Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Όταν ο Αινστάιν ήταν υπέρμαχος της παγκόσμιας κυβέρνησης

 

Ο Αινστάιν με τον Δαβιδ Μπεν Γκουριόν τον Μάιο του 1951

Ο Αϊνστάιν ήταν υπέρμαχος της παγκόσμιας κυβέρνησης από τον Οκτώβριο του 1914. Παραδέχτηκε ότι ένα τέτοιο βήμα θα απαιτεί την άνευ όρων παράδοση από κάθε έθνος, σε ένα ορισμένο μέτρο, της ελευθερίας της δράσης – την κυριαρχία του.

Το 1945, ενέκρινε το τολμηρό έργο της συναρμολόγησης της Επιτροπής για να πλαισιώσει ένα Σύνταγμα  με  το οποίο ανοιχτά ορίζεται η παγκόσμια κυβέρνηση  ως ο στόχος μετά από  τον διεθνή έλεγχο της ατομικής ενέργειας. Ήταν “ειρηνιστής”. Ο ειρηνιστής  προσπαθεί να αποτρέψει τους πολέμους μέσω μιας παγκόσμιας τάξης βασισμένης στην εξουσία και όχι μέσου μια καθαρά παθητικής στάσης απέναντι στα διεθνή προβλήματα.

Μετά την Χιροσίμα, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ήταν γεμάτος με ένα βαθύ αίσθημα ευθύνης, δεδομένου ότι η θεωρία του  ήταν που είχε κάνει την ατομική βόμβα μια πραγματικότητα.

 ”Η δύναμη του ατόμου έχει αλλάξει τα πάντα και εμείς έτσι παρασυρόμαστε προς μια καταστροφή άνευ προηγουμένου.»

Πίστευε  στην δημιουργία μιας παγκόσμιας κυβέρνησης ως τελικής λύσης στο πρόβλημα του πολέμου. “Πρέπει να στοχεύσουμε σε ένα παγκόσμιο  ομοσπονδιακό σύνταγμα, μια παγκόσμια ομάδα εργασίας έννομης τάξης, αν ελπίζουμε να αποτρέψουμε  ένα ατομικό  πόλεμο.” Υποστήριξε ότι οι τρεις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο – Η.Π.Α., η Μεγάλη Βρετανία και η ΕΣΣΔ πρέπει να κινηθούν προς την ένωση.

Το 1947, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έγραψε μια «ανοιχτή επιστολή» προς τον Γενική
Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία ανέφερε:

                        τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να ενεργήσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες για τη διεθνή ασφάλεια θέτοντας τις βάσεις για μια πραγματική παγκόσμια κυβέρνηση.

                        Φυσικά θα υπάρξει αντιπολίτευση. Είναι  βέβαιο ότι η ΕΣΣΔ – η οποία συχνά παρουσιάζεται ως ο κύριος ανταγωνιστής στην ιδέα της παγκόσμιας κυβέρνησης – θα διατηρήσει την αντίθεσή της…..

                 
Στην περίπτωση αυτή, και μόνο αφού έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες σε απόλυτη ειλικρίνεια για να επιτευχθεί η συνεργασία της Ρωσίας και των συμμάχων της – οι άλλες χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν μόνες τους.

Είναι ύψιστης σημασίας ότι αυτή η μερική παγκόσμια κυβέρνηση  θα είναι πολύ ισχυρή και θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τα δύο τρίτα από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές και οικονομικές περιοχές του κόσμου. Τέτοια δύναμη από μόνη της θα καταστήσει δυνατή για την μερική παγκόσμια κυβέρνηση να εγκαταλείψει το στρατιωτικό απόρρητο και όλες τις άλλες πρακτικές που γεννήθηκαν από ανασφάλεια.

                        Μια τέτοια μερική παγκόσμια κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές από την αρχή ότι οι πόρτες της παραμένουν ανοιχτές σε όλα τα μη μέλη – ειδικότερα με τη Ρωσία – για συμμετοχή στη βάση της πλήρους ισότητας. Κατά τη γνώμη μου, η μερική παγκόσμια κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί την παρουσία παρατηρητών από τρίτες κυβερνήσεις σε όλες τις συνεδριάσεις της  και τις συνταγματικές συμβάσεις.

                        Προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος – ο οποίος είναι ένας κόσμος, και όχι δύο εχθρικοί κόσμοι – η μερική παγκόσμια κυβέρνηση δεν πρέπει ποτέ να λειτουργήσει ως μια συμμαχία ενάντια στον υπόλοιπο κόσμο. Το μόνο πραγματικό βήμα προς την παγκόσμια κυβέρνηση είναι η ίδια η παγκόσμια κυβέρνηση.

                     
                        Τα Ηνωμένα Έθνη τώρα και τελικά η παγκόσμια κυβέρνηση πρέπει να υπηρετεί ένα και μόνο στόχο την εγγύηση της ασφάλειας, την  ηρεμία, και την ευημερία όλης της ανθρωπότητας.
 

 

Related Posts
0 Comments

No Comment.