Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Παραιτήθηκε σύσσωμη η κυβέρνηση της Κύπρου

 

 

Την παραίτησή τους έθεσαν στη διάθεση του προέδρου Χριστόφια, όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. “Δεν παραιτούμαι” δήλωσε από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος, εν μέσω πυρετωδών διεργασιών για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ως αποτέλεσμα της πολιτικής και οικονομικής κρίσης που πυροδότησε η πολύνεκρη έκρηξη στη βάση της Εθνικής Φρουράς, την 11η Ιουλίου.

 

 

Παραιτήθηκε σύσσωμη η κυβέρνηση της Κύπρου

Ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε από τους υπουργούς του να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

Τα 11 μέλη της κυβέρνησης θα παραμείνουν στα αξιώματά τους μέχρι την ανακοίνωση του κυβερνητικού ανασχηματισμού, εντός των ημερών, πρόσθεσε.

Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου διήρκεσε περί8που 40 λεπτά και σε αυτή παρέστησαν και οι τρεις υπουργοί του ΔΗΚΟ, οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει τις παραιτήσεις τους.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Υπουργικού για την πρόθεσή του να προβεί σε ευρύ ανασχηματισμό της Κυβέρνησης και ζήτησε να θέσουν οι υπουργοί τις παραιτήσεις τους στη διάθεσή του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας θέλει να διαβουλευτεί με τα κόμματα της συγκυβέρνησης και πρόσθεσε ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει σύντομα.

Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής
Την ίδια ώρα, τη θέση του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ) ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας “πρέπει να φύγει από την προεδρία”, επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Μ. Καρογιάν και σε αυτή έγινε ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο αντιμετώπισης της δύσκολης κατάστασης, στην οποία έχειπεριέλθει η Κύπρος μετά την έκρηξη στη ναυτική βάση.

Οι δύο άνδρες, σε δηλώσεις τους ανέφεραν ότι ο καθένας παρέθεσε τις απόψεις καιτις προτάσεις του κόμματός του. Ο Μ. Καρογιάν, δήλωσε ότι επιβάλλεται ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, στη βάση συγκεκριμένου προγράμματος.

Δεν παραιτούμαι
Πάντως, ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησής του, δηλώνοντας ότι λογοδοτεί στον λαό και όχι στα ΜΜΕ. Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο, εάν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί, απάντησε:

”Φυσικά και όχι. Με εξέλεξε ο λαός και λογοδοτώ στον λαό και όχι στα ΜΜΕ”.

Προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ;
Οσον αφορά την οικονομικρή κρίση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης.

Μέχρι τώρα, σημείωσε, με τους χειρισμούς που έχουν γίνει, “η Κύπρος καταφέρνει να ικανοποιήσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Αυτό το έχουμε σχεδιάσει για μέχρι και το τέλος αυτού του χρόνου και γίνονται προσπάθειες και για παρακάτω”, υπογράμμισε ο Σ. Στεφάνου και πρόσθεσε:

”Αρα, ας μη θεωρούμε δεδομένο ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης και να φτιάχνουμε διάφορα σενάρια”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση μαζί με τα κόμματα συζητούν διάφορα μέτρα, αναφορικά με την οικονομία, τόσο για την ικανοποίηση δημοσιονομικών αναγκών όσο και για την επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων.

Σε ερώτηση, εάν με ένα επιτόκιο 9,5% θα μπορεί η Κύπρος να προσφύγει στις διεθνείς αγορές, ο κ. Στεφάνου είπε, ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες με ένα επιτόκιο πολύ πιο χαμηλό.

 

EΘΝΟΣ

Related Posts
0 Comments

No Comment.