Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Τα δάνεια του ΔΝΤ φέρνουν αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης

 

<!– /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:””; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”; mso-ansi-language:HY;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} –>

Οι αυστηροί όροι έγκρισης δανείου που επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ίσως είναι ο λόγος για την αύξηση των θανάτων από φυματίωση στην ανατολική Ευρώπη, καθώς οι χώρες της μειώνουν την χρηματοδότηση της Υγείας για να ανταποκριθούν, υποστηρίζει ιατρική έρευνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του PLoS Medicine, οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που συμμετέχουν σε προγράμματα του ΔΝΤ έχουν παρουσιάσει αύξηση των θανάτων από φυματίωση κατά 17% στην περίοδο 1991-2000. Το ποσοστό αυτό «μεταφράζεται» σε 100.000 θανάτους. Την ίδια περίοδο παρουσιάστηκαν ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα της ασθένειας.

Σε χώρες που δεν χορηγήθηκαν δάνεια με ευνοϊκότερους όρους, παρουσιάστηκε μείωση στους θανάτους από φυματίωση κατά 17%, όπως αναφέρει ο Ντέιβιντ Στάκλερ (David Stuckler) και οι συνεργάτες του στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, που διεξήγαν την έρευνα.

Από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ισχυρίζονται ότι η μελέτη ίσως δεν λαμβάνει υπ’ όψη κατά πόσο το γεγονός της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης και οι οικονομική κατάρρευση που επέφερε, αλλά και ο χρόνος που χρειάζεται η ασθένεια για να αναπτυχθεί, αύξησαν το ποσοστό των θανάτων. «Αν το ΔΝΤ δεν είχε σπεύσει να βοηθήσει τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία θα ήταν πολύ πιο σοβαρές από τη σημερινή κατάσταση», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ. Η φυματίωση είναι μία μολυσματική βακτηριακή ασθένεια που επιτίθεται στους πνεύμονες και σκοτώνει περίπου 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.


Πάντως ο Stuckler και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι όσο μεγαλύτερο ήταν το δάνειο για ένα κράτος, τόσο πιο πολύ συνοδευόταν από περιστατικά φυματίωσης. Η ομάδα βρήκε επίσης ότι κάθε χρόνο που το κράτος είχε συναλλαγές με το ΔΝΤ, το ποσοστό θανάτων από φυματίωση ανέβαινε με μέσο όρο 4%!


Το ΔΝΤ είχε υποχρεώσει την Ταϊλάνδη να μειώσει κατά 50% τις δαπάνες της για την αντιμετώπιση του AIDS την εποχή που ο πληθυσμός της μολυνόταν με γεωμετρική πρόοδο.

Το ίδιο επέβαλε και στις 42 φτωχότερες χώρες της Αφρικής που έπεσαν στα νύχια του.


Την δεκαετία του ’80, πολλές Αφρικανικές χώρες που είχαν διώξει τους ευρωπαίους αποικιοκράτες, έκαναν το λάθος να ζητήσουν τη συνδρομή του ΔΝΤ και υποχρεώθηκαν να περικόψουν τις δαπάνες τους για την υγεία σε ποσοστά μεγαλύτερα του 50% και αυτό την εποχή που το AIDS άρχισε να θερίζει… Παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των αφρικανικών κυβερνήσεων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν τους δίνει την άδεια να παρασκευάσουν αντίγραφα των πιο απαραίτητων φαρμάκων που θα σώσουν τις ζωές εκατομμυρίων παιδιών.

Ο David Stuckler λέει: «Αν θέλουμε πραγματικά να δημιουργήσουμε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, πρέπει πρώτα να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε φροντίσει για τις πιο βασικές ανάγκες για την υγεία των ανθρώπων»


Πηγές:

http://bananiagr.wordpress.com / Ελευθεροτυπία ΒBC και περιοδικό Hellenic NEXUS (τεύχος 29)

 

http://redskywarning.blogspot.com/

Related Posts
0 Comments

No Comment.