Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ

Αν δώσετε λίγη σημασία στις λέξεις, τότε θα βρεθείτε μπροστά σε έναν απίστευτο θησαυρό γνώσης! Οι λεξικοί συμβολισμοί και τα διάφορα ονόματα, η καταγωγή τους και τόσα άλλα, μπορούν να σας διευρύνουν την αντίληψη. Ο γραφών όμως επιμένει, όπως και σε άλλα κείμενά του, να είναι κυριολεκτικά κολλημένος με την λέξη πληροφορία. Και όπως έχω ξαναπεί, η μεγαλύτερη ροή πληροφορίας, σημαίνει και μεγαλύτερη αντίληψη! Ναι αλλά μεγαλύτερη αντίληψη, σημαίνει και μεγαλύτερη εξέλιξη!

 

http://onixrecruitment.com/wp-content/uploads/2016/11/InformationTechnology.jpg

Δεν θα ήταν λάθος να πούμε πώς οι γενιές του σήμερα, είναι πιο εξελιγμένες νοητικά, από εκείνες του χθες, χάριν στην εύκολη προσέγγιση της πληροφορίας που έχει ο άνθρωπός του σήμερα, με εκείνον του χθες. Και ναι, ο νέος του χθες, με τον νέο του σήμερα, φαντάζει τουλάχιστον Νεάντερνταλ στο θέμα της πληροφόρησης. Φανταστείτε τον εαυτό σας, χωρίς τηλεόραση και ιντερνέτ! Θα μοιάζατε σαν τον άνθρωπο των σπηλαίων. Αλλά την πληροφορία δεν την δεχόμαστε μόνο από αυτά τα δύο μέσα. Η παιδεία είναι ένας άλλος τομέας που η πληροφορία είναι διάχυτη. Και εδώ το πώς επηρεάζει η σωστή ή η λάθος πληροφόρηση το άτομο ως προς την αντίληψη αλλά και την εξέλιξή του, είναι ίσως πιο κατανοητό. Και δεν θα ήταν καθόλου λάθος να πούμε πώς όταν αλλάζεις ένα σύστημα διδασκαλίας, αυτόματα αλλάζεις και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ένα άτομο, αλλά και ο τρόπος που εξελίσσεται. Βλέπετε σε πόσα απλά και καθημερινά πράγματα υπάρχει η λέξη της πληροφορίας; Αλλά και πόσο μεγάλη σημασία έχει; Εδώ όμως, υπάρχει ένα μυστικό!

Όποιος ελέγχει την ροή της πληροφορίας και τον τρόπο διάδοσή της, σύμφωνα πάντα με τα παραπάνω, ελέγχει και την ροή της αντίληψής σας αλλά και την εξέλιξή σας! Και ναι, θα έδινα ύστερα από αυτά που είπαμε περισσότερο σημασία π.χ. στον υπουργό παιδείας που ελέγχει την ροή πληροφορίας προς τους μελλοντικούς πολίτες. Αλλά ακόμα και στον διδάσκαλο και τον τρόπο που μεταφέρει την γνώση στους νέους. Και φυσικά όταν αφαιρείται ή προστίθεται ένα κομμάτι διδακτέας ύλης , έχει μεγάλη σημασία, γιατί έχει να κάνει με την πρόσθεση ή αφαίρεση της αντίληψης αλλά και της εξέλιξης ενός αυριανού ατόμου. Αλλά πληροφορία δεν είναι μόνο η παιδεία.

Όπως είπαμε και πιο πάνω, η τηλεόραση και το διαδίκτυο έχουν βοηθήσει στην εξέλιξη και την αντίληψη. Ευνόητο λοιπόν είναι, ότι όταν κάποιος πάει να φιμώσει μία φωνή του διαδικτύου ή της τηλεόρασης ( π.χ. κλείσιμο καναλιών )αυτόματα επεμβαίνει και στην εξέλιξη της αντίληψής μας. Ναι ξέρω έχω γίνει κουραστικός να το λέω, όμως έχει μεγάλη σημασία να αντιληφθείτε πως η πληροφορία, η αντίληψη και η εξέλιξη είναι αλληλένδετα!

