Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

“Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη”: Η Ελλάδα παρακολουθεί το ναυάγιο

Μετά την είδηση που μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής 11 του μηνός, πως ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπ. Μπορίσοφ δήλωσε την εγκατάλειψη του αγωγού, αργότερα το απόγευμα ο ίδιος φερόταν να ανασκευάζει τις δηλώσεις του λέγοντας ότι η χώρα του δεν έχει πάρει ακόμη την απόφαση.


ΧΡ. ΚΟΛΩΝΑΣ

Αντικείμενο γεωπολιτικών παιχνιδιών της Βουλγαρίας έχει γίνει ο πετρελαιαγωγός “Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη”, κι έτσι οι Ρώσοι βάζουν στο… ψυγείο το έργο και η ελληνική κυβέρνηση απλά παρακολουθεί το… ναυάγιο.

Μετά την είδηση που μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής 11 του μηνός, πως ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπ. Μπορίσοφ δήλωσε την εγκατάλειψη του αγωγού, αργότερα το απόγευμα ο ίδιος φερόταν να ανασκευάζει τις δηλώσεις του λέγοντας ότι η χώρα του δεν έχει πάρει ακόμη την απόφαση.

Η δήλωση του κ. Μπορίσοφ που έκανε το γύρο του κόσμου το μεσημέρι της Παρασκευής έγινε σε συνάντηση του με τους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε. στη Σόφια και μάλιστα μετά από ερώτηση της Ελληνίδας πρέσβειδος κ. Δανάης – Μαγδαληνής Κουμανάκου, σύμφωνα με τα πρακτορεία.

Η είδηση έκανε προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, “μούδιασμα” στην ελληνική κυβέρνηση.

Πηγές αναφέρουν ότι αμέσως τα υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος Ενέργειας Κλιματικής Αλλαγής επικοινώνησαν με την πρεσβεία της χώρας μας στη Σόφια. Σημειώνεται δε, ότι η υπουργός ΠΕΚΑ κ. Τ. Μπιρμπίλη βρισκόταν στις Βρυξέλλες στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε.

Αργότερα το απόγευμα, τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μετέδιδαν ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δεν έκανε αυτή τη δήλωση. Ο κ. Μπορίσοφ ανασκεύασε, προφανώς, και δήλωνε ότι “η Βουλγαρία δεν έχει πάρει ακόμη απόφαση. Ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη δεν είναι οικονομικά βιώσιμος και επιπλέον αναμένεται να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή στα παράλια της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα”. Λίγο πριν τη διευκρίνηση του κ. Μπορίσοφ ο υπουργός Οικονομίας Τουρισμού κι Ενέργειας κ. Τ. Τράικοφ έλεγε ότι “δεν πιστεύω πως ο πρωθυπουργός έκανε τέτοια δήλωση”.

Ο κ. Μπορίσοφ υποστήριξε, επίσης, ότι μέχρι να εκπονηθεί η περιβαλλοντική μελέτη, η Βουλγαρία δεν μπορεί να πάρει απόφαση. Επίσης, υπενθύμισε την προεκλογική του δέσμευση για προστασία του περιβάλλοντος των περιοχών που γειτνιάζουν στη Μαύρη Θάλασσα και θα περάσει από αυτές ο πετρελαιαγωγός. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, μάλιστα, φέρεται στη συνάντηση που είχε με τους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε. να έφερε ως παράδειγμα τη μόλυνση του κόλπου του Μεξικού. Σημειώνεται ότι τρεις δήμοι που είναι δίπλα στη Μαύρη Θάλασσα Μπουργκάς, Πόμορι και Σοζόπολ μετά από δημοψήφισμα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον «Μπουργκάς ? Αλεξανδρούπολη» για περιβαλλοντικούς λόγους. Ο κ. Μπορίσοφ κατηγορήθηκε από τον εκπρόσωπο του σοσιαλιστικού κόμματος της Βουλγαρίας πως ενδίδει στις πιέσεις των ΗΠΑ. Αναλυτές, μάλιστα, ορμώμενοι από την κριτική του σοσιαλιστικού κόμματος, επανέφεραν τα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τον ρωσικών συμφερόντων πετρελαιαγωγό. Επίσης υποστήριζαν ότι οι δηλώσεις του κ. Μπορίσοφ ίσως να κρύβουν και διάθεση της Βουλγαρίας να διαπραγματευτεί για την πώληση του μεριδίου της στον πετρελαιαγωγό.

Η ουσία, είναι όμως, ότι οι Ρώσοι “τρέχουν” τον αγωγό Σαμψούντα – Τσεϊχάν, δηλώνοντας ότι “παγώνουν” τον “Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη”.


Ypoloipo
http://spynews-gr.blogspot.com
Related Posts
0 Comments

No Comment.