Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Όταν οι Έλληνες ονειρεύονται μια καλύτερη Ελλάδα

Δεν ξέρω αν ο τίτλος του άρθρου αντιπροσωπεύει στα μέγιστα το θέμα που θα αναφερθεί,αλλά προσωπικά αυτό το συναίσθημα μου δημιούργησε αυτή η Ελληνίδα,η οποία παρά την οικονομική κρίση ονειρεύεται και αισιοδοξεί σε μια εποχή που η απογοήτευση,η απελπισία και η ψυχολογική κούραση αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Και μέσα απο αυτό το όνειρο προσπαθεί να συνεισφέρει και να προσφέρει ενα καλύτερο μέλλον για κάποιους συνανθρώπους μας που υποφέρουν,ζώντας τον δικό τους γολγοθά.

 

Ακολουθεί το κείμενο όπως μας εστάλη μέσω εμαιλ.

 

 

Αξιότιμοι κύριοι,
 
Ονομάζομαι Σκαφιδάκη Ανδρομέδα – Μαρία και είμαι πτυχιούχος του οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων) και απόφοιτος του Middlesex university (τμήμα interior design).
Είμαι γεννημένη το 1971 και έχω ένα παιδί 14 ετών.
Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου άνθρωπο της τέχνης και της δημιουργίας. Τα οικονομικά τα είχα αγαπήσει, αλλά στην πορεία με κέρδισε η αρχιτεκτονική και η διακόσμιση.
Η διπλωματική μου εργασία στο Middlesex university, ήταν ʽΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΠΑΛΙΟΥ ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣʼ
Το συγκεκριμένο υδροθεραπευτήριο έχει σταματήσει τη λειτουργία του, και έχει αφεθεί στη φθορά της φύσης δυστυχώς.
Η πρότασή μου είναι η μετατροπή του σε κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης καρκινοπαθών. Φυσικά η υποστήριξη επεκτείνεται και στις οικογένειές τους. Στο συγκεκριμένο χώρο θα υπάρχει το κατάλληλο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, το οποίο θα παρέχει την απαιτούμενη βοήθεια.
Ο καρκίνος είναι μία ασθένεια που χαράζει βαθιά τη ζωή και το συναισθηματικό κόσμο του ασθενή και της οικογένειάς του, ανεξάρτητα από την έκβαση της νόσου. Το άγχος και η θλίψη της διάγνωσης, οι παρενέργειες των θεραπευτικών αγωγών – μερικές από τις οποίες μπορεί να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα – σε συνδυασμό με τα οποιοδήποτε άλλα προσωπικά, οικογενειακά, οικονομικά ή άλλης φύσης προβλήματα συχνά αποτελούν βάρος δυσβάσταχτο τόσο για τον ασθενή όσο και για τον οικογενειακό και κοινωνικό του περίγυρο
Η εμπειρία μιας δυνητικά μοιραίας νόσου δεν μπορεί παρά να ασκεί τρομερή ψυχολογική πίεση στον ασθενή και τους οικείους του. Οι πιθανόν επώδυνες θεραπευτικές προσεγγίσεις, οι εκάστοτε παρενέργειες – ιδιαίτερα εκείνες που επηρεάζουν την εμφάνιση του ασθενή – ο φόβος της εξέλιξης και της κατάληξης της νόσου επιδρούν επιβαρυντικά στον ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο όλων των εμπλεκομένων
Η ψυχολογική υποστήριξη είναι μία παράμετρος που, πρώτα και πάνω απʼ όλα, είναι σε θέση να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενή, και είναι σχετικά εύκολο να βρεθεί: παρέχεται από πληθώρα εθελοντών ειδικών που εργάζονται υπό την αιγίδα αντικαρκινικών ενώσεων, συλλόγων και οργανισμών. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεται κάποιος ασθενής ή συγγενής του προσβεβλημένος ή ενοχλημένος σε περίπτωση που προταθεί η προσφυγή σε μία τέτοια πηγή βοήθειας. Αντίθετα, η επιζήτηση υποστήριξης είναι ένδειξη ισορροπημένης και φυσιολογικής αντιμετώπισης του προβλήματος.
