Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Tα μυστικά της λίμνης Βουλιαγμένης.

Ένας μικρός παράδεισος γεμάτος θρύλους ,παραδόσεις ,μύθους και νεράιδες βγαλμένες μέσα από την φαντασία του λαού μέσα στην πολύβουη πόλη της Αθήνας ,προσκαλεί τον επισκέπτη να ανακαλύψει το μυστικό στα βαθιά νερά της.

Εικόνα

Αρχαία Βουλιαγμένη :

Στην περιοχή της Βουλιαγμένης παρατηρείται συνεχής ανθρώπινη δραστηριότητα από το τέλος της Νεολιθικής εποχής εως σήμερα. Σύμφωνα με τα ευρήματα η ανθρώπινη δραστηριότητα γίνεται εντονότερη την Πρωτοελλαδική περίοδο,όπως ονομαστηκε,δηλαδή γύρω στο 3.000 π.Χ.

Εικόνα

Έργα λατόμευσης και οχυρωματικές κατασκευές, έχουν εντοπιστεί στον λόφο των Μουσών, που σήμερα βρίσκεται εντος των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου Αστήρ Παλλάς. Μεταγενέστερα, η περιοχή αποτέλεσε έναν από τους αρχαίους δήμους της πόλεως των Αθηνών, γνωστή ως “Αιξωνίδες Αλαι”.

Η ονομασία προκύπτει από την μια λόγω του ονόματος του όμορου δήμου της Αιξώνης(σημερινή Γλυφάδα) και από την άλλη λόγω των αλυκών που υπήρχαν στην περιοχή. Στην αρχαία Ελλάδα οι αλυκές ονομάζονταν αλαι, λόγω του αλας=αλάτι.

Εικόνα

Το πιο σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής είναι ο ναός του Απόλλωνα στον Ζωστήρα που ιδρύθηκε στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. και ανακαλύφθηκε το 1924 από τα παιδιά του ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης που υπήρχε τότε στην πειροχή. Σημερα το ιερό βρίσκεται και αυτό εντος των εγκαταστάσεων του Αστήρ Παλλάς.

Εικόνα

Ο Παυσανίας αναφέρει ότι το τοπωνύμιο «Ζωστήρας» οφείλει το όνομά του στη ζώνη της Λητούς. Η Λητώ, κυνηγημένη από την οργισμένη Ήρα, αφού ο πατέρας των δίδυμων παιδιών που κυοφορούσε ήταν ο Δίας, σταμάτησε σ’ αυτό το μέρος και, νομίζοντας ότι είχε έρθει η ώρα να γεννήσει, έλυσε τη ζώνη της. Έτσι λοιπόν, «ΕΝ ΖΩΣΤΗΡΙ ΔΕ, ΕΠΙ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΑΙ ΒΩΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ ΚΑΙ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΚΑΙ ΛΗΤΟΥΣ. ΤΕΚΕΙΝ ΜΕΝ ΟΥΝ ΛΗΤΩ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΑΣ ΕΝΤΑΥΘΑ ΟΥ ΦΑΣΙ, ΛΥΣΑΣΘΑΙ ΔΕ ΤΟΝ ΖΩΣΤΗΡΑ ΩΣ ΤΕΞΟΜΕΝΗΝ, ΚΑΙ ΤΩ ΧΟΡΙΩι ΔΙΑ ΤΟΥΤΟ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ».
Περισσότερα για τον ναό του Απολλωνα Ζωστήρα http://www.hellenicpantheon.gr/Vouliagmeni.htm

Η λίμνη της Βουλιαγμένης

Το όνομα Βουλιαγμένη ,οφείλεται στην πανέμορφη λίμνη με τα ιαματικά νερά και τα δαιδαλώδη υπόγεια σπήλαια,η οποία σχηματίστηκε πιθανότατα όταν κατέρευσε η οροφή ενός υπόγειου σπηλαίου εξαιτίας κάποιου σεισμού.

Εικόνα

Ο μύθος συνδέει τη λίμνη με το ιερό νησί της Δήλου και τους θεούς του Ολύμπου, ενώ θρύλοι της περιοχής ισχυρίζονταν ότι η νεράιδα της λίμνης παγίδευε στο βυθό της παλικάρια.

Η λίμνη της Βουλιαγμένης, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσης και προστατευόμενος υγρότοπος. ‘Εχει συμπεριληφθεί στον Εθνικό κατάλογο «NATURA 2000» και προστατεύεται από τη Διεθνή σύμβαση «RAMSAR».
Στην λίμνη λειτουργεί υδροθερεπευτήριο λόγω των ιδιοτήτων των ιαματικών νερών για ρευματισμούς, νευραλγίες, μυαλγίες, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, γυναικολογικές παθήσεις.

