Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Πρόκληση Σκοπιανών στην Ευρωβουλή!

Ν. Σαλαβράκος: «Δεν υπάρχει «Δημοκρατία Μακεδονίας» υπάρχει πΓΔΜ!»
Σκοπιανός Μπλερίν Ρέκα: «Εγώ είμαι πρέσβης της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας»!…
Σαλαβράκος: «Δεν υπάρχει τέτοια χώρα»…
Η προγραμματισμένη συνάντηση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αντιπροσωπεία από την πΓΔΜ έκλεισε με μια έντονη συζήτηση μεταξύ των Ελλήνων Ευρωβουλευτών και των Σκοπιανών.

Εντύπωση προκάλεσε η έμμεση υποστήριξη της Βουλγαρίας στις ελληνικές θέσεις.
Ενώ η συζήτηση άρχισε με προτροπή του προέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής γερμανού ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη (ο οποίος είναι ελληνικής καταγωγής) σε ζητήματα προόδου των Σκοπίων, σε κάποιο σημείο ξέφυγε τελείως από το αντικείμενο της συζήτησης και επικεντρώθηκε στη διαφωνία του ονόματος της πΓΔΜ.

Ο εκπρόσωπος της πΓΔΜ πρέσβης Μπλερίμ Ρέκα τόνισε πως η χώρα του πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αλλά υπάρχει μόνο το ζήτημα του ονόματος που μετατράπηκε σε «άγραφο κριτήριο» και καθυστερεί τη διαδικασία ένταξης της πΓΔΜ.

Ο σκοπιανός Πρέσβης κατηγόρησε την Ελλάδα με αφορμή του ελληνικού απαντητικού μνημονίου που κατέθεσε η χώρα μας χθες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Στην ομιλία μου, είπα, ότι η κυβέρνησή μας και ολόκληρη η κοινωνία μας έχει δηλώσει κατά το παρελθόν και θα συνεχίσει το εποικοδομητικό πνεύμα για να βρούμε μια λύση. Όμως στο πλαίσιο της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, η οποία στο άρθρο 11 στην πρώτη παράγραφο αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να επιβραδύνει την ένταξη της πΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς»…

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλαος Σαλαβράκος (του ΛΑΟΣ) κάλεσε τον σκοπιανό πρέσβη να αναφέρεται ως εκπρόσωπος της πΓΔΜ και όχι μιας ανύπαρκτης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Ο σκοπιανός Μπλερίμ Ρέκα δήλωσε προκλητικά πως εκπροσωπεί τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και αυτό είναι το συνταγματικό όνομα της χώρας του.

Στις προκλήσεις του σκοπιανού αντέδρασαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές Γιώργος Κουμουτσάκος και Άννυ Ποδηματά καθώς επίσης και ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Ευγένη Κιρίλοφ που σε πολλές περιπτώσεις επέμενε στις σχέσεις καλής γειτονίας προτρέποντας την αντιπροσωπεία της πΓΔΜ να απέχουν από προκλήσεις προς τους γείτονες τους.

Οι Γερμανοί βουλευτές Μιχέλ Κράμερ, Μαρτίν Κάστλερ καθώς και η Ρουμάνα Μόνικα Μακόβεγ είπαν πως πρόκειται για ένα διμερές ζήτημα, ακατανόητο για τους άλλους, αλλά αυτό είναι αρνητικό, για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα ο Μ. Κράμερ είπε: «δεν μπορούμε να καταλάβουμε αυτό το πρόβλημα, αλλά αποτελεί μια ένσταση της Ελλάδας για ένταξη στο ΝΑΤΟ της πΓΔΜ. Είναι ένα ζήτημα που αφορά τις δύο χώρες»

Η Μικτή Κοινοβουλευτική επιτροπή της ΕΕ θα μεταβεί στα Σκόπια στις 18 και 19 Φεβρουαρίου ,όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής Ν. Σαλαβράκος δήλωσε πως δεν θα ταξιδεύσει στα Σκόπια.
Επιπρόσθετα αναφέρουμε, πως ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης επεμβαίνοντας στη διαμάχη των σκοπιανών με τους Έλληνες ευρωβουλευτές δήλωσε:
«Δεν θέλω να μιλήσω για το ζήτημα της ονομασίας, πιστεύω όμως πως υπάρχει αισιοδοξία για τη λύση του από την νέα ελληνική κυβέρνηση».
Επανέλαβε την άποψή του για το ρόλο που μπορεί να παίξει ο Χαβιέ Σολάνα στη λύση του ζητήματος αυτού κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας στην Ε.Ε.
Related Posts
0 Comments

No Comment.