Και εδώ ερχόμαστε σε ένα κλειδάκι αυτού του κειμένου, πόσο σημαντικός είναι αυτός που ελέγχει την ροή της πληροφορίας! Και φυσικά δεν είναι ένας! Βλέπετε σε διάφορα θέματα π.χ. με την παιδεία, υπάρχουν άπειρα μέσα ενημέρωσης, τόσο στο διαδίκτυο, όσο και στην τηλεόραση. Αλλά υπάρχουν και άπειροι μαέστροι, που κατά τα δικά τους μάτια ενορχηστρώνουν το Χ μέσον. Εδώ παίζει ρόλο πως έχετε δεχτεί εσείς την πληροφορία και πόσο έχετε διευρύνει εσείς την αντίληψή σας, ώστε να κατανοείτε τα παιχνίδια του κάθε μαέστρου, του κάθε μέσου, του κάθε τομέα.

Αλλά ας επανέλθουμε στο πόσο σημαντικός είναι εκείνος που ελέγχει την ροή της πληροφορίας. Για παράδειγμα μπορεί εκείνος που ελέγχει την πληροφορία σε ένα κανάλι, να μας γεμίσει με άχρηστη πληροφορία ! Δεν είναι λίγες οι εκπομπές που το πράττουν αυτό. Αρκεί κάποιοι αδαείς να σπαταλήσουν το χρόνο τους ώστε να κάνει νούμερα μία εκπομπή και τσουπ, ο ελεγκτής της πληροφορίας, την βάζει στην θέση π.χ. ενός γεμάτου πληροφορίες ντοκιμαντέρ. Βλέπετε στο παιχνίδι της πληροφορίας, όπως έχω ξαναπεί, συμμετέχουμε όλοι μας, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα.

Ακόμα και ο γραφών όπως και εσείς άλλωστε, είναι μέρος αυτού του πολέμου της πληροφορίας. Αν και δεν είμαι τίποτα περισσότερο από έναν ανταποκριτή που στέλνει αθέατα νέα, από την πρώτη γραμμή! Και ναι, η πληροφορία κακή ή καλή κινείται παντού γύρω μας, στο διαδίκτυο, στην τηλεόραση, στα έντυπα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ. Η διαφορά λοιπόν, εκείνου που έχει διευρύνει σε ικανοποιητικό βαθμό την αντίληψή του, μέσω της πληροφορίας είναι, όχι στο πως δέχεται την πληροφορία, αλλά πως την φιλτράρει. Και εδώ είναι η διαφορά εκείνου που κολυμπά ελεύθερα στην θάλασσα της πληροφορίας αρά εξελίσσει την αντίληψη του κατά βούληση!

Και αυτό συνεπάγεται πώς είναι ελεύθερος παίκτης σε αυτόν τον αθέατο πόλεμο σε σχέση με εκείνον που δεν φιλτράρει τις πληροφορίες και η αντίληψή του, διευρύνεται ή και εξελίσσεται, με βάση της απόψεις, που θέλει ο κάθε μαέστρος! Αυτό συνεπάγεται, ότι στον πόλεμο της πληροφορίας δεν είναι ελεύθερος παίκτης, αλλά σκλάβος! Αλλά και ότι δεν έχει τον έλεγχο της εξέλιξης της αντίληψής του. Ναι φίλε αναγνώστη, η πληροφορία, η εξέλιξη, η αντίληψη αλλά και αυτός ο αόρατος πόλεμος είναι εδώ, πάντα ήταν εδώ !

Το θέμα είναι αν θα είσαι συνειδητός παίκτης ή ασυνείδητο πιόνι στην σκακιέρα της πληροφορίας

 

asterias

Related Posts
0 Comments

No Comment.