02.05.2010
Μοιάζει με πυρηνικό πύραυλο, λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, αλλά πυρηνικός πύραυλος δεν είναι.
Είναι το νέο οπλικό σύστημα των ΗΠΑ που βαφτίστηκε PGS, από τα αρχικά των λέξεων Prompt Global Strike ή Παγκόσμιο Πλήγμα Ακριβείας. Προορίζεται να μεταφέρει ισχυρότατες συμβατικές κεφαλές με υπερ-υπερηχητικές ταχύτητες, πλήττοντας με χειρουργική ακρίβεια στόχους οπουδήποτε στην επιφάνεια του πλανήτη, μέσα σε διάστημα το πολύ μιας ώρας.
Λέγεται ότι η ακρίβειά του θα είναι τέτοια, που «θα μπορεί να χτυπήσει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν μέσα στη σπηλιά του». Το νέο συμβατικό υπερ-όπλο αποτελεί ήδη βασικό παράγοντα διαμόρφωσης του νέου αμερικανικού πυρηνικού δόγματος που αποσκοπεί στη μερική απεξάρτηση της στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ από τα ήδη παρωχημένα πυρηνικά όπλα.
Η ακρίβεια του πλήγματος, αλλά κυρίως η ταχύτητα του PGS, επιτρέπει τη ριζική αναμόρφωση της αμερικανικής παγκόσμιας στρατιωτικής στρατηγικής, δεδομένου ότι το νέο όπλο θα διαθέτει δύναμη κρούσης ισοδύναμη με εκείνη των πυρηνικών όπλων, αλλά όχι τόσο επιβαρυντική για το περιβάλλον και ανεξέλεγκτη, διότι «ακόμη και σε περίπτωση λανθασμένου πλήγματος, οι επιπτώσεις θα είναι μόνο τοπικές».
Η πολιτική και οικονομική στήριξη του προγράμματος PGS είναι εντυπωσιακή και συνοψίζεται στην άμεση χρηματοδότησή του με ποσό 250 εκατομμυρίων δολαρίων με απόλυτη συναίνεση των δύο κομμάτων. Από τεχνική άποψη, το νέο υπερ-όπλο θα ενσωματώνει την αιχμή της στρατιωτικής και διαστημικής τεχνολογίας, ενώ θα καταβληθούν προσπάθειες να εξασφαλίζεται η άμεση αναγνώρισή του από τα ραντάρ των άλλων χωρών, ώστε να μην συγχέεται με πυρηνικό πύραυλο. Η ομοιότητά του με τους σημερινούς πυρηνικούς πυραύλους αποτελεί το μοναδικό αρνητικό χαρακτηριστικό του, διότι «μπορεί να οδηγήσει τη Μόσχα ή το Πεκίνο σε εσφαλμένη πυρηνική ανταπόδοση».
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της αμερικανικής «στρατιωτικής επιστημονικής φαντασίας», το PGS θα κινείται με ταχύτητα πενταπλάσια της ταχύτητας του ήχου (5.790 χιλιόμετρα την ώρα) και θα χρησιμοποιεί «την απόκοσμη δύναμη του ηχητικού κύματος κρούσης, την κτηνώδη ισχύ της συμβατικής γόμωσης και την πρόκληση τεράστιας κινητικής ενέργειας από την πρόσκρουση», επιφέροντας πλήγμα ανάλογο με πυρηνικό αλλά περιορισμένο τοπικά.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το PGS θα μπει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το 2015, αν και η εξέλιξή του θα συνεχιστεί μέχρι το 2020. Το αρχικό σχέδιο είναι να μεταφέρεται από βομβαρδιστικά Β-52 ώστε να επιτυγχάνεται ευελιξία ή από το εξελισσόμενο ειδικό πυραυλικό σύστημα Χ-51.
Αν και το πρόγραμμα PGS σχεδιάστηκε επί Μπους, οι έντονες ρωσικές προειδοποιήσεις ότι η εσφαλμένη αναγνώρισή του θα μπορούσε να προκαλέσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, υποχρέωσαν την Ουάσιγκτον σε καθυστερήσεις. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ανακηρύξει το PGS πρόγραμμα άμεσης προτεραιότητας, γεγονός που οδήγησε στη συμφωνία Ομπάμα – Μεντβιέντεφ, στις 8 Απριλίου, να απενεργοποιείται ένας αμερικανικός πυρηνικός πύραυλος για κάθε βλήμα PGS που θα τίθεται σε ετοιμότητα.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=157572
http://en.wikipedia.org/wiki/Prompt_Global_Strike
http://geopolicraticus.wordpress.com/2011/02/02/the-end-of-the-age-of-the-aircraft-carrier/