Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Η ΕΕ χρηματοδοτεί “οργουελικό” σχέδιο τεχνητής νοημοσύνης για να παρακολουθεί για “μη-φυσιολογικές” συμπεριφορές.

Η ΕΕ χρηματοδοτεί “οργουελικό” σχέδιο τεχνητής νοημοσύνης για να παρακολουθεί για “μη-φυσιολογικές” συμπεριφορές.

Η ΕΕ ξοδεύει εκατομμύρια λίρες αναπτύσσοντας “οργουελικές” τεχνολογίες με σκοπό να “χτενίσει” το Διαδίκτυο και εικόνες από κάμερες παρακολούθησης για εντοπισμό «μη-φυσιολογικών συμπεριφορών».

Ένα πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα, αποκαλούμενο πρόγραμμα Indect, στοχεύει να αναπτύξει τα προγράμματα υπολογιστών που ενεργούν ως «πράκτορες» για να ελέγξουν και να επεξεργαστούν τις πληροφορίες από τους ιστοχώρους, τα φόρουμ συζήτησης, τους κεντρικούς υπολογιστές αρχείων, τα peer-to-peer δίκτυα και ακόμη και τους μεμονωμένους υπολογιστές.

Οι κύριοι στόχοι του περιλαμβάνουν τη «αυτόματη ανίχνευση των απειλών και της ανώμαλης συμπεριφοράς ή της βίας».

Το πρόγραμμα Indect, που έλαβε σχεδόν £10 εκατομμύρια χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβάνει την αστυνομική υπηρεσία της Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI) και των επιστημόνων πληροφορικής στο πανεπιστήμιο της Υόρκης, εκτός από τους συναδέλφους σε εννέα άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Shami Chakrabarti, διευθύντρια της οργάνωσης ανθρώπινων δικαιωμάτων Liberty, περιέγραψε την εισαγωγή τέτοιων τεχνικών μαζικής επιτήρησης ως ένα «απαίσιο βήμα» για οποιαδήποτε χώρα, προσθέτοντας ότι είναι «ανατριχιαστικό» σε μια ευρωπαϊκή κλίμακα.

Το πρόγραμμα Indect, που άρχισε αυτό το έτος, έρχεται τη στιγμή που η ΕΕ επεκτείνει τη δράση της εναντίον του εγκλήματος και της τρομοκρατία και τη διαχείριση της μετανάστευσης, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό της σε αυτούς τους τομείς κατά 13.5% σχεδόν σε 900 εκατομμύρια λιρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί για έναν «κοινό πολιτισμό» επιβολής νόμου σε ολόκληρη την ΕΕ και εκπαίδευσης ένος τρίτου των αστυνομικών – περισσότερο από 50.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο – στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, μέσα στα επόμενα πέντε έτη.

Σύμφωνα με το “Open Europe” think tank, η αυξανόμενη έμφαση στη συνεργασία και ανταλλαγής πληροφοριών, σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές αστυνομικές δυνάμεις είναι πιθανό να αποκτήσουν πρόσβαση στις ευαίσθητες πληροφορίες που κατέχει η βρετανική αστυνομία, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής βάσης δεδομένων DNA. Αναμένει επίσης τον αριθμό βρετανικών πολιτών που εκδίδονται κάτω από το αμφισβητούμενο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης να τριπλασιαστεί.

Ο Stephen Booth, ένας αναλυτής του “Open Europe” που έχει βοηθήσει στη συντάξη ενός φακέλου, σχετικά με την ατζέντα της ευρωπαϊκή δικαιοσύνης, είπε ότι αυτές οι εξελίξεις και τα προγράμματα όπως το Indect ήχησαν «οργουελικά» και δημιούργησαν σοβαρά ερωτήματα για την ατομική ελευθερία.

«Αυτά που περιγράφονται στο βιβλίο μου είναι πολύ τρομακτικά. Αυτά τα προγράμματα περιλαμβάνουν μια τεράστια εισβολή στην ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα και οι πολίτες πρέπει να αναρωτηθούν εάν η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιεί τους φόρους τους, σε τέτοια.

«Η ΕΕ στερείται ικανοποιητικού ελέγχου και ισορροπιών και δεν υπάρχουν κανένα στοιχείο ότι κάποιος έχει αναρωτηθεί «είναι αυτό πραγματικά στα συμφέροντα των πολιτών μας; »

Η Δεσποινίς Chakrabarti συνέχισε λέγοντας : «Η σκιαγράφηση ολόκληρων των πληθυσμών αντί του ελέγχου των μεμονωμένων υπόπτων είναι ένα απαίσιο βήμα σε οποιαδήποτε κοινωνία.
«Είναι αρκετά επικίνδυνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε μια πανευρωπαϊκή κλίμακα η ιδέα γίνεται ανατριχιαστική. »

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστοχώρο για το πρόγραμμα Indect, που άρχισε αυτό το έτος, οι κύριοι στόχοι του περιλαμβάνουν «ανάπτυξη μιας πλατφόρμας για την εγγραφή και την ανταλλαγή των επιχειρησιακών πληροφοριών, την απόκτηση περιεχομένου πολυμέσων, την έξυπνη διαχείριση όλων των πληροφοριών και την αυτόματη ανίχνευση των απειλών και την αναγνώριση της ανώμαλης συμπεριφοράς ή της βίας».

