηματαγορών σε σχέση με ενδεχόμενη διάσωση από πλευράς ΕΕ της Ιρλανδίας. «Οποιοσδήποτε νέος μηχανισμός διάσωσης θα εφαρμοστεί μετά το 2013, και χωρίς να έχει καμιά επίδραση στη σημερινή κατάσταση», λένε

S.A.-BBC News.

http://www.antinews.gr

 

 

Related Posts
0 Comments

No Comment.