Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Οι Γερμανοί κερδίζουν, οι Γάλλοι ξεφορτώνονται… και η Ελλάδα “σβήνει” από την Ευρώπη

 

  • Όλοι δείχνουν πως θέλουν να ξεφορτωθούν οτιδήποτε ελληνικό… Τελικά, μήπως η “τυπική απόλυση” της Ελλάδας από την Ευρώπη απλώς… επίκειται;

Το περιοδικό αναφέρει μεταξύ άλλων: “Το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας έχει αποφασιστεί προ πολλού, τα πρώτα χρήματα έχουν φτάσει μάλιστα ήδη στην Αθήνα.
Πολλοί τραπεζίτες της Bundesbank αναρωτιούνται γιατί να αγοράζει καν η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό. Πιο λογική στην παρούσα φάση θα ήταν η σταθεροποίηση των τιμών στα ομόλογα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας. Ορισμένοι τραπεζίτες της Bundesbank λοιπόν έχουν μια τρομερή υποψία και κάνουν λόγο για γαλλική συνωμοσία. Με το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων η κεντρική τράπεζα κρατά τις τιμές τους τεχνητά σε υψηλά επίπεδα. Από αυτό επωφελούνται κυρίως οι γαλλικές τράπεζες που πωλούν τα ελληνικά τους ομόλογα στη ΕΚΤ για να ‘καθαρίσουν’ έτσι τους ισολογισμούς τους από τα τοξικά χαρτιά. Οι γαλλικές τράπεζες και ασφαλιστικές έχουν ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 80 δις. Οι γερμανικές τράπεζες αντίθετα, δεν μπορούν πουλήσουν γιατί δεσμεύθηκαν έναντι του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε να μην πουλήσουν ελληνικά ομόλογα μέχρι το 2013».
Το Spiegel υπενθυμίζει ότι ο “Γάλλος” Ζαν Κλοντ Τρισέ σε μια βαρυσήμαντη ομιλία του έδωσε το έναυσμα για το πακέτο διάσωσης του ευρώ και ο ίδιος ήταν που υπέκυψε τελικά στις ισχυρότατες πιέσεις του Γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί να σπάσει ένα ταμπού της ΕΚΤ, να αγοράζει δηλαδή ομόλογα των κρατών -μελών. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα συνολικής αξίας 40 δις, τα 25 δις εξ αυτών επενδύθηκαν σε ελληνικά ομόλογα.
Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα
Στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και το δύσκολο έργο που αναλαμβάνει ο νέος υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης αναφέρεται η ελβετική Neue Zürcher Zeitung. O Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ (UNWTO) κάλεσε τον τουριστικό κλάδο να επιδείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, η οποία παραμένει ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου. Η εφημερίδα αναφέρεται στη νέα καμπάνια που ξεκίνησε ο κ. Νικητιάδης για να βελτιώσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Οι 4 γενικές απεργίες όμως, παρατηρεί η εφημερίδα, δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. «Το τελευταίο που θέλουν όσοι αναζητούν ξεκούραση είναι το κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα, κλειστά τουριστικά αξιοθέατα όπως η Ακρόπολη και ακυρώσεις ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς τα νησιά. Αφού καλούμαστε να πληρώσουμε την αλληλεγγύη μας με εγκαύματα, τότε τουλάχιστον ας καούμε στην παραλία και όχι στις ουρές περιμένοντας το ταξί.
Οι Γερμανοί κερδισμένοι της κρίσης;
“Οι Γερμανοί επωφελούνται από την ελληνική κρίση”, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times. Πρόκειται για τα αποτελέσματα τακτικής μηνιαίας δημοσκόπησης της εφημερίδας μεταξύ κορυφαίων οικονομολόγων γερμανικών τραπεζών και ερευνητικών ινστιτούτων, που συμμετέχουν στο λεγόμενο “Σκιώδες συμβούλιο πραγματικής οικονομίας”.
Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η Γερμανία κερδίζει από την ελληνική κρίση, ενώ κανείς δεν εκφράζει την άποψη ότι έχει ζημιωθεί. Ως βασικούς λόγους αναφέρουν το αδύναμο ευρώ και το χαμηλό κόστος δανεισμού για την εξυπηρέτηση του γερμανικού χρέους.
Πηγή: Deutsche Welle

 

http://kostasxan.blogspot.com

Related Posts
0 Comments

No Comment.