Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Προσπαθεί να θολώσει τα νερά η κυβέρνηση


Δεν υπάρχει θέμα συνεκμετάλλευσης, ισχυρίζονται οι αρμόδιοι υπουργοί, χωρίς να λένε τίποτα για το θέμα της ΑΟΖ, που μπαίνει στο ράφι.


Σε μια συντονισμένη προσπάθεια, στον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου την Παρασκευή στο Ερζερούμ της Τουρκίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αλλά και να θολώσει τα νερά, γύρω από αυτό που πραγματικά συντελείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και κυρίως όσον αφορά στη μη κατοχύρωση του δικαιώματος αποκλειστικής αξιοποίησης από την Ελλάδα της υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη).

Στο πλαίσιο αυτό και για να αντικρούσουν τη βάσιμη κριτική περί μυστικής διπλωματίας, κυβερνητικά στελέχη, με τη συνδρομή των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, προσπαθούν να πείσουν ότι τα ζητήματα των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι «περίπλοκα» θέματα για τα οποία δεν είναι δυνατό να δίνονται σαφείς απαντήσεις και ενημέρωση στο λαό! Κι αυτό όταν η ίδια η κυβέρνηση έχει ομολογήσει ότι οι διμερείς συναντήσεις για το Αιγαίο, γίνονται χωρίς να κρατιούνται πρακτικά.

Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής προπαγάνδας είναι ότι, η κυβέρνηση αξιοποιεί τους φραστικούς λεονταρισμούς του πρωθυπουργού ενώπιον των Τούρκων διπλωματών για τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο και το Κυπριακό, προβάλλοντάς τα ως αντιστάθμισμα στο σύνολο των επικίνδυνων κυβερνητικών χειρισμών.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η αναπαραγωγή στην Ελλάδα των διαρροών ότι ο Γ. Παπανδρέου σκόπευε ακόμα και να αναβάλει την επίσκεψη στο Ερζερούμ εξαιτίας των τουρκικών υπερπτήσεων την προηγούμενη μέρα.

Δηλωτική, ωστόσο, της πραγματικότητας, είναι η χτεσινή δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρ. Ερντογάν, ο οποίος είπε πως η ομιλία που έκανε ο Γ. Παπανδρέου προς τους πρέσβεις… «είναι η αλήθεια ότι δεν ήταν αυτή που περίμενα», αλλά ο Ελληνας πρωθυπουργός «στη συνομιλία που είχαμε στη συνέχεια, είπε πως στην πραγματικότητα δεν ήθελε να εκληφθούν τα λόγια του με τον τρόπο αυτό. Και όπως είδατε, επανόρθωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε. Αλλά αυτό που έχει σημασία δεν είναι αυτά που λέμε, αλλά τι καταλαβαίνουν αυτοί που μας ακούν. Υπάρχει αυτή η διαφορά η οποία του ξέφυγε και δεν ήταν και τόσο όμορφο».

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, για να αποκρούσει τα περί «μυστικής διπλωματίας», πρόβαλε ως επιχείρημα ότι σήμερα συνέρχεται το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και «μέσα σ’ αυτόν το μήνα, θα διεξαχθεί και μία προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τα εθνικά θέματα, όπου ο πρωθυπουργός θα προβεί, με τον εκτενέστερο και αναλυτικότερο τρόπο, σε ενημέρωση για τα εθνικά μας θέματα». Πρόκειται για καθαρό ελιγμό, αφού η κυβέρνηση είναι αυτή που κανονίζει τη ροή της ενημέρωσης, είτε αυτή αφορά τα κόμματα στη Βουλή, είτε οποιαδήποτε άλλη οδό επιλέξει η ίδια.

Επικαλούνται την περιπλοκότητα

Ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας σε συνέντευξή του στο ρ/σ «REAL» υποστήριξε ότι βασικός πολιτικός στόχος της σημερινής κυβέρνησης είναι «η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, συμπεριλαμβανομένης της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με τα γειτονικά μας κράτη και αυτή η δουλειά ήδη γίνεται. Είμαστε σε επαφή με γειτονικές χώρες και κάνουμε αυτές τις συζητήσεις. Απλώς δε χρειάζεται όλα αυτά να γίνονται δημοσίως».

Για το θέμα της συνεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων του Αιγαίου, είπε: «δεν τίθεται θέμα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και δημιουργούνται πάλι κάποιες ασάφειες, κάποιοι μύθοι (…) είναι πολύπλοκα και τεχνικά αυτά τα θέματα και δε γνωρίζουν όλοι, όλες τις λεπτομέρειες, και αυτό είναι λογικό». Οσον αφορά την εικόνα που έχει η κυβέρνηση για το αν υπάρχει ορυκτός πλούτος στη χώρα αξιοποιήσιμος, ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε «να μην καλλιεργούμε υπερβολικές προσδοκίες»…

Σχετικά με το θέμα της συνεκμετάλλευσης, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρας προχώρησε χτες ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας: «…δεν υπάρχει βάση, όταν δεν υπάρχει οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πώς μπορείς να μιλήσεις για συνεκμετάλλευση όταν δεν έχεις οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες;».

Οταν δημοσιογράφος του είπε ότι «αυτό σημαίνει δηλαδή ότι όταν οι σχέσεις έρθουν εκεί που πρέπει, θα μπορούμε να συζητάμε για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου», έσπευσε να τα μαζέψει, λέγοντας και αυτός ότι… «δεν τίθεται θέμα συνεκμετάλλευσης».

 

Πηγή:
http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6031970&publDate=11/1/2011

http://resaltomag.blogspot.com

Related Posts
0 Comments

No Comment.