Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας

Του Αϊκούτ Καδήρ
Β΄έτος Νομικής ΔΠΘ

Σε προηγούμενα άρθρα μου είχα πει ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο υπάρχει σήμερα η οικονομική κρίση είναι οι τεράστιες δαπάνες στις εισβολές στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ άσχετα από το τι σας λένε οι οικονομολόγοι. Όλες αυτές οι μπουρδολογίες που σας λένε οι οικονομολόγοι προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα από τους λαούς του κόσμου. Σήμερα μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα οι ΗΠΑ και ο πολύτιμος σύμμαχος τους, το Ισραήλ δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να επέμβουν και να εισβάλλουν στη Κίνα. Ο λόγος για τον οποίο ακόμα και φέτος το 2010 αφιερώθηκαν τεράστια ποσά στο προϋπολογισμό των ΗΠΑ για ασφάλεια και άμυνα είναι ένας και μοναδικός: προσπαθούν να μην φανούν στο κόσμοι αδύναμοι και παρά τις αδυναμίες του οικονομικού συστήματος θέλουν ακόμα και σήμερα να συνεχίσουν τον ψυχολογικό πόλεμο που την ασκούν εδώ και αρκετά χρόνια. Προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο συνεχίζοντας τις εισβολές τους σήμερα, ότι ακόμα υπάρχει ανασφάλεια λόγω τρομοκρατίας και σε καμία περίπτωση ο κόσμος δεν είναι ασφαλής. Όλα αυτά στοχεύουν πάλι σε αυτό που είδαμε τα τελευταία 70 χρόνια. Προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να δώσουν τεράστια ποσά μέσω φόρων και λοιπών διοικητικών πράξεων να τους ενισχύσουν οικονομικά για να συνεχίσουν να κάνουν τις αγριότητες, τις βιοπραγίες και τους πολέμους που κάνουν.

Σήμερα τουλάχιστον ο πόλεμος στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν είναι οικονομικός πόλεμος, άσχετα από το παρελθόν. Καθημερινά βλέπουμε ότι ένας παρόμοιος οικονομικός πόλεμος αλλά σε ποιο ήπια μορφή υπάρχει μεταξύ ΗΠΑ- ΕΕ και ΗΠΑ – Κίνας, ο οποίος ειδικά μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις στο μέλλον. Έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο για τις ΗΠΑ αποτελεί η Κίνα η οποία είναι σήμερα μετά τις αποτυχίες και τα σφάλματα των ΗΠΑ η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στο κόσμο. Αυτό στο μέλλον θα οδηγήσει τις ΗΠΑ ακόμα και στην διάλυση λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Στο εγγύς μέλλον δεν είναι δυνατόν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. να ανταγωνιστούν με την Κίνα, όπου ο κάθε Κινέζος δουλεύει με 1ευρώ (σε αναλογία με το Ευρώ) κάθε μέρα. Οι ΗΠΑ όμως δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες με την Κίνα. Δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να εξαναγκάσουν τους Αμερικανούς πολίτες να δουλεύουν κάθε μέρα για τέτοιους μικρούς μισθούς.

Σήμερα επειδή οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ανταγωνιστούν επιτυχώς με την Κίνα στο οικονομικό τομέα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες και τα προβλήματα της Κίνας ώστε να της δημιουργήσουν προβλήματα που ως σκοπό έχουν την οικονομική της αποδυνάμωση. Τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα της Κίνας σήμερα είναι : το Τουρκιστάν και η Θιβέτ. Παρά τις δημογραφικές πολιτικές της Κίνας, τις προσπάθειες των Κινέζων να αποδυναμώσουν με κάθε τρόπο τις ξένες πληθυσμιακές ομάδες σε αυτές τις περιοχές, όλες αυτές οι προσπάθειες τους έχουν αποτύχει.

Όλες οι δηλώσεις των στελεχών των ΗΠΑ για τα γεγονότα του Ιουλίου 2009 έγιναν όχι επειδή οι ΗΠΑ απέκτησαν ανθρωπιστικό χαρακτήρα αλλά επειδή προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να προκαλέσουν προβλήματα στη Κίνα και να την θέσουν σε δύσκολη θέση. Όσον αφορά την Θιβέτ ο εκπρόσωπος της χώρας Dalai Lama έχει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη δύναμη των ΗΠΑ απέναντι στις πιέσεις της Κίνας. Στο μέλλον πολλές φορές θα επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό, είτε κατά τη διάρκεια των επισκέψεων των προέδρων των ΗΠΑ στο Θιβέτ είτε κατά την επίσκεψη του Dalai Lama στις ΗΠΑ. Θα προσπαθούν πάντα οι ΗΠΑ όταν έχουν συμφέροντα να έχουν καλές σχέσεις με το Θιβέτ. Οι ΗΠΑ βλέπουν σήμερα το ζήτημα του Θιβέτ ως ένα όπλο διαπραγμάτευσης στο τραπέζι για να κυριαρχήσουν οικονομικά έναντι της Κίνας ξανά.

Αν καταφέρουν και επιτύχουν αυτά που θέλουν οι Αμερικανοί θα σταματήσουν να ασχολούνται με το Θιβέτ και με το Τουρκιστάν. Ακόμα εγώ τουλάχιστον προσωπικά πιστεύω, εφόσον η Κίνα δεχτεί τις πιέσεις των ΗΠΑ και συμφωνήσουν μεταξύ τους αυτές οι χώρες μπορούν οι Αμερικανοί να στείλουν τον Dalai Lama στις φυλακές του Guantanamo! Ναι ακούγεται αστείο, αλλά δεν θα διστάσουν οι Αμερικανοί να το κάνουν αυτό. Αλλά οι Αμερικανοί έχουν και το όπλου του Ταιβάν. Είναι σαφές ότι στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν στρατηγικά ερείσματα σε μια περιοχή όπου η κυριαρχία της Κίνας είναι αδιαμφισβήτητη, οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν στην πώληση όπλων στην Ταϊβάν. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης της ευαισθησίας της Κίνας αναφορικά με το ζήτημα της Ταϊβάν, οι συνέπειες για τις σινοαμερικανικές σχέσεις ήταν μάλλον αναμενόμενες. Με στόχο να μην υπάρξει καίρια ρήξη των σχέσεών της με το Πεκίνο, η Ουάσιγκτον προσπάθησε να μην παραγνωρίσει τη θέση της Κίνας και περιόρισε την συμφωνία στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού καθαρά αμυντικού χαρακτήρα.

Το μοναδικό όπλο των Κινέζων σε αυτόν τον ανταγωνισμό είναι τα φθηνά εργατικά χέρια. Μόνο έτσι μπορεί να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τις άλλες Δυτικές Ευρωπαϊκές χώρες. Αν γίνει κάτι και χάσει αυτήν την πλεονεκτική θέση της, θα είναι πολύ δύσκολο για την Κίνα να τρέφει μισό δισεκατομμύριο πληθυσμό και σαν να μην έφταναν όλα αυτά θα δημιουργηθούν και νέα προβλήματα για την Κίνα.

Related Posts
0 Comments

No Comment.