Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Παραβίαση της ιδιωτικής ζωής με τις νέες πιστωτικές κάρτες

Ο χρήστης που φέρει πάνω του αυτή την πιστωτική κάρτα μπορεί κάτω από κατάλληλες προϋποθέσεις και χωρίς να λαμβάνει γνώση, να εκπέμψει τις πληροφορίες που φέρει ή κάρτα του σε τρίτους που φέρουν κατάλληλο εξοπλισμό και λογισμικό αναγνώρισης RFID.
Να αναφέρουμε ότι η ευρεία χρήση τεχνολογιών RFID συναλλαγών στην καθημερινότητα μας (μαρκάρισμα προϊόντων-tags, διαβατήρια, πιστωτικές κάρτες, ταυτότητες …… ) φυλακίζουν την πολύτιμη ελευθερία μας.

Να τονίσουμε ότι το πρόβλημα μας δεν εντοπίζεται τόσο στην διαδικασία που ακολουθείται κατά την διάρκεια των συναλλαγών και την πιθανή απώλεια κωδικών με σκοπό την ανεπιθύμητη χρέωση της κάρτας μας, αλλά στην ίδια την κάρτα και στηντεχνολογία που φέρει, η οποία στα πλαίσια των γνωστών και αγνώστων “απεριόριστων” τεχνολογικών δυνατοτήτων μπορεί να παρέχει ανά πάσα στιγμή με ασυρματικό τρόπο και εν αγνοία του χρήστη, προσωπικές πληροφορίες και δεδομένα σε τρίτους (και όχι μόνο σε POS).
Εύχομαι να υπάρξουν επιπλέον αντιδράσεις προς κάθε Τράπεζα ή Κρατικό Φορέα που σκοπεύει να κάνει χρήση στο ευρύ κοινό τέτοιων “περίεργων” τεχνολογιών
——————————————————
Σιγκαπούρη Η αμερικανική εταιρεία Μastercard λανσάρει μια νέα πιστωτική κάρτα με οθόνη LCD και πληκτρολόγιο αφής, η οποία σε πρώτη φάση θα διευκολύνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες web banking. Αργότερα, όμως, η κάρτα θα μπορούσε να προβάλλει επιπλέον πληροφορίες όπως το πιστωτικό υπόλοιπο και το ιστορικό συναλλαγών.
Η νέα κάρτα θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο στη Σιγκαπούρη με την προοπτική να επεκταθεί αργότερα και σε άλλες αγορές, ανακοίνωσε η Mastercard αυτή την εβδομάδα.
Σε πρώτη φάση, η κάρτα θα αντικαθιστά τις συσκευές που δίνουν κωδικούς μίας χρήσης για την πρόσβαση σε υπηρεσίες web banking. Οι συσκευές αυτές, τις οποίες χρησιμοποιούν και οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες, αυξάνουν μεν την ασφάλεια των συναλλαγών, ωστόσο πολλοί χρήστες το βρίσκουν κουραστικό να τις μεταφέρουν μαζί τους προκειμένου να μπορούν να συνδεθούν στην υπηρεσία.
«Αναρωτηθήκαμε αν θα μπορούσαμε, αντί να στέλνουμε στους πελάτες μια επιπλέον ογκώδη συσκευή, να την αντικαταστήσουμε με κάτι που υπάρχει ήδη στο πορτοφόλι τους» σχολίασε εκπρόσωπος της τράπεζας Standard Chartered Bank, η οποία λανσάρει την κάρτα σε συνεργασία με τη Μastercard.
Όπως επισημαίνει πάντως το Ars Technica, παρόμοιες «διαδραστικές» κάρτες έχουν διατεθεί από τη Mastercard στην Τουρκία, τη Ρουμανία και άλλες αγορές, ενώ μια ανάλογη κάρτα παρουσιάστηκε πέρυσι από τη Visa. Και αν η τεχνολογία πάρει θετικές κριτικές, οι κάρτες θα μπορούσαν να εμπλουτιστούν με νέες λειτουργίες όπως η προβολή πληροφοριών για τις συναλλαγές.
