Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Το “Βόρεια Μακεδονία” και οι παραλλαγές του

Συναντήσεις Νίμιτς με Παπανδρέου, ηγεσία ΥΠΕΞ και Σαμαρά, ο οποίος ζητά εχεμύθεια και εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων. Το όνομα “Βόρεια Μακεδονία” σε όλες τις παραλλαγές του βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες από τις συνομιλίες που είχε στα Σκόπια ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος σήμερα θα έχει συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Νίμιτς εισηγείται εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, πύκνωση των απευθείας επαφών υψηλού πολιτικού επιπέδου και τεμαχισμό της διαδικασίας, ώστε να συμφωνηθεί πρώτα ένα όνομα με το οποίο θα ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και στη συνέχεια να συζητηθούν όλα τα άλλα. Η ελληνική διπλωματία επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει ταυτόχρονη συμφωνία στο όνομα και στο εύρος της χρήσης του και ζητά μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων, δηλαδή και στους διεθνείς οργανισμούς και στις διμερείς σχέσεις των Σκοπίων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, στις συνομιλίες που είχε με τον κ. Νίμιτς, ζήτησε όνομα που θα έχει τον γεωγραφικό προσδιορισμό στο πολίτευμα, επιμένοντας στο “Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας”, γνωρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά θα το απορρίψει αποδεχόμενη μόνο το “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.
Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι υποστηρίζει ότι, αν το όνομα που θα συμφωνηθεί είναι στα μέτρα της ελληνικής πλευράς, τότε θα πρέπει το εύρος της χρήσης που θα καθοριστεί να είναι στα μέτρα της ΠΓΔΜ. Με βάση αυτό το σκεπτικό, η ηγεσία των Σκοπίων μπορεί να δεχθεί το “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, εφόσον διατηρηθεί το συνταγματικό όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” για χρήση στο εσωτερικό και στις διμερείς σχέσεις με όσες τρίτες χώρες το επιλέξουν.
Χαμηλές προσδοκίες
Ελληνικές διπλωματικές πηγές διατηρούν χαμηλές προσδοκίες ως προς τη δυνατότητα σημαντικών εξελίξεων στο ορατό μέλλον, θεωρώντας προσχηματική τη μετακίνηση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι από τη φόρμουλα της διπλής ονομασίας (σύνθετο όνομα μόνο για τις σχέσεις με την Ελλάδα).
Το πρόγραμμα
Ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί το πρωί στην Αθήνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ενώ -εάν καταστεί εφικτό, βάσει του προγράμματος του προέδρου της ΝΔ- θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


■Τι προτείνει και τι αντιπροτείνουμε
■Ο κ. Νίμιτς εισηγείται εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, πύκνωση των απευθείας επαφών υψηλού πολιτικού επιπέδου και τεμαχισμό της διαδικασίας, ώστε να συμφωνηθεί πρώτα ένα όνομα με το οποίο θα ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και στη συνέχεια να συζητηθούν όλα τα άλλα.
■Η ελληνική διπλωματία επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει ταυτόχρονη συμφωνία στο όνομα και στο εύρος της χρήσης του και ζητά μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων, δηλαδή και στους διεθνείς οργανισμούς και στις διμερείς σχέσεις των Σκοπίων.


Πιέσεις στο παρασκήνιο
Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ ζήτησε από την κυβέρνηση των Σκοπίων και αναμένεται να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση απόλυτη εχεμύθεια ως προς το περιεχόμενο των συνομιλιών. Και ήταν μία από τις ελάχιστες φορές που δεν έγιναν σοβαρές διαρροές στα Σκόπια σχετικά με την ουσία των συναντήσεων που είχε στη γειτονική χώρα ο κ. Νίμιτς. Μάλιστα έγινε προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα και δεν έπαιξε καν πρώτο στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι αυτό δείχνει την κρισιμότητα της συγκυρίας και των πιέσεων που ασκούνται στο παρασκήνιο για επίτευξη συμβιβασμού άμεσα. Ο κ. Νίμιτς στις δημόσιες δηλώσεις του ανέδειξε τη διεθνή διάσταση του προβλήματος επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει σύντομα πρόοδος. Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι επιδιώκει ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση εκτιμώντας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ότι η ελληνική πλευρά θα δυσκολευτεί να διαχειριστεί τις κοινοτικές πιέσεις ταυτόχρονα για το σκοπιανό και τα δημοσιονομικά.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 

Related Posts
0 Comments

No Comment.