Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή φέρνουν πιο κοντά Τουρκία – Ισραήλ;

Μία ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο «International Herald Tribune» αφήνει να εννοηθεί ότι η Τουρκία βρίσκεται κοντά στο να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και ως εκ τούτου η Κύπρος (κατ’ επέκταση και η Ελλάδα) θα βρεθεί εκτεθειμένη. Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ κάνουν προσπάθειες διαμεσολάβησης τα τελευταία χρόνια ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία.

Είναι γεγονός ότι ο ορυκτός πλούτος περιφερειακά της Κύπρου είναι τεράστιος. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν γίνει ευρέως γνωστή η ύπαρξη του ορυκτού πλούτου επιδιώχθηκε η λύση του Κυπριακού μέσω του σχεδίου Ανάν. Είναι σε όλους μας γνωστό ποιοι Έλληνες πολιτικοί συμφωνούσαν και μάλιστα πίεσαν την Κύπρο υπέρ του σχεδίου Ανάν, όπως είναι γνωστό ποιοι δεν είχαν ξεκάθαρη θέση όπως και ποιοι ανοιχτά διαφώνησαν. Οι ίδιοι άνθρωποι που ήταν υπέρ του σχεδίου Ανάν ήταν και είναι υπέρ της συνδιαχείρισης με την Τουρκία στο Αιγαίο. Είναι οι πολιτικοί που χρόνια διέψευδαν την ύπαρξη ορυκτού πλούτου και είναι οι πολιτικοί που χαρακτηρίζονται ως και τα «καλά παιδιά» των Αμερικανών.

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής ανέκαθεν έμοιαζε με μπαρουταποθήκη. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στο εφιαλτικό ενδεχόμενο να ξεκινήσει στη Μέση Ανατολή ένας πόλεμος με την εμπλοκή όχι δύο αλλά πολλών κρατών. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δείχνουν να μην ενοχλούνται με την ύπαρξη ενός νέου κράτους με το όνομα Κουρδιστάν. Απεναντίας κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποκαλύψεις που αποδεικνύουν ότι το επιδιώκουν κιόλας. Κοινά συμφέροντα μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας υπάρχουν στο θέμα της Συρίας και του Ιράν. Αυτό είναι ίσως και η «χρυσή ευκαιρία» ώστε οι δύο πρώην φίλοι να συμμαχήσουν τουλάχιστον παροδικά. Τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή είναι τόσο μεγάλα έτσι ώστε να μην έχουν το οποιοδήποτε πρόβλημα να προσφέρουν ανταλλάγματα σε Τουρκία και Ισραήλ αρκεί να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Ανταλλάγματα στο Κουρδικό, στο Αιγαίο, στη Θράκη ή και στην Κύπρο. Το γεγονός ότι το Ισραήλ επιθυμεί διακαώς την έξοδό του προς την Ευρώπη ίσως να μην ενοχλεί τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περίπτωση που «ανακατέψουν» εκ νέου την τράπουλα οι δυο τους με παρατηρητή τις ΗΠΑ.

Στην όλη υπόθεση υπάρχει ένα «αγκάθι». Η Ρωσία, με τα τεράστια συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής και όχι μόνο Μεσογείου. Δεν είναι τυχαία η προσπάθεια δανειοδότησης της Ρωσίας προς την Κύπρο. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η Κύπρος φροντίζει να συντηρεί μία καλή σχέση με τη Ρωσία.

Τέλος, ας κρατήσουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας το ενδεχόμενο η αλλαγή στάση της Γερμανίας προς τη χώρα μας να μην είναι παροδική και επιφανειακή αλλά να έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και βαθιά ριζωμένα συμφέροντα. Εξάλλου η αλλαγή στάσης έγινε μετά την επίσκεψη εκεί του Έλληνα πρωθυπουργού. Ποιος ξέρει τελικά τι πραγματικά συζητήθηκε μεταξύ του κ. Σαμαρά και της Καγκελαρίου κ. Μέρκελ; Μια κ. Μέρκελ που φρόντισε να επισκεφτεί την Κύπρο πριν μερικούς μήνες και από εκεί να …επιπλήξει την Άγκυρα!

 

Πηγή

Related Posts
0 Comments

No Comment.