Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Συμβαίνει εντός …!!!

Συμβαίνει εντός …!!!

Υπάρχουν καταστάσεις που συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας και πολλές φορές τις προσπερνάμε, ή δεν τους δίνουμε την απαραίτητη σημασία! Αυτό γίνεται γιατί πολλές φορές λειτουργούμε με τους κανόνες της μάζας, έστω και αν δεν το καταλαβαίνουμε.

Τι πώς είπατε, εσείς δεν λειτουργείτε; Εντάξει, ας δεχτούμε πως εσείς όχι, άλλα ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, όχι μόνο λειτουργεί, άλλα είναι γαντζωμένο πάνω σε αυτούς τους κανόνες και λειτουργεί ή αντιλαμβάνεται τα πράγματα μέσω αυτών των κανόνων. Αλλά ας δούμε ορισμένα παραδείγματα. Η επιστήμη της ψυχολογίας υποστηρίζει, πώς το άτομο νιώθει ανολοκλήρωτο αν δεν ανήκει κάπου! Αυτόν τον κανόνα ξέρουν πολύ καλά να τον χειρίζονται οι διάφοροι πολιτικοί που προσπαθούν να τον ικανοποιήσουν με το να σας εντάξουν στην αγέλη τους( κάνοντας χρήση μάλιστα διαφόρων τεχνικών που έχουμε αναφέρει σε αλλά κείμενα, όπως λέξεις κλειδιά, που να χτυπούν στο υποσυνείδητο, γλώσσα του σώματος κλπ.).

Αλλά δεν είναι μόνο οι πολιτικοί! Αυτόν τον κανόνα μπορεί να τον δείτε να λειτουργεί σε οργανώσεις, ομάδες, ως και οικογένειες! Ένας άλλος εσωτερικός κανόνας που λειτουργεί στην κοινωνία, αλλά και ατομικά, είναι εκείνος του ηγέτη ή του αρχηγού. Βλέπετε η μάζα, έχει πάντα αρχηγό και το κοινό σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς τον λατρεύει, μόνο όταν ικανοποιεί τις ανάγκες του! Αυτό βέβαια μπορείτε να το δείτε να εξελίσσεται σχεδόν κάθε τετραετία, πόσες φορές ο λαοπρόβλητος ηγέτης έχει φύγει κυριολεκτικά με τις κλωτσιές, από την μάζα;

Η ιστορία είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα! Και φυσικά όπως προαναφέραμε στην θέση του αρχηγού που ικανοποιεί τις ανάγκες μας μπορεί να είναι ένας παίκτης, ή προπονητής ομάδας κλπ. Αλλά αν ο ηγέτης είναι στα μέτρα μας και τον χάσουμε πρόωρα, τότε οι δεσμοί της μάζας καταρρέουν. Πόσες φορές δεν είδαμε συστήματα και κοινωνικές ισχυρές ομάδες να καταρρέουν χωρίς τον αρχηγό;

Αλλά γιατί επιλέγει ένα άτομο την μάζα;

Μα γιατί σαν μάζα, εξαφανίζεται το αίσθημα της προσωπικής ευθύνης! Και εδώ είναι η διάφορα του ελευθέρου ή του δουλοπρεπή χαρακτήρα, γιατί ο ελεύθερος ξέρει και αναλαμβάνει ευθύνες και δεν περιμένει ποτέ τον όχλο να αποφασίζει για αυτόν. Ναι, όλα τα παραπάνω είναι αποφάσεις που παίρνει ο όχλος όχι με την σκέψη, αλλά με τα ενστικτώδη συναισθήματα. Είναι πράγματα που συμβαίνουν εντός μας! Εντάξει κάποιος τώρα θα σηκώσει το δάχτυλο και θα μας πει, εγώ δεν πιστεύω στην ψυχολογία! Και φυσικά ο γραφών θα σηκώσει το γάντι και θα αφήσει την ψυχολογία στην άκρη και θα αποδείξει πως βλέπουμε και λειτουργούμε με τα εσωτερικά μάτια και όχι τόσο με τα κανονικά μας μάτια.

Το παρακάτω παράδειγμα είναι ένα ψυχολογικό τρικ που πραγματοποιήθηκε με σκοπό να αποδειχτεί πώς βλέπουμε τον γύρω κόσμο, όχι με βάση το τι βλέπουμε, αλλά με όσα πιστεύουμε. Έδειξαν τα Χριστούγεννα την εικόνα ενός ντυμένου στα λευκά ρασοφόρου γέρου που κρατούσε ένα κλειδί και ρώτησαν διαφόρους το τι βλέπουν. Όσοι ασχολούνταν με τον μυστικισμό απάντησαν πως έβλεπαν τον κλειδοκράτορα, εκείνοι που ήταν καθολικοί, είπαν πως έβλεπαν τον άγιο Πέτρο που κρατά τα κλειδιά του παραδείσου και κάποιοι άλλοι που είχαν επηρεαστεί από τα Χριστούγεννα είπαν πως βλέπουν τον γέρο χρόνο.

Τι θέλω να δείξω με όλα τα παραπάνω;

Ότι βλέπουμε τα πράγματα με βάση όσα νιώθουμε και όσα γνωρίζουμε. Όπως είπα στην αρχή αυτού του κειμένου συμβαίνουν πολλές φορές πράγματα που δεν τα αντιλαμβανόμαστε, βλέπουμε με όσα συμβαίνουν εντός μας! Και αυτό κάποιοι το γνωρίζουν, όπως έχουμε πει και παλαιότερα. Και φυσικά το χρησιμοποιούν με βάση τα συμφέροντα τους! Τι πρέπει να κάνουμε εμείς για να αυξήσουμε τα εσωτερικά μας μάτια; Με όσα περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο διευρύνονται και αυτά. Όσο για τον γραφών θα συνεχίζει να ρίχνει μέσω τέτοιων κειμένων εμβόλια γνώσης ώστε να αυξηθεί η όρασή σας.

 

asterias

Related Posts
0 Comments

No Comment.