Υπάρχουν πολλές μελέτες που συνδέουν τις ασθένειες και την ίασή τους ανάλογα με το χώρο στον οποίο βρίσκεται ο κάθε ασθενής. Αυτό σημαίνει ότι η ψυχολογία αλλά και η καλή διάθεση που δημιουργεί ένας χώρος, και πόσο μάλλον ένας χώρος νοσοκομείου ή κέντρου αποκατάστασης μίας ασθένειας, είναι ικανά να ιάσουν μία ασθένεια. Πόσα παραδείγματα δεν έχουμε ακούσει ειδικά σε περιπτώσεις συνανθρώπων μας με καρκίνο, που ιάθηκαν μόνο από την ίδια τους τη θέληση για ζωή. Είναι αποδεδειγμένο πως το ψυχικό σθένος και η θετική διάθεση μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της νόσου, καθώς διατηρούν τον ασθενή αποφασισμένο να ολοκληρώσει την αγωγή και να μην παραιτηθεί από τον αγώνα για τη ζωή του. Έχει τεκμηριωθεί από δεκάδες σχετικές έρευνες πως η διάθεση του ασθενή βελτιώνει τη γενικότερη λειτουργία του οργανισμού και την ανταπόκρισή του στην εκάστοτε θεραπεία.
Συνεχίζοντας λοιπόν την πρότασή μου, να τονίσω ότι στο συγκεκριμένο χώρο, πρωταρχικό ρόλο θα παίζει η ψυχολογική υποστήριξη των καρκινοπαθών. Εκεί θα μπορούν να πηγαίνουν και να συμμετέχουν ενεργά σε δραστηριότητες διάφορες (internet, κολύμπι, συζήτηση, καθαριότητα, μαγείρεμα κλπ). Θα αποτελέσει δηλαδή ένα χώρο στον οποίο ο ασθενής θα έχει λόγο για να βρεθεί διότι θα του δίνει πολλά ερεθίσματα για ζωή. Θα του δίνει λόγο να έχει αξιοπρέπεια χωρίς να πρέπει να περνάει τη ζωή του στο σπίτι του. Θα έχει λόγο να βρεθεί εκεί για να παλέψει για τη ζωή. Να μην αισθανθεί ότι δεν έχει τίποτε να προσφέρει. Να έχει τη δική του ευκαιρία να στηριχτεί, να αναπτερωθεί ψυχολογικά και γιατί όχι να νικήσει. Ανεξάρτητα από τη συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η γνωριμία ενός καρκινοπαθή με άτομα που πέρασαν ή περνούν την ίδια δυσάρεστη εμπειρία μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμη και ευεργετική.
Το συγκεκριμένο κτήριο βρίσκεται σε μία καταπληκτική τοποθεσία. Είναι απόμερο, ήρεμο, ήσυχο και παράλληλα εύκολα προσβάσιμο για τον οποιονδήποτε. Σκέψη μου είναι να μετατραπεί σε ένα χώρο με χρώματα, φως, μοντέρνο, άνετο που τόσο η εμφάνισή του, όσο και το εσωτερικό του, θα δημιουργούν ψυχική ηρεμία. Το γύρω τοπίο, σε συνδυασμό με τη λίμνη, αποτελεί τον κατάλληλο χώρο για γαλήνη, αυτοσυγκέντρωση, ηρεμία.
Γίνεται φυσικά αντιληπτό ότι η χρήση του κτιρίου μπορεί να γίνει για οποιαδήποτε μορφή ασθένειας, κατά κύριο λόγο χρόνιας, αλλά και για φιλοξενία ευπαθών ή εξαρτημένων ομάδων ατόμων.
Απευθύνομαι σε εσάς, ώστε να μπορέσει το συγκεκριμένο κτήριο να πάρει σάρκα και οστά. Να γίνει ο χώρος ορόσημο για την Ελλάδα. Να δείξουμε σαν κράτος και σαν κοινωνία ότι μπορούμε να προσφέρουμε ενεργά. Ότι οι καρκινοπαθείς δεν είναι μία ομάδα συνανθρώπων μας που τους αφήνουμε στη μοίρα τους. Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στις ειδικές ομάδες ανθρώπων. Ας δείξουμε το ανθρώπινο της φύσης μας. Η ζωή είναι χαρά. Μην τη στερήσουμε από κανένα. Ας μετατρέψουμε το κτήριο σε μία κοινότητα που θα παρέχει ζωή, αsγαθό ανεκτίμητης αξίας.
Έχω κάνει εκτεταμένη μελέτη, τόσο για τη διαμόρφωση, τους χώρους, το εσωτερικό, όσο και αισθητικές παρεμβάσεις που απαραίτητα πρέπει να γίνουν για να συντελέσουν στην ενδυνάμωση του ψυχικού κόσμου του ασθενούς, μία πολύ σημαντικής παραμέτρου ζωής.
Μπορώ από κοντά να σας εκθέσω με περισσότερες λεπτομέρειες τις απόψεις μου, το πάθος μου και την αγάπη μου για αυτό που έχω στο μυαλό μου. Νομίζω πως οτιδήποτε έχει να κάνει με χαρά και προσφορά ζωής, θα πρέπει να δίνεται απλόχερα. Ελπίζω να δείτε θετικά αυτή μου την ιδέα, και να βοηθήσετε ενεργά.
Εύχομαι το όνειρό μου αυτό να αποτελέσει πραγματικότητα για τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας.
 
Με τιμή και με όραμα
 
Σκαφιδάκη Ανδρομέδα-Μαρία
Κωνσταντινουπόλεως 6
15562 Χολαργός
Τηλ: 2106543179
Κιν: 6946-004199

Σκαφιδάκη Ανδρομέδα – Μαρία
Interior Design and Architecture

6946004199 – 2106543179
http://www.andromeda-design.gr/el/

{gallery}kentro{/gallery}

Related Posts
0 Comments

No Comment.