Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Όλοι στοιχηματίζουν πλέον για τη (τεχνητή) πτώχευση της χώρας – Στα ύψη πάλι το spread

ImageΠολύ άσχημα νέα έρχονται σε ότι αφορά τις προβλέψεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, παρά το πακέτο των 110 δισ. ευρώ που έχει δεσμευτεί για να αποληρωθούν οι δανειστές της χώρας και την συμφωνία κυβέρνησης-τρόϊκας (ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ) με τα εξοντωτικά οικονομικά μέτρα σε βάρος των Ελλήνων πολιτών που συνόδευσε αυτή η συμφωνία: Στα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Μαΐου διευρύνθηκε το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού Bund εξαιτίας των κακών προβλέψεων για την ελληνική οικονομία (βέβαιη την αίτηση αναδιάρθρωσης του χρέους-τεχνητή πτώχευση, θεωρεί το σύνολο σχεδόν των ξένων οικονομικών αναλυτών), αλλά και της περαιτέρω πτώσης των γερμανικών κρατικών ομολόγων.

Στις 16:02 (ώρα Ελλάδ0ς), το spread ενισχυόταν στις 871,6 μονάδες βάσης! Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν χρειαζόταν αυτή την στιγμή να δανειστεί η Ελλάδα από τις δυτικές αγορές θα δανειζόταν με επιτόκιο ακριβώς 10%!

Η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου υποχωρούσε νωρίτερα σε επίπεδα ρεκόρ στο 2,24%, λόγω τους υπερενδιαφέροντος που καταγράφεται για τα γερμανικά ομόλογα μετά το ράλι της γερμανικής οικονομίας του α’ εξαμήνου.

Βασικά το πρόβλημα όμως είναι ελληνικό και κανείς δεν πιστεύει ότι η αθλιότητα που επιτελέστηκε τον περασμένο Μάϊο με την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η είσπραξη των δανείων των ξένων τραπεζών, μπορεί να γλιτώσει την χώρα από το αναπόφευκτο, αλλά και το απολύτως λογικό για να ξεκινήσει πάλι από την αρχή η οικονομική πορεία της χώρας: Την αίτηση αναδιάρθρωσης του χρέους. Σε ότι αφορά την συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη μετά από αυτή την σχεδόν βέβαιη εξέλιξη, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά, γιατί κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το μέλλον του ευρώ ως κοινού νομίσματος.

Πότε θα μπορούσε να κατατεθεί αίτηση αναδιάρθρωσης του χρέους; Από τον ερχόμενο Δεκέμβριο οπότε τίθεται υπό αίρεση η τρίτη δόση του δανείου (αν και πολύ δύσκολα δεν θα δοθεί αφού οι ξένοι οίκοι που περιμένουν να την εισπράξουν έχουν τις κατάλληλες επαφές για να “σπρώξουν” την χρηματοδότηση) μέχρι τον ερχόμενο Μάϊο, οπότε και θα φανεί το αδιέξοδο της κατάστασης.

Το περίεργο είναι ότι οι αρνητικές εξελίξεις, βάσει των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση και οι οποίες ωθούν σε αίτηση αναδιάρθρωσης του χρέους, ήτανι απολύτως αναμενόμενες: Τα έσοδα έχουν καταρρεύσει, οι εταιρείες δεν πληρώνουν ΦΠΑ γιατί απλώς δεν έχουν ρευστότητα για να πληρώσουν και όσες πληρώσουν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κλείσουν λόγω έλλειψης ρευστότητας Οι τιμες στα είδη πρώτης ανάγκης είναι στα ύψη, ο τουρισμός έχει καταρρεύσει, η οικοδομή έχει καταρρεύσει αλλά περιέργως το ευεργετικο, δηλαδή η μείωση της τίμής των ακινήτων δεν έχει κάνει την εμφάνισή της τουλάχιστον σε επίπεδα που να είναι ουσιαστικά. Και όλα αυτά με τον μεγαλύτερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Το θέμα είναι ότι υπάρχουν ορισμένες κρατικές δραστηριότητες που απλώς δεν μπορεί να περιμένουν, όπως η ασφάλεια της χώρας. Οι αμυντικές επενδύσεις έχουν πρακτικά πάψει εδώ και πέντε χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι συμβαίνει όταν σε έναν τομέα, όπως η ασφάλεια, παύουν οι επενδύσεις: Τεχνολογική υστέρηση, επιχειρησιακή αδυναμία  και πολιτική απαξίωση… Αλλά εδώ οι ευθύνες αν κάτι πάει στραβά, είναι πολύ σημαντικότερες και πιο κρίσιμες από “απλές” περικοπές μισθών…

Άνοδο 7 μονάδων βάσης σημείωνε και το πορτογαλικό δεκαετές ομόλογο, φτάνοντας στις 302 μονάδες βάσης. Ήδη τα στοιχήματα των ξένων οίκων δίνουν από ολύ πιθανή μέχρι βέβαη την πτώχευση Ελλάδας-Πορτογαλίας και Ισπανίας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Related Posts
0 Comments

No Comment.