Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Παράθυρο για την καταστροφή του στρατού!

 

Ενώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα μπορούν να ιδρύονται στις Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο. Ποιους κινδύνους επισημαίνουν ανώτεροι αξιωματικοί

 

 

 

Πράσινο φως για συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις άναψε ο Άρειος Πάγος, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από ανώτερους και εν αποστρατεία στρατιωτικούς.

Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δέχθηκε ότι όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν το δικαίωμα να συνδικαλίζονται, αλλά όχι μέση της ίδρυσης συνδικαλιστικών σωματείων.

Βάσει της απόφασης, θα μπορούν να συνδικαλίζονται αρκεί να ασκούν το δικαίωμα αυτό σύμφωνα με τους όρους του Αστικού Κώδικα και όχι σύμφωνα με τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982.

Επομένως δεν θα μπορούν να συστήσουν συνδικαλιστικό σωματείο, αλλά ενώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ θα εξακολουθήσουν φυσικά να μην έχουν το δικαίωμα στην απεργία.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες είχε εισηγηθεί την απόρριψη του συγκεκριμένου αιτήματος, λόγω συγκεκριμένων υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι στρατιωτικοί.

Συγκεκριμένα ο κ. Τέντες υποστήριξε ότι:

*Ο αποκλεισμός των υπερετούντων στις ΕΔ, από τον συνδικαλισμό δεν προσκρούει ούτε στο Σύνταγμα, ούτε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

*Ο περιορισμός είναι θεμιτός, όχι από τη στρατιωτική ιδιότητα καθαυτή, αλλά από τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των στρατιωτικών, όπως αυτές προκύπτουν από τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της στρατιωτικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του ΑΠ, “οι υποχρεώσεις και τα καθήκοντα οριοθετούνται από την επιδίωξη της διατηρήσεως της μαχητικής ικανότητας και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας του στρατεύματος προς τον σκοπό της διαφυλάξεως της εθνικής ασφάλειας”.

Αντίθετη ήταν η εισήγηση του αρεοπαγίτη Χ. Δημάδη, που υποστήριξε ότι οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις, μπορούν να απολαμβάνουν τα ατομικά δικαιώματα της συνενώσεως και της συνδικαλιστικής ελευθερίας.

Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις ανώτερων στρατιωτικών, που υποστηρίζουν ότι η απόφαση θα θέσει σε κίνδυνο την στρατιωτική πειθαρχία, που αποτελεί το θεμέλιο του αξιόμαχου του στρατεύματος.

Θεωρούν μάλιστα ότι θα πληγεί η συνοχή ελληνικού στρατού και φέρνουν ως παράδειγμα τα όσα έχουν συμβεί στην Ελληνική Αστυνομία

 

NEWS24.GR

Related Posts
0 Comments

No Comment.