Εικόνα

Σύμφωνα με την εργασία του χημικού κ. Αναστάσιου Χρηστομάνου (1889), της γεωλόγου κ. Αθηνάς Ζαμάνη (1968), του σπηλαιοδύτη κ. Ζαν Ζακ Μπολάνζ (1988)- το σπήλαιο υπερβαίνει το 1.300.000 κ.μ. σε χωρητικότητα, τα 3.123 μ. εξερευνημένων διαδρόμων, έχει βάθος 140 μ., ενώ ο διάκοσμός του περιλαμβάνει σταλαγμίτες και σταλακτίτες. «Υπολογίζεται ότι τα νεότερα τμήματα του σπηλαίου είναι 2.000 ετών και 20.000 τα παλαιότερα. Δημιουργήθηκε σε δύο φάσεις, κατά την παγετώδη εποχή και τη μεσοπαγετώδη, οπότε ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας και το σπήλαιο βρέθηκε κάτω από αυτήν».

Εικόνα

Η έκταση της λίμνης κάτω απο τον οικιστικό ιστό

Από τη μελέτη αεροφωτογραφιών διαπιστώθηκε μια σειρά από τέσσερα βυθίσματα ή δολίνες καθώς και δύο μεγάλα βάραθρα: το γερμανικό και το ανεξερεύνητο Πηγάδι του Διαβόλου.

Εικόνα

Το πηγάδι του Διαβόλου.

Η είσοδος στην εν λόγω σήραγα, βάθους 30 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας είναι σφραγισμένη με συρματόπλεγμα,προς αποφυγή ατυχημάτων λόγων κάποιων θανάτων άπειρων καταδυτών που προσπάθησαν να εξερευνήσουν το σπήλαιο.
Σήμερα επιτρέπονται καταδύσεις μονο για επιστημονικούς σκοπούς.

Από τις επιστημονικές εξερευνήσεις του σπηλαίου προκύπτουν τα εξης συμπεράσματα :

– Υπάρχει πολύ έντονη (ορισμένες ώρες κυρίως) ροή θαλασσινού νερού προς το εσωτερικό (ξηρά) με μεγάλη ταχύτητα και πίεση.

– Το τούνελ, πιθανότατα, οδηγεί (υποβρύχια, πάντα) στο “σύμπλεγμα” της λίμνης της Βουλιαγμένης (ένα απο τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη), που, με τη σειρά του, οδηγεί, αρχικά κάτω απο τα σπίτια της Βουλιαγμένης (!) και, είναι εξερευνημένο απο Έλληνες και ξένους σπηλαιοκαταδύτες σε ένα μήκος 2 χλμ. περίπου. – Μετά δε, σύμφωνα με υδρολογικές μελέτες κλπ, επικοινωνεί με τον υδροφόρο ορίζοντα που “κατεβαίνει” απο τον Υμηττό.

– Το χειμώνα η θερμοκρασία του νερού είναι σταθερή γύρω στους 22 βαθμούς,ενω το καλοκαίρι, που έχει πολλή ζέστη, είναι γύρω στους 28 με 30 βαθμούς.
Αυτό ισως οφείλεται στην σύνδεση του σπηλαίου με το υποθαλάσσιο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου.

Κατά την διάρκεια μιας εξερευνητικής κατάδυσης στο υποθαλάσσιο σπήλαιο της Βουλιαγμένης ο Λουίτζι Καζάτι, ανακάλυψε έναν τεράστιο σταλαγμίτη.
Το γεωλογικό αυτό μνημείο βρίσκεται σε βάθος 105 μέτρων, περίπου 730 μέτρα από την είσοδο του σπηλαίου. Αυτή η ανακάλυψη άλλαξε ολοκληρωτικά τη θεωρία για τον πρόσφατο σχηματισμό της Μεσογείου.
Ο λόγος; Οι σταλακτίτες δε δημιουργούνται ποτέ κάτω από την επιφάνεια του νερού.
Το σπήλαιο αποτελείται από 14 διαφορετικές σήραγγες.
Στην περιοχή αυτή βρίσκεται και η μεγαλύτερη υπόγεια σήραγγα στον κόσμο με μήκος 800 μέτρα, πλάτος από 60 έως 150 μέτρα, ενώ το βάθος της είναι κατά μέσο όρο φτάνει τα 80 μέτρα.
Το συνολικό μήκος των υπόγειων αυτών σηράγγων φτάνει τα 4,3 χιλιόμετρα.

Εικόνα

To σπήλαιο σε τρισδιάστατη απεικόνιση

Σημερα η πανεμόρφη λίμνη που αποτελεί φυσικό ιατρείο ψυχών και σωμάτων,οπως σχεδόν όλες οι λίμνες της Ελλάδας έχει υποστεί μόλυνση,λόγω της ανθρώπινης δραστηριοτητας,ωστόσο οι τακτικοί επισκέπτες της προσπαθούν να την κρατήσουν ζωντανή ,οπως την πρωτογνώρισαν.

Related Posts
0 Comments

No Comment.