Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Στην Αθήνα ο Νετανιάχου την επόμενη εβδομάδα

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα είναι o πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ που θα επισκεφθεί την Ελλάδα, ανταποδίδοντας την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του Γιώργου Παπανδρέου στο Ισραήλ τρεις εβδομάδες πριν.

Σύμφωνα με πηγές από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί την γενικότερη πρόοδο και δυναμική που σημειώνεται μεταξύ των δυο χωρών, μια εξέλιξη που μόνο άσχετη δεν μπορεί να θεωρείται με την ένταση που επικρατεί πλέον μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, η οποία άλλωστε αποτελεί διαχρονικό αντίπαλο της Ελλάδας.

Ωστόσο, προς το παρόν το γραφείο του Νετανιάχου ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών η οποία θα επιτρέπει στα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη να εκπαιδεύονται στον ελληνικό εναέρο χώρο.

Μετά την επιδείνωση των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων που κορυφώθηκε έπειτα από την επιχείρηση Cast Lead, ενάμιση χρόνο πριν, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) αναζητάει άλλα μέρη εκτός της Τουρκίας για την εκτέλεση των αεροπορικών της ασκήσεων, όπως για παράδειγμα στην Ρουμανία όπου ένα ελικόπτερο συνετρίβη τον περασμένο μήνα.

Η Τουρκία έκλεισε τους ουρανούς της για το Ισραήλ μετά το επεισόδιο με τον στολίσκο στις 31 Μαΐου, ενώ τον ίδιο μήνα η IAF είχε πραγματοποιήσει κοινή άσκηση με την ελληνική πολεμική αεροπορία στον ελληνικό ενάεριο χώρο. Παράλληλα, δυο χρόνια πριν, στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής αποστολής που θεωρήθηκε ως πρόβα επίθεσης εναντίον του Ιράν, πέταξαν περίπου 100 ισραηλινά αεροσκάφη πάνω από την Ελλάδα.

Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών αναμένεται να δώσει νέα ώθηση και σε πολλά άλλα θέματα διμερούς συνεργασίας όπως είναι ο τομέας του τουρισμού, το εμπόριο, η εδραίωση ενός πολιτικού διαλόγου και θέματα άμυνας. Η πρόσφατη οξύτατη επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία οδήγησε το Ισραήλ στην ενδυνάμωση των σχέσεων και με άλλους παραδοσιακούς αντιπάλους της Άγκυρας στην περιοχή, όπως είναι η Κύπρος και η Βουργαλία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο πατέρας του οποίου Ανδρέας, διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδας επί δύο φορές (1981-1989 και 1993-1996) και ήταν γνωστός για τα φιλοπαλαιστινιακά του αισθήματα και την αντι-ισραηλινή του διάθεση, είχε διατηρήσει μια πολύ πιο μετριοπαθή στάση και πολιτική έναντι του Ισραήλ σε σχέση με τους προκατόχους του μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας τον περασμένο Οκτώβρη.
Πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού τον περασμένο μήνα, Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα που θεωρείτο ένας από τους δριμύτερους επικριτές του Ισραήλ εντός της Ε.Ε., μαζί με χώρες όπως η Ιρλανδία, η Σουηδία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο, “δεν ανήκει πλέον στην ίδια κατηγορία”.

Πέραν των συναντήσεων, Νετανιάχου και Παπανδρέου έχουν μιλήσει αρκετές φορές και τηλεφωνικά καθώς πλοία που επιχείρησαν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας είχαν αποπλεύσει από ελληνικά λιμάνια.

Σε μια ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε πριν την επίσκεψη του Παπανδρέου στο Ισραήλ, Ισραηλινός αξιωματούχος σημείωνε πως οι Έλληνες, παρακολουθώντας τις ισραηλινο-τουρκικές και αμερικανο-τουρκικές εντάσεις, συνειδητοποιούν πλέον ότι οι στρατηγικές συμμαχίες στην περιοχή αλλάζουν και η χρονική συγκυρία μπορεί να ευνοεί τώρα μια προσέγγιση με το Ισραήλ η οποία με την σειρά της θα ενδυναμώσει τις σχέσεις της Ελλάδας και με την Ουάσινγκτον.
Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι όσο το Ισραήλ ήταν παραδοσιακός σύμμαχος με την Τουρκία, η Αθήνα είχε εγκαταλείψει κάθε σκέψη σύναψης συμμαχίας με το Ισραήλ. Τώρα όμως μετά την δραματική αλλαγή στην κατάσταση με την Άγκυρα, η Αθήνα βλέπει ότι υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες με την Ιερουσαλήμ.

(Jerusalem Post)
Μάγια

http://hellenicrevenge.blogspot.com

Related Posts
0 Comments

No Comment.