Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Πάλι μας πιάσανε στον ύπνο!!! – Στην Ευρωπαική ένωση η εξουσία για τον έλεγχων των δραστηριοτήτων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου!

Ο ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ ζήτησε σήμερα να υπάρξει μορατόριουμ στις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος στα ανοικτά της Ευρώπης, εν αναμονή των συμπερασμάτων για τα ακριβή αίτια της έκρηξης σε εξέδρα άντλησης της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού. «Εν όψει των υφισταμένων συνθηκών, κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση οφείλει να παγώσει έμπρακτα τις νέες αδειοδοτήσεις που επιτρέπουν γεωτρήσεις των οποίων οι παράμετροι είναι ακραίες», τόνισε ο Έτινγκερ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου αναφερόμενος στην οικολογική καταστροφή που βιώνουν οι ΗΠΑ. «Τούτο μπορεί να σημαίνει και μία de facto αναστολή των νέων γεωτρήσεων έως ότου γίνουν γνωστές με βεβαιότητα οι αιτίες του ατυχήματος και ληφθούν τα διορθωτικά μέτρα που θα φέρουν στα όριά τους τις δυνατότητες των επιχειρήσεων, όπως στην υπόθεση της Deepwater Horizon» της εξέδρας της ΒΡ που εξερράγη στις 20 Απριλίου.

Νωρίτερα, η Κομισιόν είχε εκφράσει την εκτίμηση πως η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στην ΕΕ δεν γίνεται σε τόσο ακραίες συνθήκες όσο στον Κόλπο του Μεξικού. Στις 14 Ιουλίου, ο Έτινγκερ θα έχει δύο συναντήσεις στις Βρυξέλλες με τους επικεφαλής 18 μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών και κατόπιν με αντιπροσώπους των ελεγκτικών αρχών από τις 27 χώρες της ΕΕ. Στόχος αυτών των συναντήσεων είναι να τονισθεί η ανάγκη να τηρηθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να συζητηθούν οι υπάρχουσες και διαθέσιμες τεχνολογίες. Ο ίδιος έχει συναντηθεί ήδη με τις κυριότερες πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στα θαλάσσια όρια της ΕΕ (BP, ConocoPhilips, ExxonMobil, Repsol, Statoil και Total) για να εξετασθεί πως είναι δυνατόν να προβλεφθούν καταστροφές όπως αυτής στον Κόλπο του Μεξικού. Στους ευρωβουλευτές, ο Έτινγκερ αναφέρθηκε στον νέο «καταμερισμό εργασιών» μεταξύ των Βρυξελλών και των ευρωπαϊκών χωρών, που θα μεταβιβάζει στην Κομισιόν την εξουσία να ελέγχει τις δραστηριότητες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που σήμερα εναπόκειται στα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τον Έτινγκερ η Κομισιόν θα γίνει ο «ελεγκτής των ελεγκτών».

Καθημερινή

 

Το πήραμε απο  http://greeknation.blogspot.com/2010/07/blog-post_8241.html

Related Posts
0 Comments

No Comment.