Μιλά για τη «κατασκευή πρακτόρων που διορίζονται στο συνεχή και αυτόματο έλεγχο των δημόσιων πόρων όπως: ιστοχώροι, φόρουμ συζήτησης, ομάδες USENET, κεντρικοί υπολογιστές αρχείων, p2p [όμοιος–όμοια] δίκτυα καθώς επίσης και μεμονωμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χτίζοντας ένα σύστημα συλλογής πληροφοριών, στο διαδίκτυο, ενεργό και παθητικό “.

Ο ιστοχώρος του τμημάτος πληροφορικής του πανεπιστημίου της Υόρκης, αναλύει πώς ο στόχος του είναι να αναπτύξει τις «υπολογιστικής γλωσσολογίας τεχνικές για τη συλλογή πληροφοριών και την εκμάθηση από τον Ιστό».

«Η εστίασή μας είναι στις νέες τεχνικές για την επαγωγή αίσθησης λέξης, διευκρίνισης προσωπικότητος, μετάλλευσης σχέσεων, ανάλυσης κοινωνικών δικτύων και εκμάθησης από τον παγκόσμιο ιστό».

Ένα χωριστό, χρηματοδοτημένο από την ΕΕ, ερευνητικό πρόγραμμα, αποκαλούμενο Adabts – η αυτόματη ανίχνευση της ανώμαλης συμπεριφοράς και των απειλών στα πολυσύχναστα μέρη – έχει λάβει σχεδόν 3 εκατομμύρια λίρες. Εδρεύει στη Σουηδία αλλά οι συνεργάτες περιλαμβάνουν το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών και την BAE systems.

Επιδιώκει να αναπτύξει τα πρότυπα της «ύποπτης συμπεριφοράς» έτσι αυτά na μπορούν να ανιχνευθούν αυτόματα χρησιμοποιώντας το σύστημα καμερών παρακολούθησης CCTV και άλλες μεθόδους επιτήρησης. Το σύστημα θα αναλύει την ένταση των φωνών των ανθρώπων, τον τρόπο που κινούνται τα σώματα και θα εντοπίζει μεμονωμένα άτομα μέσα στα πλήθη.

Ο συντονιστής προγράμματος, ο Δρ Jorgen Ahlberg, της σουηδικής αντιπροσωπείας αμυντικής έρευνας, είπε ότι αυτό θα βοηθούσε απλά στην ειδοποίηση χειριστών CCTV όταν το πρόβλημα αρχίζει.

«Οι άνθρωποι συνήθως δεν αρχίζουν να χτυπιούνται από ένα δευτερόλεπτο σε άλλο,» είπε. «Αρχίζουν με το να λογοφέρουν και να σπρώχνονται. Δεν είναι εκείνο το «αχά! ωθείτε ο ένας τον άλλον, πρέπει να συλληφθείτε», πρόκειται για προειδοποίηση ότι κάτι συμβαίνει.

«Εάν είναι ένα εμπορικό κέντρο, θα μπορούσατε να στείλετε μια φρουρά ασφάλειας στην εγγύτητα και τα πράγματα [μια πάλη] ίσως δεν θα συνέβαιναν.»

Το Open Europe θεωρεί ότι οι πληροφορίες που μαζεύονται από το Indect και άλλα τέτοια συστήματα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από ένα ελάχιστα γνωστό σώμα, το Κέντρο Κοινής Κατάστασης της ΕΕ (SitCen), που θεωρείται «η αρχή μιας μυστικής υπηρεσίας της ΕΕ». Οι επικριτές του λένε ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια «CIA της Ευρώπης».

Ο φάκελος λέει: «Το SitCen ιδρύθηκε αρχικά προκειμένου να ελεγχθούν και να αξιολογηθούν τα παγκόσμια γεγονότα και οι καταστάσεις σε εικοσιτετράωρη βάση με μια εστίαση στις πιθανές περιοχές κρίσης, την τρομοκρατία και την εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής.

«Εντούτοις, από το 2005, το SitCen έχει χρησιμοποιηθεί για μοιρασμα αντιτρομοκρατικών πληροφοριών.

«Ένας αυξανόμενος ρόλος για το SitCen πρέπει να είναι λόγος ανησυχίας δεδομένου ότι το σώμα καλύπτεται από τόση μυστικότητα.

«Η επέκταση αυτής της «μυστικής υπηρεσίας» δημιουργεί θεμελιώδη ερωτήματα της πολιτικής παράλειψης στα κράτη μέλη. »

Ο επιθεωρητής Gerry Murray, του PSNI, είπε ότι “ο κύριος ρόλος της δύναμης θα ήταν να εξετάσει εάν το σύστημα, πανεθνικά ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την αστυνομία.”

“Προς το παρόν μοιάζει πολύ ακαδημαικό και επιστημονικό. Οι προϋπολογισμοί μας συρρικνώνονται, τα ανθρώπινα δυναμικά μας συρρικνώνονται και ψάχνουμε την πληροφορική τεχνολογία που θα μας βοηθήσει στη μείωση του εγκλήματος και την καταπολέμηση των εγκληματικών συμμοριών.”

“Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα Indect υπάρχει ένας ηθικός πίνακας που θα εξεταστεί: είναι επιτρεπτό μέσα στη νομοθεσία της χώρας που το χρησιμοποιεί ? Ποιός το επιτηρεί ? Και είναι συμβατό με τα ανθρώπινα δικαιώματα ? “

-http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/6210255/EU-funding-Orwellian-artificial-intelligence-plan-to-monitor-public-for-abnormal-behaviour.html

Μετάφραση KostasL


Related Posts
0 Comments

No Comment.