Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξέρετε η πολιτική σκηνή του σήμερα για έναν απλό θύτη φαντάζει τόσο απλή και καθημερινή. Αυτό θα το καταλάβετε αν ρωτήσετε τον διπλανό σας, για το τι είναι πολιτική; Η κλασσικότερη απάντηση που θα σας δοθεί είναι ότι, υπάρχουν τριακόσιοι βουλευτές που ψηφίζουν νόμους, με βάση την πλειοψηφία. Ναι, αλλά πίσω από τους νόμους και τα διαγγέλματα υπάρχει το πραγματικό παιχνίδι !

Για παράδειγμα, ένας λόγος κάθε πρωθυπουργού, υπουργού κ.λ.π , περνάει από κόσκινο από διάφορους συμβούλους και αυτό παρακαλώ ότι, κάθε πολιτικός έχει και τους συμβούλους του, δεν είναι μυστικό! Άρα ουσιαστικά ακούμε το λόγο που με τέχνη έχουν κατασκευάσει οι σύμβουλοι και όχι ο κάθε πολιτικός. Και εδώ φίλε αναγνώστη, θέλω να σταθώ, σε αυτή την τέχνη που διαθέτουν στα χέρια τους αυτοί οι σύμβουλοι.

Βλέπετε δεν είναι μια τέχνη, αλλά πολλές! Για παράδειγμα, χρησιμοποιούν την γλώσσα του σώματος, πως θα κινηθεί ένας πολιτικός, με τι στάση θα μιλήσει για να είναι αρεστός. Ναι, αυτό το όπλο της γλώσσας του σώματος, το χρησιμοποίησαν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι ηγέτες.

Ως τώρα λοιπόν έχουμε δύο όπλα.

Τους λόγους που έχουν φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο για να είναι αρεστοι! Και για να μην νομίζετε πως σας λέω παραμυθάκια, πόσες φορές σε ένα διάγγελμα, ή λόγο αντί να ακούσετε την λέξη φόρος, αλλάχθηκε έντεχνα η λέξη από τον Χ σύμβουλο, με την λέξη μεταρρύθμιση; Έτσι ώστε να περάσει πιο εύκολα στον κοινό νου.

Το δεύτερο όπλο που είναι η γλώσσα του σώματος μπορείτε να το αντιληφτείτε αν παρατηρήσετε τις κινήσεις των μεγάλων πολιτικών αρχηγών. Τότε θα διαπιστώσετε κάποιες ομοιότητες στις κινήσεις τους που δεν είναι τίποτα παραπάνω, από την χρήση της γλώσσας του σώματος.

Αλλά και οι ψυχολογία έχει το μερίδιο της σε αυτήν την τέχνη! Για την πολιτική σκηνή ενάρετο είναι ότι έχει αποτέλεσμα και έτσι επιστρατεύει όλα τα όπλα. Ένας από τους κανόνες που βλέπουμε να εφαρμόζεται είναι ο εξής : ΟΤΑΝ ΑΛΛAΖΕΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ, ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ. Ναι αυτός ο κανόνας γίνεται γιατί ο κάθε ηγέτης έχει τους δικούς του συμβούλους, άρα και τους δικούς του κανόνες.

Αλλά ας ρίξουμε μία μάτια στην τέχνη της ψυχολογίας, που στα χέρια του κάθε σύμβουλου γίνεται χρήσιμο όπλο. Έχετε προσέξει για παράδειγμα, πώς σε κομματικές συγκέντρωσεις υπάρχουν πάντα οι χειροκροτητές που αυτοί ξεκινούν το χειροκρότημα και έπειτα σαν μίμος να ακολουθεί ο όχλος; Και λέω ο όχλος γιατί αυτό είναι ένα από τα κόλπα της ψυχολογίας του όχλου. Βρεθήκατε ποτέ σε μία ομιλία που να χειροκροτούν και δεν ακολουθήσατε ως γνήσιο μιμίδιο;

Ένα άλλο γνωστό κόλπο των διάφορων πολιτικών ανδρών, είναι να συνταυτίζονται με σπουδαίες ιδέες – αξίες ( δες συνθήματα περί ελευθερίας, αδελφοσύνης κ.λ.π.) ή σπουδαία πρόσωπα, γιατί έτσι σύμφωνα πάντα με την ψυχολογία ο ταυτιζόμενος κερδίζει λίγο από την αξία του παλιού. Το παραπάνω τέχνασμα το είδαμε στην Ελλάδα με τα παιδιά ή συγγενείς των μεγάλων πολιτικών ονομάτων που βγήκαν στην πολιτική ταυτιζόμενοι με την αίγλη των προγενέστερων τους.

Αλλά γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Πρώτον, για να καταλάβετε ότι το έργο παίζετε πίσω από την κουρτίνα, όχι εμπρός σας, αλλά και για να αρχίζετε να ψυλλιάζεσθε την άλλη φορά που θα βρεθείτε εμπρός στην κάλπη, να αποφασίσετε όχι σαν μαριονέτα που έφαγε το δόλωμα της Χ τεχνικής, αλλά ως ένας ελεύθερος άνθρωπος ή όν αν θέλετε.

Φυσικά κάποιος να αναρωτηθεί, μόνο αυτές οι τεχνικές υπάρχουν; Και η δική μου απάντηση θα είναι, φυσικά όχι! Αλλά ό σκοπός αυτού του άρθρου, δεν είναι να σας δείξει όλες τις τεχνικές που υπάρχουν πίσω από την κουρτίνα, αλλά να σας κάνει απλώς ένα μικρό εμβόλιο που θα σας δείξει ότι υπάρχει η κουρτίνα! Το τι θα ανακαλύψει ο καθένα σας όταν τραβήξει την κουρτίνα είναι καθαρά δικό σας θέμα, όπως δικό σας θέμα θα είναι αν κάποιοι από εσάς, αποφασίσουν να μην την τραβήξουν ποτέ.

 

asterias

Related Posts
0 Comments

No Comment.