Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Οι κωφοί αποκλείονται (της πληροφόρησης περί) των οικονομικών μέτρων

Πρώτοι όλων τους αγνόησαν οι πατέρες του έθνους…
Παιδιά ενός κατώτερου θεού, απεδείχθη ότι θεωρούνται από τους πατέρες του έθνους οι 20.000 και πλέον έλληνες με απώλεια ακοής. Στην κρίσιμη συζήτηση που διεξήχθη στην ελληνική βουλή για τα νέα οικονομικά μέτρα την Πέμπτη 7 Μαϊου, η παρουσία των τριών μόνιμα απασχολούμενων στο κοινοβούλιο διερμηνέων ελληνικής νοηματικής γλώσσας (ΕΝΓ) κρίθηκε περιττή. Τα όσα “ζωντανά”συζητήθηκαν αποτέλεσαν για τους έλληνες κωφούς επτασφράγιστο μυστικό!


Όπως αποδεικνύεται, η λογική των ελλήνων βουλευτών σχετικά με το αναγκαίο της παρουσίας στο “ναό της δημοκρατίας” διερμηνέων ΕΝΓ είναι άκρως εξουσιαστική. Εξηγούμαστε : Η παρουσία στο περασμένο κοινοβούλιο της εκλεγείσας με το ακροδεξιό ΛΑΟΣ κωφής βουλευτού Δήμητρας Αράπογλου, κατέστησε υποχρεωτική την μόνιμη απασχόληση τριών διερμηνέων ΕΝΓ ώστε η Δ. Α. να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Επικοινωνήθηκε, τότε, ότι η παρουσία της κωφής βουλευτού και η συνεπαγόμενη παρουσία διερμηνέων, σηματοδοτεί μιά νέα εποχή για τους έλληνες κωφούς προσφέροντάς τους για πρώτη φορά την δυνατότητα να βιώσουν επί ίσοις όροις τα “ιερά και όσια” – χα – της δημοκρατικής διαβούλευσης.

Η απουσία των διερμηνέων στην κορυφαία διαδικασία συζήτησης των οικονομικών μέτρων που αποτελούν “πρώτο θέμα” για όλον τον ελληνικό λαό, ευτελίζει πλήρως τον παραπάνω ισχυρισμό. Ουδέν ενδιαφέρον έχουν ή είχαν οι πατέρες του έθνους για την πρόσβαση των κωφών στα ιερά και όσια των διαβουλεύσεών τους, απλώς χρησιμοποίησαν την τυχαία παρουσία της νεαρής κοπέλας που εξελέγη με τα ψηφοδέλτια του ακροδεξιού ΛΑΟΣ για να επιδείξουν ευαισθησία. Ελλείψει Αράπογλου “ξεχάστηκαν” και οι διερμηνείς, ξεχάστηκε και το δικαίωμα στην παρακολούθηση των ελλήνων κωφών που μέχρι τότε ίσχυε και σε κάθε ευκαιρία διατυμπανιζόταν. Και αν η σπέκουλα για έναν κομματικό σχηματισμό της ακροδεξιάς θεωρείται λίγο πολύ δεδομένη (λόγος ύπαρξης), εκείνο που πραγματικά θλίβει και χρήζει εξηγήσεων είναι η αντίστοιχη άγνοια/απαξία/αδιαφορία των λοιπών, μηδενός εξαιρουμένου.

Ο επικοινωνιακός αποκλεισμός των Ελλήνων κωφών από τα “κοινοβουλευτικά”, δεν ήταν δυστυχώς ο μόνος των τελευταίων κρίσιμων (πολιτικά) ημερών. Παίχτηκε και ξαναπαίχτηκε από τις δημόσιες τηλεσυχνότητες το διάγγελμα Παπανδρέου της 2ας Μαϊου για τα οικονομικά μέτρα, ούτε μιά φορά δεν υπήρξε διερμηνεία στην ΕΝΓ από τους πέντε διερμηνείς που η ΕΡΤ απασχολεί.

Το εκπληκτικό της υπόθεσης είναι ότι η διερμηνεία στην ΕΝΓ “εξαφανίστηκε” και από το ψηφιακό κανάλι της ΕΡΤ PRISMA+ που φτιάχτηκε και χρηματοδοτήθηκε με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να αποτελέσει πρότυπο – υποτίθεται – προσβάσιμου καναλιού για τα άτομα με αναπηρία ! Ο πειρασμός ενός περιπαικτικού σχολίου είναι μεγάλος: Τα οικονομικά χάλια της χώρας εν πολλοίς οφείλονται στην άγρια διασπάθιση δημόσιου χρήματος, τα σχετικά με την δημιουργία του PRISMA+ συνιστούν κλασσικότατο παράδειγμα άγριας διασπάθισης, ο αποκλεισμός των κωφών λοιπόν από μιά συζήτηση που αφορά τα δημόσια οικονομικά θα μπορούσε να θεωρηθεί για τους υπευθύνους του συγκεκριμένου καναλιού και ως πράξη (χα χα) απεγνωσμένης αυτοάμυνας.

Επανερχόμαστε στην σοβαρότητα : Ο αποκλεισμός δεκάδων χιλιάδων ελλήνων πολιτών από την ζωντανή παρακολούθηση δημόσιων γεγονότων που κυριάρχησαν επί σειρά ημερών στο προσκήνιο της επικαιρότητας, συνιστά σκάνδαλο. Και αν μη τι άλλο οι υπεύθυνοί του χρωστάνε μιά συγγνώμη. Μεγαλόψυχοι οι έλληνες κωφοί – μεταφέρουμε την σκέψη του προέδρου της ομοσπονδίας κωφών Ελλάδος Κώστα Γαργάλη – αν η συγγνώμη συνοδευτεί με δέσμευση μη επανάληψης του σκανδάλου, δεν θα έχουν το παραμικρό πρόβλημα να την αποδεχτούν.
http://www.enet.gr/?i=news.el.epi-isois-orois&id=159653

 


Related Posts
0 Comments

No Comment.