Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Παρακολούθηση by iPhone. Και που είστε ακόμα…

Αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι όσα iPhone και iPad (με 3G) έχουν εγκατεστημένο λειτουργικό iOS4, καταγράφουν διαρκώς τη θέση της συσκευής σε ένα ειδικό αρχείο.

Εικόνα

Την ύπαρξη αυτής της διαδικασίας ανακάλυψε ο Alasdair Allan και ο Pete Warden, δίνοντας παράλληλα συμβουλή στους χρήστες για να προστατευθούν επιλέγοντας να κρυπτογραφούνται τα backup τους μέσω iTunes. Δείτε πως μπορείτε να «δείτε» τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί στο iPhone σας και πως μπορείτε να τα κρυπτογραφήσετε…

Το αρχείο όπου αποθηκεύονται τα δεδομένα της θέσης σας δεν είναι κρυπτογραφημένο ή προστατευμένο και σε αυτό καταγράφεται ο χρόνος, το γεωγραφικό μήκος και πλάτος που βρισκόταν η συσκευή για μεγάλο διάστημα που ξεπερνά τους λίγους μήνες. Όπως φαίνεται η συγκεκριμένη λειτουργία προστέθηκε από την τέταρτη έκδοση του iOS που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2010.

Ανησυχία προκαλεί επίσης το γεγονός ότι τα δεδομένα μεταφέρεται από τη μία συσκευή στην άλλη κατά τον συγχρονισμό των δεδομένων της συσκευής (πχ τηλεφωνικοί αριθμοί, εικόνες, ήχοι) και αποκαθίσταται μετά από ένα backup της συσκευής. Βέβαια ο ο Alasdair Allan και ο Pete Warden διευκρινίζουν ότι κάποιες φορές οι συντεταγμένες δεν είναι ακριβείς, αλλά αυτό δεν είναι διόλου καθησυχαστικό.

Ήδη μάλιστα οι δύο ερευνητές έφτιαξαν και μια ειδική εφαρμογή όπου κάθε χρήστης iPhone μπορεί να δει τα δεδομένα που βρίσκονται αποθηκευμένα στη συσκευή του. Μπορείτε να τη βρείτε στο http://petewarden.github.com/iPhoneTracker/ μαζί με οδηγίες για το πού βρίσκεται το αρχείο και πώς μπορεί να το διαβάσει ο κάτοχος της συσκευής. Σαν ένα πρώτο βήμα προστασίας για τους χρήστες, οι ειδικοί καλούν τους χρήστες να κρυπτογραφήσουν τα backup μέσω iTunes ενεργοποιώντας την σχετική επιλογή στην εφαρμογή.

Το τεχνολογικό blog Away.gr αναζήτησε κάποια εξήγηση στους όρους χρήσης της Apple, όπου εντόπισε αναφορά σύμφωνα με την οποία η εταιρία ή συνεργάτες της μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα αλλά δεν υπάρχει κάποια επιλογή για να γίνει opt-out.

Location-Based Services
To provide location-based services on Apple products, Apple and our partners and licensees may collect, use, and share precise location data, including the real-time geographic location of your Apple computer or device. This location data is collected anonymously in a form that does not personally identify you and is used by Apple and our partners and licensees to provide and improve location-based products and services. For example, we may share geographic location with application providers when you opt in to their location services.
Some location-based services offered by Apple, such as the MobileMe “Find My iPhone” feature, require your personal information for the feature to work.

Πηγή: http://news.youropia.gr/post.php?id=28550

Related Posts
0 Comments

No Comment.