Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Σημαντικά μνημεία αναδεικνύονται στην Αίγινα

Αναδεικνύονται σημαντικά μνημεία της Αίγινας

Μνημειώδεις λαξευτοί κιβωτιόσχημοι τάφοι της ελληνιστικής εποχής, που αποκαλύφθηκαν σε οικόπεδο στην Αίγινα, θα διατηρηθούν και θα αναδειχτούν, σύμφωνα με ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που ενέκρινε τη σχετική μελέτη.

Σύμφωνα με τα μέλη του ΚΑΣ, πρόκειται για σημαντικά μνημεία που αξίζει να συντηρηθούν και να παραμείνουν ορατά, η δε μελέτη προστασίας και ανάδειξής τους, που εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα Βασίλη Γρηγοριάδη και η οποία θα υλοποιηθεί με χρήματα των ιδιοκτητών, θεωρήθηκε πρωτότυπη και αξιόλογη.

Συγκεκριμένα, στον αύλειο χώρο του οικοπέδου, εκεί που τέμνονται οι οδοί Φανερωμένης και Ιωάννη Καποδίστρια, θα δημιουργηθεί ένα πλάτωμα λίγο μεγαλύτερο από το εμβαδόν των μνημείων (οι τάφοι καταλαμβάνουν έκταση περίπου 40 τ.μ.), όπου μια σταθερή γυάλινη επιφάνεια 3Χ4 μ., καθώς και μια μικρότερη που θα ανοιγοκλείνει, θα επιτρέπει στο κοινό τη θέαση. Επιπλέον, αρχαιολόγοι και φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τους τάφους με τη βοήθεια κλίμακας, που θα κατασκευαστεί στο υπόγειο του κτιρίου, το οποίο θα στεγάσει κυρίως καταστήματα και γραφεία. Επίσης, θα ληφθεί μέριμνα για τον σωστό εξαερισμό και φωτισμό τους.

Πιο αξιόλογος θεωρείται ο Τάφος Ι, λόγω της εντυπωσιακής εισόδου και των επιχρισμάτων του, αλλά και της ύπαρξης μιας σκάλας έξι βαθμίδων, που οδηγεί στο εσωτερικό του, όπου βρίσκεται επιτύμβια στήλη. Στο οικόπεδο έχουν εντοπιστεί επίσης φρεάτια και πηγάδια, καθώς και άλλοι τάφοι, ένας μάλιστα ανήκει στην αρχαϊκή περίοδο-, που όμως δεν διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

 

Πηγή

Related Posts
0 Comments

No Comment.