Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ

Πολλές φορές μου λένε ότι δεν ταυτίζομαι με την αγέλη! Και εγώ ως άλλος βλάξ τους απαντώ, σε πoια από όλες της αγέλες; Τι πώς είπατε, δεν καταλάβατε την ερώτησή μου; Μα είναι απλό! Ακόμα και αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν ανήκουν πουθενά, είναι μέρος εκείνης της ομάδας που υποστηρίζει ότι δεν ανήκει πουθενά. Βέβαια υπάρχουν και άνθρωποι που ανήκουν σε δύο και τρείς αγέλες ταυτόχρονα.Τι πώς είπατε; Δεν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι; Μα μερικοι από εσάς ανήκετε ήδη στην αγέλη της χ αθλητικής ομάδας, στο χ κόμμα και ποιος ξέρει σε ποια ψ άλλη αγέλη!

Άλλα ακόμα και εγώ ανήκω έστω και ασυνείδητα στην αγέλη αυτών που γράφουν κλπ. Όχι δεν προσπαθώ να κατηγορήσω αυτούς που ανήκουν σε αγέλες, γιατί τις περισσότερες φορές, αυτοί που το κάνουν, έχουν σκοπό να σας βάλουν στην δική τους αγέλη! Και άλλωστε το να συνταυτίζεσαι είναι σύμφωνα πάντα με την ψυχολογία, το πιο αρχέγονο συναίσθημα και το πρώτο συναίσθημα που νιώθουν τα μωρά. Όπως βλέπετε είναι κάτι πολύ αρχαίο!

 

http://www.candianews.gr/wp-content/uploads/2017/03/ageli-620x330.jpg

Αλλά γιατί τελικά επιλέγουμε έστω και ασυνείδητα, να ανήκουμε στην αγέλη; Σύμφωνα πάντα με την ψυχολογία, αλλά και την ανθρωπολογία, ο λόγος που οι πρωτόγονες κοινωνίες συντάχτηκαν σε ομάδες, ήταν για να γίνουν πιο ισχυρές από το άτομο απέναντι στην φύση και τις αντιξοότητές της, αλλά και γιατί έτσι μοιράζονταν τις ευθύνες και την εργασία. Εντάξει ο γραφών προσπαθεί να μην ανήκει σε αγέλες ή αν το κάνει αυτό, φροντίζει να του παρέχουν ποσοστά ελευθερίας και γνώσης!

Αλλά γιατί σας πρήζω με τις ομάδες και τις αγέλες; Ίσως για να σας κάνω να δείτε πόσες αγέλες υπάρχουν και να συνειδητοποιήσετε πώς ακόμα και αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν ανήκουν σε ομάδες ή αγέλες, τελικά ανήκουν και αυτοί κάπου. Εντάξει μπορεί εσάς να μην σας μιλάνε για το πόσο όμορφη είναι η αγέλη σας ή η ομάδα σας και ακόμα πιο έξυπνα να έχουν αλλάξει τον μανδύα της λέξης αγέλη, με την λέξη κύκλος,σύνολο και λοιπά!

Το παραπάνω παιχνίδι με τις λέξεις, είναι κάτι που ο υποψιασμένος αναγνώστης, θα το συναντήσει πάμπολλες φορές. Άλλα είναι και ένα συνηθισμένο κόλπο, που πράττουν οι αρχηγοί της αγέλης απέναντι στο σύνολο της. Βέβαια όσο πιο μεγάλη αγέλη , τόσο πιο εύκολα μεταβιβάζετε ένα συναίσθημα στο σύνολο της, π.χ. φόβος, χαρά και αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι αρχηγοί μιας αγέλης (προσωπικά θα τους χαρακτήριζα θιασώτες) επιλέγουν μεγάλα ακροατήρια και όχι ατομικά! Αλλά ας χρησιμοποιήσουμε και εμείς το παιχνίδι με τις λέξεις και ας αλλάξουμε την λέξη αγέλη με την λέξη σύνολό.(Είδατε πόσο πιο δεκτικό είναι να πεις στον εαυτό σου ότι ανήκεις σε ένα σύνολο και όχι στην αγέλη.) Aς αφήσουμε για λίγο τα ανθρώπινα σύνολα και ας περάσουμε στα σύνολα της φύσης, που είναι διάσπαρτα γύρω μας!

Οι μέλισσες για παραδείγμα είναι ένα αξιοθαύμαστο σύνολο που λειτουργεί σχεδόν τέλεια, τα μυρμήγκια επίσης! Ένα μυρμήγκι μόνο του είναι τελείως χαμένος αντίθετα όταν γίνει μέρος του συνόλου αποκτά δύναμη το ίδιο και η μέλισσα. Αλλά ακόμα και στην φυσική- χημεία μαθαίνουμε ότι τα διάφορα στοιχεία, τείνουν να ενώνονται σε σύνολα! Αυτό σημαίνει ότι αν από την ίδια την φύση, τείνουμε να συγκροτούμε σύνολα, τότε θα έλεγα ότι είμαστε καταδικασμένοι να δημιουργούμε σύνολα. Και εδώ τίθεται ένα άλλο βασικό ερώτημα, αν όπως υποστηρίζει η φυσική , ή η χημεία , ή ψυχολογία κ.λ.π , η φύση ζωής είναι να ενώνει, είμαστε καταδικασμένοι να σκλαβωθούμε κάτω από την χ αγέλη; Μα φυσικά και όχι!

Βλέπετε όσο αυτό μας το επιτρέπει, έχουμε ακόμα την ελευθερία της επιλογής. Η ζωή μπορεί να δημιουργεί σύνολα ώστε η μονάδα να γίνει σύνολο (δες π.χ. σπερματοζωάριο ) αλλά η επιλογή του συνόλου, το που θα συνταυτιστείς είναι προσωπικό θέμα! (Τουλάχιστον στον τομέα που αφορά τα κοινωνικά σύνολα ). Αυτή είναι και η διαφορά του συνειδητού παίκτη της ζωής! Στο ότι μπορεί να επιλέξει στα πλαίσια που του το επιτρέπει η φύση, το σύνολο ή την αγέλη που θα ταυτιστεί. Ναι ξέρω,κάποιοι θα πουν ότι είναι βλακώδες να ανήκεις και θα συμφωνήσω μαζί τους, λέγοντας τους πως ανήκουν σε αυτούς που δεν ανήκουν! Αλλά οι ίδιοι δεν θα πρέπει να ξεχνάνε ότι ανήκουν στο σύνολο του είδους, του όποιου είδους και σε αυτό δεν υπάρχει ευελιξία επιλογής.

 

asterias

Related Posts
0 Comments

No Comment.