Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Στο Αιγαίο για έρευνα πετρελαίου το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος Cesme

Στο Βόρειο Αιγαίο, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έβγαλε από σήμερα το πρωί της Τετάρτης η Τουρκία το ερευνητικό της σκάφος Cesme, προκειμένου να  διεξάγει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Θράκης.

Το μεσημέρι το τουρκικό πλοίο έπλεε βορειοανατολικά της Σαμοθράκης, οκτώ μίλια νότια των ακτών της Θράκης. Τις κινήσεις του παρακολουθεί διακριτικά η ελληνική κανονιοφόρος «Πολεμιστής».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης σε συνέντευξή του την περασμένη Πέμπτη σε ραδιοφωνικό σταθμό είχε προαναγγείλει την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο εντός των εθνικών χωρικών υδάτων σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους.

«Πόσα πιθανά αποθέματα έχουμε, θα ήταν αστείο να πει κανείς από τώρα, γιατί ουσιαστικά δεν έχουν υπάρξει έρευνες. Μπορώ να σας πω όμως, ότι οι ενδείξεις – γιατί έτσι δουλεύει η πετρελαϊκή βιομηχανία – που έχουμε στα εθνικά μας χωρικά ύδατα, είναι αρκετά ισχυρές, ώστε να μας πείθουν ότι πρέπει ταχύτατα να δημιουργήσουμε έναν δημόσιο φορέα, ο οποίος με αξιοκρατία και πλήρη διαφάνεια, θα προκηρύξει διαγωνισμό, ώστε να έρθουν σοβαροί επενδυτές για να ψάξουν για πετρέλαιο στη χώρα μας» είπε ο υφυπουργός. 

Ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων ζητά ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, βουλευτής Α΄ Αθηνών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφορικά με πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες τουρκικό ωκεανογραφικό βρίσκεται στα βόρεια της Σαμοθράκης, περιοχή υψηλού πετρελαϊκού ενδιαφέροντος, με τη σύγχρονη παρουσία στην περιοχή δύο τουρκικών πολεμικών σκαφών.

Ο τομεάρχης της ΝΔ ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαβήματα και να ενημερώσει το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και την ΕΕ και προειδοποιεί την Αγκυρα να μην επαναλάβει «τις παλαιές αμαρτίες».

«Προειδοποιούμε την Τουρκία να μην επαναλάβει παλαιές αμαρτίες της, όπως αυτές του “Χόρα” το 1976 και του “Σισμίκ” το 1987, διότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για το συμβάν και να προβεί άμεσα σε έντονη διαμαρτυρία, ενημερώνοντας συγχρόνως την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, διότι αντίστοιχες παράνομες μονομερείς κινήσεις της Τουρκίας στο παρελθόν, έφεραν τις δύο χώρες στα πρόθυρα σύρραξης. Η ελληνική πλευρά δεν θα ανεχθεί, όπως και στο παρελθόν, έρευνες της Τουρκίας στο Αιγαίο, μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

 

TO BHMA

Related Posts
0 Comments

No Comment.