Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Πότε θα καταλάβουμε οτι ο καθένας κοιτάει την πάρτη του;Ομπάμα: “Να μείνει στο ευρώ η Ελλάδα μέχρι τις εκλογές”

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα πιέσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «να μην επιτρέψουν η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη… πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στη χώρα του», αναφέρουν πηγές της βρετανικής κυβέρνησης που μίλησαν στην εφημερίδα The Independent.

Σημειώνεται ότι κλιμάκιο της Τρόικας (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή), αναμένεται στην Αθήνα τον επόμενο μήνα για να εξετάσει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Αναμένεται να δώσουν την αναφορά τους έγκαιρα για τη σύνοδο του Eurogroup την 8η Οκτωβρίου κατά την οποία αναμένεται να αποφασιστεί εάν και κατά πόσον θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 31 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πηγές της βρετανικής εφημερίδας, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να κριθεί ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να εκπληρώσει τους στόχους της, και η δόση έτσι να μην εκταμιευτεί, γεγονός το οποίο θα προκαλούσε αυτόματα την έξοδό της από την Ευρωζώνη, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση καλεί -αναφέρει η εφημερίδα- τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να μην λάβουν κάποια δραστική απόφαση πριν από τις εκλογές, καθώς φοβάται ότι αυτό θα αποσταθεροποιούσε τις αγορές και θα αποδυνάμωνε τις πιθανότητες επανεκλογής του Ομπάμα.

Ευρωπαίοι ηγέτες φέρονται να αντιμετωπίζουν ευνοϊκά τις αμερικανικές εκκλήσεις αφού φοβούνται πως ο Μιτ Ρόμνεϊ θα ακολουθήσει μια πιο «απομονωτική» πολιτική από ό,τι ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα συζήτησε για την κρίση της Ευρωζώνης με τον Ντέιβιντ Κάμερον την Τετάρτη και οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν τη διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πως υποστηρίζει «σταθερά το ευρώ».

Η ΕΚΤ αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο τις επόμενες εβδομάδες για να βοηθήσει χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, πιθανώς αγοράζοντας κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά τίτλων.

Η Βρετανία πιέζει τους Γερμανούς για να εξασφαλιστεί ότι σε περίπτωση που η Ευρωζώνη κρίνει ότι η θέση της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμη, πρέπει να ενισχυθεί κατά πολύ το λεγόμενο «τείχος προστασίας» για την Ισπανία και την Ιταλία.

Το δε Λονδίνο φοβάται πως εάν η Ελλάδα οδηγηθεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη, αυτό θα αποβεί σε δραματική αύξηση του κόστους δανεισμού των πιο αδύναμων χωρών-μελών της.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Απο kentrinews

Related Posts
0 Comments

No Comment.