Οι νέες κάρτες, ωστόσο, θα μπορούσαν στο μέλλον να αντικατασταθούν από κινητά τηλέφωνα με τεχνολογία NFC (Near Field Communications), οι οποίες πιστοποιούν την ταυτότητα του κατόχου ασύρματα.
———————————————————
Μειονεκτήματα RFID
Η τεχνολογία RFID όπως και κάθε καινούργια τεχνολογία έχει ορισμένα σημαντικά μειονεκτήματα, τα περισσότερα όμως από αυτά είναι θεωρητικά εφικτό να αντιμετωπιστούν με την πάροδο του χρόνου και την ωρίμανση της τεχνολογίας. Συγκεκριμένα τα σημαντικότερα μειονεκτήματα είναι τα εξής:
Υψηλό κόστος
Το σημαντικότερο μειονέκτημα της τεχνολογίας RFID είναι το κόστος της. Ενώ οι αναγνώστες και οι αισθητήρες που χρησιμοποιούνται για να διαβάσουν τις πληροφορίες είναι συγκρίσιμοι στο κόστος με τα συστατικά ενός χαρακτηριστικού συστήματος ανίχνευσης κλοπής EM ή RF, – χαρακτηριστικά $ 2.500 έως $ 3.500 ο κάθε ένας- για έναν κεντρικό υπολογιστή μπορούν να απαιτηθούν τουλάχιστον $ 15.000. ενώ οι ετικέτες είναι αξίας $ 0,60 έως $0,85 η κάθε μία. Ο Gemplus, ένας ευρωπαϊκός κατασκευαστής ετικετών RFID, έχει προβλέψει ότι θα φέρει μια ετικέτα αξίας $0,50 στην αγορά μέσα στα δύο επόμένα έτη, αλλά υπάρχει ιδιαίτερος σκεπτικισμός στην βιομηχανία.
Κίνδυνοι υγείας
Ένα άλλο μειονέκτημα της τεχνολογίας RFID είναι οι κίνδυνοι υγείας που συνδέονται με τα ραδιοκύματα. Βέβαια, η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιεί τη χαμηλή τάση του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, που σημαίνει ότι τα κύματα που προέρχονται από τους αναγνώστες δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα.
Πρόκληση ανεργίας
Επιπλέον, το RFID είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, έτσι είναι πιθανό μερικές εργασίες να αυτοματοποιηθούν μέσω της χρήσης RFID. Ως αποτέλεσμα, λιγότεροι εργαζόμενοι θα απαιτηθούν για να ανιχνεύσουν τα barcodes. Αλλά η μετάβαση από τα barcodes σε RFID θα μπορούσε να πάρει μια δεκαετία ή περισσότερο, έτσι είναι απίθανο το RFID να οδηγήσει σε ευρείας κλίμακας μετατόπιση των εργαζομένων. Η τεχνολογία θα δημιουργήσει πιθανώς νέες θέσεις εργασίας, ακριβώς όπως οι τεχνολογίες Διαδικτύου δημιουργούν νέες θέσεις, από τους υπεύθυνους για την ανάπτυξη ιστού στους εργαζομένους αποθηκών εμπορευμάτων που διαχειρίζονται τον κατάλογο για τα online καταστήματα όπως το Amazon.com.
Τα επαγγέλματα που περιλαμβάνουν την ανίχνευση των barcodes είναι εκείνα που θα επηρεαστούν από το RFID. Τα περισσότερα από αυτά τα επαγγέλματα , όμως, έχουν επίσης άλλα συστατικά, όπως η κίνηση των προϊόντων ή ο επανεφοδιασμός των ραφιών. Εκείνες οι εργασίες δεν θα καταργηθούν λόγω του RFID.
Ευπάθεια
Είναι δυνατό να μην λειτουργήσει σωστά ένα σύστημα RFID, αν το προϊόν που φέρει την RFID ετικέτα είναι τυλιγμένο με δύο έως τρία στρώματα του συνηθισμένου οικιακού φύλλου αλουμινίου γιατί έτσι θα εμποδίσει το ραδιοσήμα. Είναι επίσης δυνατό να δυσλειτουργήσει ένα σύστημα RFID με την τοποθέτηση δύο στοιχείων ενάντια το ένα στο άλλο έτσι ώστε η μια ετικέτα να καλύπτει την άλλη. Αυτό μπορεί να ακυρώσει τα σήματα.
