Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Ψάχνουν να βρουν… Οθωμανική κληρονομιά

Με πανηγυρικό τρόπο αποδεικνύεται ότι τα όσα λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας  Νταβούτογλου στο βιβλίο του “Στρατηγικό Βάθος”, δεν είναι απλά θεωρία, αλλά εφαρμόζονται εντατικά στην πράξη. Όσα ο Νταβούτογλου έλεγε, περί της κοινής πολιτιστικής “Οθωμανικής” κληρονομιάς των χωρών των Βαλκανίων, που μπορούν σιγά σιγά να μετατραπούν σε δορυφόρους του νεοοθωμανιστικής υπερδύναμης, στην οποία θέλει να μετατρέψει την Τουρκία ο κύριος αυτός, έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή.

 

Όχι, δεν αναφερόμαστε στα τούρκικα σήριαλ που κατακλύζουν τις ελληνικές τηλεοράσεις, αν και αυτό έχει την δική του σημασία. Δεν είναι μόνο αυτά. Την αφορμή την παίρνουμε από μια εκδήλωση που πραγματοποιείται στο κέντρο της Αθήνας, στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου (θέλουν και τριήμερο). Ο τίτλος της εκδήλωσης: “Το Οθωμανικό παρελθόν στο Βαλκανικό παρόν: Μουσική και μεσολάβηση”. Ανάμεσα στις θεματικές ενότητες που θα συζητηθούν βλέπουμε τίτλους όπως: “Διαπολιτισμικές μουσικές συναντήσεις στην Οθωμανική αυτοκρατορία” ή “Η Οθωμανική ηχώ στην σύγχρονη Ελλάδα”, αλλά και “Οθωμανικά υπολείμματα στο μουσικοχορευτικό ρεπερτόριο των ιθαγενών κατοίκων των Σερρών”.

 

Πώς σας φαίνεται μέχρι τώρα;

 

Φυσικά καλεσμένοι και ομιλητές είναι αρκετοί Έλληνες, Τούρκοι και Φινλανδοί καθηγητές πανεπιστημίου, καθώς η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το τμήμα τουρκικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Φινλανδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα. Η Φινλανδία είναι μια πολύ περίεργη περίπτωση χώρας, όπου οι μη Τούρκοι κάτοικοί της, ομιλούν μια τουρκογενή γλώσσα και ίσως με αφορμή αυτό καλλιεργούν προνομιακές σχέσεις με την γείτονα χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό προφανώς γίνεται και η συγκεκριμένη συνδιοργάνωση αυτού του “σεμιναρίου”.

 

Πάντως είναι πολύ ενδιαφέρουσα, χρονικά, η συγκεκριμένη σύμπτωση, προσπάθειας ανακάλυψης της Οθωμανικής κληρονομιάς στον ελληνικό πολιτισμό. Σήμερα που προωθείται η Ρεπούσεια λογική της “αρμονικής συνύπαρξης” Ελλήνων και Τούρκων, σε μια πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας, τα ελληνικά πανεπιστήμια παίζουν τον ρόλο τους… Προσπαθούν να πιάσουν κάποιες κλωστές στον λαϊκό πολιτισμό για να πλέξουν ένα ψεύτικο υφαντό που θα στηρίζει την αντι-ιστορική αυτή άποψη. Για εμάς, η μοναδική κληρονομιά της Οθωμανικής παρουσίας στην Ελλάδα, είναι οι ποταμοί αίματος που χύθηκαν από εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, σε μια από τις πιο αιματηρές επαναστάσεις του 19ου αιώνα, για να απαλλαχθούμε από αυτή. Και τα υπόλοιπα είναι τρίχες κατσαρές, που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ιδεοληψίες.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Related Posts
0 Comments

No Comment.