Παραβίαση της ιδιωτικής ζωής
Η χρήση της RFID τεχνολογίας έχει προκαλέσει σημαντική διαμάχη και πολλά προϊόντα υφίστανται εμπορικό αποκλεισμό. Οι τέσσερις σημαντικές ανησυχίες γύρω από τη προστασία της ιδιωτικής ζωής, όσον αφορά το RFID είναι οι εξής:
1. Ο αγοραστής ενός προϊόντος μπορεί να μην είναι απαραιτήτως ενήμερος για την ύπαρξη εξαρτήματος RFID πάνω στο προϊόν ή να μην είναι ικανός να το αφαιρέσει.
2. Το προϊόν μπορεί να ανιχνευθεί από κάποιον σε απόσταση εν αγνοία του κατόχου του.
3. Εάν το συγκεκριμένο προϊόν έχει αγοραστεί με πιστωτική κάρτα, είναι δυνατό να αναγνωριστεί το μοναδικό ID του προϊόντος και συνεπώς να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του αγοραστή.
4. Το EPC παγκόσμιο σύστημα κατασκευής εξαρτημάτων RFID πρόκειται να δημιουργήσει μοναδικούς παγκοσμίως σειριακούς αριθμούς για όλα τα προϊόντα, ακόμα και αν αυτό προκαλεί προβλήματα για τη προστασία της ιδιωτικής ζωής και είναι τελείως ακατάλληλο στις περισσότερες εφαρμογές.
Τυποποίηση
Η παρούσα τυποποίηση μεταξύ των κατασκευαστών RFID συσκευών ανάγνωσης, συχνοτήτων ετικετών και λογισμικού καταγραφής δεδομένων, έχει οδηγήσει σε χαμηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην αγορά της τεχνολογίας RFID. Όσοι ασχολούνται με την τεχνολογία RFID αποκρύπτουν πληροφορίες και αποφεύγουν την τυποποίηση προκειμένου να μην δώσουν σε άλλους ανταγωνιστές το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θέλουν να εκμεταλλευτούν κάνοντας στην τεχνολογία RFID το επόμενο μεγάλο βήμα.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει μία λίστα με πιθανά πρότυπα που βιομηχανικές ενώσεις, ομάδες χρηστών και προμηθευτές θεωρούν ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλη εξάπλωση της τεχνολογίας RFID. Σύμφωνα με έρευνες, τα πρότυπα αυτά θα έχουν μεγαλύτερη επίδραση στα παρακάτω ζητήματα: παγκόσμιες RFID συχνότητες, χρήση ενεργών ή μη ενεργών ετικετών, μορφή δεδομένων (σύνταξη, δομή δεδομένων και κωδικοποίηση), στις μεθόδους αναγνώρισης και παρουσίασης και στην επικοινωνία των ετικετών-αντικειμένων και ετικετών-συσκευών ανάγνωσης.
Οι τυποποιημένες RFID ετικέτες θα επιτρέψουν την εύκολη ανίχνευση και διαχείριση μιας ποικιλίας ετικετών οι οποίες θα αντιστοιχούν σε διαφορετικά προϊόντα μέσω της χρήσης μιας μοναδικής RFID συσκευής ανάγνωσης. Έως ότου να τεθούν τα πρότυπα αυτά, το κόστος υιοθέτησης των τεχνολογιών RFID πιθανότατα θα υποσκελίζει τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη χρήση τους.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ:

http://afipnisoy.blogspot.com/2012/11/blog-post_4321.html#ixzz2Bkb2KJX6

Related Posts
0 Comments

No Comment.